Autor Wątek: Okulary polaryzacyjne  (Przeczytany 8322 razy)

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Okulary polaryzacyjne
« Odpowiedź #30 dnia: 23.07.2018, 18:24 »
Kup Solano, używam już kolejny model i jestem zadowolony.  Dobra polaryzacja i nie za mocno obciążą kieszeń.
Adam

Offline Zola67

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #31 dnia: 23.07.2018, 21:29 »
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7292889739

Takie będą dobre?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Głównie feeder, nocki, czasem spining co się da

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 23.07.2018, 21:39 »
Ja akurat używam z ciemnymi szkiełkami, jeżeli szukasz rozjaśniających to będą dobre. Zawsze kupowałem w sklepie stacjonarnym, bo muszę sprawdzić jak "leżą na nosie". Solano to dobre okulary na tym poziomie cenowym.
Będzie Pan zadowolony. ;D
Adam

Offline Zola67

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #33 dnia: 23.07.2018, 21:53 »
A z ciemnymi będą też sprawiały że będę lepiej widział spławik na lekkiej fali?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Głównie feeder, nocki, czasem spining co się da

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 23.07.2018, 21:57 »
Każde okulary z polaryzacją sprawią , że spławik będzie lepiej widoczny. Zniknął lub znacznym stopniu zostaną ograniczone refleksy świetlne na wodzie.
Adam

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #35 dnia: 23.07.2018, 21:59 »
Ja mam dwie pary - jedne to jakieś HiMountain z ciemnymi 30% szkłami - zakładam je tylko jak jest totalna patelnia i łowię na feeder.

Jeśli jest choć trochę chmur, albo łowię na spławik, to zakładam Solano FL20004 E. Lekko rozjaśniają, podbijają ładnie kontrast, i mają szkła które razem z oprawkami obejmują także boki twarzy - więc nic nie wieje i nie świeci z boku :) Mimo jasnych szkieł nawet na ostrym słońcu nie męczą wzroku, mają moim zdaniem bardzo dobry filtr UV i dobrą polaryzację. W zestawie jest też twardy futeralik.

Zbyszek i Ostap mogą powiedzieć jak wygląda przez nie świat, jeśli będą mieli ochotę.

Offline Alek

• Ekspert
Adam

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 23.07.2018, 22:06 »
Ja używam firmy Arctica, oni głównie chyba robią sprzęt dla narciarzy i polecił mi je właśnie optyk. Zapłaciłem za nie zdaje się 115 zł, mają antyreflex, filtr UV i polaryzację. Łowię tylko odległościówką, więc spore odległości i mały punkcik do obserwowania i w porównaniu z Jaxonem, Dragonem i czymś jeszcze, czego nazwy już nie pamiętam to niebo, a ziemia.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #38 dnia: 23.07.2018, 22:10 »
Kup Solano i będziesz zadowolony.
Ja używam brązowych szkieł i do wieczora mogę się lampić w spławik

Offline Wojt

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #39 dnia: 23.07.2018, 23:10 »
Ja używam firmy Arctica, oni głównie chyba robią sprzęt dla narciarzy i polecił mi je właśnie optyk. Zapłaciłem za nie zdaje się 115 zł, mają antyreflex, filtr UV i polaryzację. Łowię tylko odległościówką, więc spore odległości i mały punkcik do obserwowania i w porównaniu z Jaxonem, Dragonem i czymś jeszcze, czego nazwy już nie pamiętam to niebo, a ziemia.
Również używam i polecam Arcticę. Mamy z żoną ich w domu łącznie 4 pary. To okulary sportowe i mają przepuszczalność światła klasy 2 i 3 więc używam je za kierownicą oraz w słoneczne dni. W te pochmurne dobijam stare duże bursztynowe Jaxony. Też dają radę, ale rozglądam się już nad ich następcą, koniecznie w kolorze bursztynowym.

Offline mav3rick

• Ekspert
  • Reputacja: 118
« Odpowiedź #40 dnia: 23.07.2018, 23:59 »
Ja mam dwie pary - jedne to jakieś HiMountain z ciemnymi 30% szkłami - zakładam je tylko jak jest totalna patelnia i łowię na feeder.

Jeśli jest choć trochę chmur, albo łowię na spławik, to zakładam Solano FL20004 E. Lekko rozjaśniają, podbijają ładnie kontrast, i mają szkła które razem z oprawkami obejmują także boki twarzy - więc nic nie wieje i nie świeci z boku :) Mimo jasnych szkieł nawet na ostrym słońcu nie męczą wzroku, mają moim zdaniem bardzo dobry filtr UV i dobrą polaryzację. W zestawie jest też twardy futeralik.

Zbyszek i Ostap mogą powiedzieć jak wygląda przez nie świat, jeśli będą mieli ochotę.
Właśnie zamówiłem te Solano, mam nadzieję, że trochę będzie lepiej widać dno itp przy spinningu, jak za kleniem chodzę. Ciemne okulary z polaryzacją mam z Ali, już kilka miesięcy używam i jestem bardzo zadowolony. Koszt jakieś 20-30zl, dokładnie nie pamiętam. Używam je i do auta i na ryby.