1) Ja mogę polecić dla tych wszystkich co łowią na spławik spod krzaka albo na krótko na kilka metrów, a nie lubią batów itp. kij Shimano Forcemaster AX Float Commercial o długości 3 lub 3,30 metra. Za niecałe 200 zł mamy fajny kij pod spławik na bliskie odległości i łowienie w chaszczach.
2) Mogę też polecić kij, którego choć sam nie mam, ale który to kij sprezentowałem komuś z rodziny t.j. Jaxon Genesis Pro feeder o długości 2,7 metra 45g (ten w dwóch częściach) Za niecałe 140 zł mamy dobry kij na początek przygody z feederem i na to ażeby sprawdzić czy polubisz łowienie z koszyczkiem tak krótkimi wędkami, bo nie każdy to lubi - wielu woli dłuższe wędki, a bez sensu jest wydawać dużo kasy aby potem się rozczarować (do tego Dżakson ma bardzo tanie szczytówki więc można je śmiało łamać). Na marginesie jakość wykonania serii Genesis jest zdecydowanie lepsza, niż najtańszych serii popularnych marek z rynku angielskiego, a które często są u nas przynajmniej stówkę droższe.
3) Kolejna rzecz, którą mogę polecić to pickery od Flagmana. Wszystkie. Jedynie od tego jaką lubisz akcje wędki, no i stanu funduszy zależeć będzie co wybierzesz. Szkoda tylko, że ich ceny w Polsce są te polskie a nie te ukraińskie, bo wtedy to już byłaby bajka.
4) Daiwa Carp feeder - za radą forum kupiłem w ramach zabezpieczenia gdyby mój sprzęt został na działce i powiem Wam, że w cenie 150 zł jest to bomba
5) Tubertini Xenia Light - już nie produkowana. Będzie dostępna jedynie wersja Strong na duże karpiska. Jednak w tym roku pojawi się jej następca Geodys. Jeżeli będzie podobny do Xenii to warto go mieć w swoim spławikowym arsenale.