Mój problem bardziej dotyczy wędek 10ft parabolików i szczytówek szklanych 0.5 oz, ze szczytówkami 1oz już tego problemu praktycznie nie mam, więc to jest wina wyłącznie praca wędki.
Zbyt duża parabola wędki, szklana szczytówka 0.5 oz, która jest mega miękka i wygina się o 200 stopni bez pęknięcia i tutaj przy rzucie podejrzewam, że ta szczytówka wygina się o ponad 180 stopni uderzając o blank i robiąc wtedy pętle na przelotce.
Podczas tego problemu zauważyłem, że jak mocniej rzucę to słyszę tak jakby trzask uderzający szczytówką o blank wędki.
Problemu nie mam przy innych feederach o innej akcji niż parabolik i większym rozmiarze jak 10ft. Ja nigdy nie złamałem szczytówki przy innych feederach, ale mówię tu o wędkach już od 12ft do 14ft nawet stosując 1oz i ciężarki 70g-80g
Przykładowo na Aco+ problem jest marginalny, bo ma węglowe szczytówki i kij jest dużo bardziej sztywny od spherki ze szklanymi szczytówkami i pełnym parabolikiem do rękojeści.
No i jak wspomniałem przy szczytówce 0.5 oz jak założę maks cw 20g to problemu już nie mam, tylko pojawia się jak załaduję 30g na tej szczytówce. A jak założę 1 oz i 30g to problem jest zerowy.