Chciałem przedstawić Wam pellet Carpio Halibut Red 2mm. Otrzymałem paczkę do testów i do napisania recenzji dla producenta. Oto moja krótka prezentacja.
OpakowaniePierwsze wrażenie po wzięciu paczki w ręce to zaskoczenie na plus ponieważ wyposażona jest w zamykanie strunowe. Jest to bardzo wygodne ponieważ nic się nie sypie i nie wietrzeje. Stosowane jest to rzadko, a bardzo się przydaje.
Ocena na „sucho”Po otwarciu pierwsze co zrobiłem to oczywiście ocena zapachu. Jest on intensywny, rybny ale nie przeszkadza. Następnie ocena kształtu. Pellet jest równy, nie pokruszony i wygląda na dobrze pocięty.

PrzygotowaniePrzygotowuje go standardowo, czyli wsypuje go do pojemnika i zalewam wodą. Używam do tego Drennan Maggi Box ponieważ w pokrywce są dziurki do odsączania reszty wody.
Pellet zalewam wodą żeby lekko się przykrył, po 2 minutach odsączyłem niewchłoniętą wodę i pozostawiłem na 15-20 minut żeby wchłoną wodę.

Po wchłonięciu wody pellet pozostał spoisty ale na jego powierzchni wytworzyła się delikatna warstwa klejąca, która pozwala na uformowanie pelletu w podajniku do metody.
Z formowaniem pelletu w podajniku nie ma najmniejszego problemu. Z racji, że jest to pellet halibutowy jest dość tłusty i łatwo odchodzi od foremki tworząc ładną kupkę.
PodsumowanieNa podstawie moich krótkich testów mogę powiedzieć, że pellet nie odstaje pod względem wykonania. Jeżeli chodzi o skuteczność to ciężko powiedzieć, bo cały dzień nie było brań czy to na pellet czy miks

Recenzja pojawiła się również tutaj
http://www.skocznaryby.pl/testy-wedkarskie/zanety-marlin-carpio/