Autor Wątek: Teleskopowy spinning - opinie  (Przeczytany 9236 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Teleskopowy spinning - opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 19.02.2018, 20:10 »
Spinningi teleskopowe są bardzo dobre.

Do przesuwania firanek.
Jacek

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 19.02.2018, 20:11 »
Ze względu na specyfikę spinningu też nie bardzo widzę kij do niego w tele. Ale w sumie żadnym nie machałem takim chociaż za te 200zł także ciężko mi to ocenić.
Panowie, policzmy głosy:

Offline kujaw

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #17 dnia: 19.02.2018, 20:15 »
Syborg :bravo: bardzo dobrze powiedziane :thumbup:.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 19.02.2018, 20:27 »
Co za ludzie, jeszcze wątek mi wydzielili :P

Rozumiem doskonale.
Wspaniałe karpiówki, feedery czy spławikówki też nie występują w wersji tele.
Nie zmienia to jednak mojego nastawienia, że spinning w teleskopie, fajna sprawa (w teorii). Expresowe rozkładnie i składanie, mały "pakuneczek" do przenoszenia/transportowania.
Nie można mieć wszystkiego ;)
Czesiek

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #19 dnia: 19.02.2018, 20:27 »
Z tańszych Travelków mogę polecić Mikado DaVinci Travel Spin 2,75cm 4skład +dwa wymienne czubki coś jak w pickerze jeden 5-17g a drugi 20-25g do tego tuba transportowa :thumbup:
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 19.02.2018, 20:45 »
Mój tata ma teleskop Shimano Catana. Byłem w szoku jak zobaczyłem jak go tata składa. Rozłożony nie wygląda jak teleskop.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
« Odpowiedź #21 dnia: 19.02.2018, 20:53 »
Pytanie za ile ten teleskop :) Uważam, że idzie zrobić fajny teleskop, ale pewnie będzie to też odpowiednio kosztowało. Jednak ja nie jestem fanem takiego rozwiązania. Zawsze jakoś lepiej mi leżą i pracują wędki o jak najmniejszej ilości składów. Wyjątki jednak się zdarzeją. Kupiłem kiedyś muchówkę Winstona składów 4 szt. Ugięcie i praca poezja. Czyli się da :) Jednak jeśli miałbym wybierać to nie teleskop :P

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #22 dnia: 19.02.2018, 20:55 »
Widzę, że temat się rozwija i pojawiają się konkretne propozycje.

Jestem zielony w temacie, więc musicie wybaczyć moje (być może słabe) wskazówki.
Z uwagi na całkowity brak techniki i umiejętności prowadzenia gum i innego badziewia myślę o przynętach twardych.
Zbiornik, na którym chcę łowić, to szczupły i sandacz. Jest też okoń, z reguły łowione są większe sztuki (powyżej 25cm), małe łowione są bardzo rzadko, zarówno na robala czy małe przynęty spinningowe. Szczupaki najczęściej do 80cm, są też większe, ale mało kto je łowi, lub nie ma ich dużo. Rekord zbiornika to 113cm. Sandacze również występują w niezłej ilości. Sztuki po 80cm nie są rzadkością. Rekord na wodzie to chyba równo 100cm. Suma nie ma, kleni, jazi, boleni też nie. Jest jeszcze węgorz, ale tego to się na spin chyba nie łowi ;)
Myślę o wędce dłuższej, lub też o dobrych właściwościach rzutowych. Można łowić tylko z brzegu, a odległość rzutu może mieć znaczenie, bo ryby żerują najlepiej pod wyspą, gdzie mają spokój i gdzie nie tak łatwo dorzucić.
Póki co to tyle mi przychodzi do głowy.
Acha! Budżet ;)
Rozsądnie będzie 500-600zł, ewentualnie można coś dorzucić, jeśli naprawdę warto.
Czesiek

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
« Odpowiedź #23 dnia: 19.02.2018, 21:00 »

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 21.02.2018, 10:57 »
Ogólnie z teleskopów, które miałem w rękach to tylko Shimano Catana CX to fajny kijek. Inne tańsze są kant dupy rozbić.
Ja śmiało potwierdzę zdanie Bartka B. Jeśłi chodzi o krótki transport, to wszelakie Travel są OK.
Sam mam Konger MAXIMA Travel i wędka w porównaniu z teleskopami niema konkurencji.
Oto wspomniana Catana: https://www.centrumwedkarstwa.pl/product-pol-295-Wedka-Shimano-Catana-Telespin-CX-210-L-3-14.html
Travelki od najtańszych:

http://allegro.pl/jaxon-grey-stream-travel-spin-240-10-30g-gratisy-i7159821880.html
http://allegro.pl/wedka-mikado-da-vinci-travel-spin-5-15-2-i7147458841.html ( takie coś ma znajomy i jest to rezerwowy kij na pstrągi )
http://allegro.pl/mikado-hirameki-travel-spin-240-6-25g-gratis-i7163315452.html
http://allegro.pl/wedka-dragon-black-rock-ii-195-5-25-4cz-travel-i7107595077.html

Oczywiście każda szanująca się firma robiąca sprzęt spinningowy ma w ofercie kije typu Travel... Kwestia budżetu i prywatnych preferencji.
Marcin

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 21.02.2018, 11:23 »
Nie wiem jak wy ale dla mnie taki travel to jest bez sensu, teleskop zazwyczaj się kupuje dlatego że mały i szybko się składa/rozkłada a zestaw jest już na kiju. Przy tylu składach rozwiniecie tego to strata czasu, mi przy trzech składach w feederach już się nie chciało dlatego przeskoczyłem na dwa składy :) Oczywiście można zestaw owinąć w okolo złożonego kija ale to też wymaga czasu.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #26 dnia: 21.02.2018, 11:41 »
Nie wiem jak wy ale dla mnie taki travel to jest bez sensu, teleskop zazwyczaj się kupuje dlatego że mały i szybko się składa/rozkłada a zestaw jest już na kiju. Przy tylu składach rozwiniecie tego to strata czasu, mi przy trzech składach w feederach już się nie chciało dlatego przeskoczyłem na dwa składy :) Oczywiście można zestaw owinąć w okolo złożonego kija ale to też wymaga czasu.
Czy ja wiem kwestia wprawy, nawet chyba szybciej rozłożę 3 składową matchówke niż tele czy bolonkę

Co do spina ja za swoich szkolnych czasów miałem coś takiego Exage Tele mini spin. Idealna sprawa na wagary, miło go wspominam z tego powodu. Kij dość przyjemny w pracy o średniej akcji, co czyniło go fajnym narzędziem do połowu pistoletów.   Może nie jest to rozwiązanie idealne ale na wycieczki rowerowe fajna alternatywa . EXAGE BX STC MINI TELE SPINNING dodatkowy  plus to tuba w zestawie.

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 21.02.2018, 12:20 »
Ten Shimano Exage Tele mini spin, to naprawdę fajny kijaszek pod wagary, bo po rozłożeniu ma wielkość piórnika.
http://www.szczupak.pl/shimano-exage-bx-stc-mini-tele-spinning-i3799.html
Shimano robiło też travela i to z sekcją dodatkową tworzącą długośći 210 lub 240. mariusz_s ma takiego i jest mega zadowolony...
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #28 dnia: 21.02.2018, 13:48 »
Mega rozwiązanie, muszę przyznać.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!