Autor Wątek: Kołowrotek Drennan Red Range 6-40  (Przeczytany 2099 razy)

Offline Krystofix

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kołowrotek Drennan Red Range 6-40
« dnia: 23.07.2018, 19:20 »
Witam

Na początek powiem tylko, że wracam do zabawy z łowieniem ryb po 20 latach przerwy dlatego, też nie ukrywam, że trochę poczytałem bo przecież wraz z upływem czasu zmienia się technika i sprzęt, dlatego też postanowiłem, że swoją naukę odnowa zacznę od Waggler method.
Oczywiście obejrzałem już filmy Luk-a i przyszedł czas na kompletowanie sprzętu. Z uwagi na różne zawirowania życiowe zmuszony jestem do kompletowania całego wyposażenia od początku dlatego też jestem trochę ograniczony finansowo.
Moje pytanie dotyczy kołowrotka Drennan Red Range 6-40, którego zakupem jestem zainteresowany. Niestety nie znalazłem żadnych testów w sieci oraz jakiś konkretnych informacji od osób, które użytkują lub użytkowały ten kołowrotek . Interesuje mnie czy wart jest on swojej ceny tzn około 150 złotych czy lepiej dołożyć i kupić coś lepszego (sprawdzonego).
 Dodam, że moja maksymalna kwota na zakup to 200 złotych. Wiem ,że kwota nie porywa ale od czegoś trzeba zacząć :D

Pozdrawiam

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotek Drennan Red Range 6-40
« Odpowiedź #1 dnia: 23.07.2018, 19:26 »
Witaj ten Drennan to najtańszy ich model i nie jest taki tani,zerknij sobie na inne marki bardziej popularne szukaj kołowrotków z nazwą match jeżeli tylko pod spławik ;)

Offline Krystofix

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23.07.2018, 19:38 »
No właśnie i tutaj zaczyna się problem przeszukałem chyba większość sklepów internetowych i po wpisaniu opcji match pojawia się sporo kołowrotków tylko jak wchodziłem w ich szczegóły to okazywało się, że bardzo mało jest takich które mają typowo match-owe szpule na które wchodzi do 150 metrów żyłki. Dlatego też już trochę się pogubiłem i postanowiłem zapytać innych osób bo nie chciał bym kupić czegoś co się nie sprawdzi i zamaist miec fun to będę się tylko denerwował.

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #3 dnia: 23.07.2018, 19:50 »
Okuma Carbonite 2M 35 FD (przedni hamulec) lub RD (tylni hamulec).
Wchodzi żyłki:
0.12/230
0.15/150
0.18/100

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 23.07.2018, 19:54 »
Ja bym sobie tego Drennana odpuścił. Wprawdzie mam ich jeden kołowrotek (seria 7), ale nie jest to moja ulubiona maszynka ;)
Na plus to płytka szpula oraz całkiem precyzyjny (o dziwo!) hamulec. Jednak ta plastikowa konstrukcja i dość głośna praca sprawiły, że jest to moja "rezerwa" :)

Z kołowrotków pod spławik, według mnie warto rozważyć Daiwę Ninja w wersji 3012A. Ta wersja wyposażona jest płytszą szpulę.
Tutaj masz za kwotę poniżej 200 PLN: http://www.jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=17561&pro=845058
Możesz też rozważyć wersję w rozmiarze 2500, jeżeli preferujesz mniejsze i lżejsze maszynki.

To jedna z propozycji. Koledzy pewnie doradzą kilka innych i ciekawych maszynek ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #5 dnia: 23.07.2018, 20:37 »
Ja ci mogę poradzić Ryobi oasys match fajna maszynka ciut droższa tylko :)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 23.07.2018, 20:46 »
Ryobi a jakże, także Spro Passion w wersji matchowej lub zwykłej z dokupiona, płytka szpula.
Okuma Carbonite jest całkiem całkiem, a kosztuje naprawdę niewiele. Wersja z przednim hamulcem wg mnie bardziej sensowna.
Za niewiele ponad 200zl jest Shimano Sahara w wersji Match. Naprawdę sensowny i wyspecjalizowany do spławika mlynek. Niemniej budżet przekracza ;)
Czesiek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 23.07.2018, 21:46 »
Kolego za niewielkie pieniądze możesz kupić Ryobi Virtus. Mam dwa takie kołowrotki wielkość 3000 (są i mniejsze) i słowa złego nie mogę powiedzieć.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 23.07.2018, 23:29 »
Cześć, z doświadczenia na kilku kolowrotkach match mogę śmiało powiedzieć, że najkorzystniejsza cenowo i jakościowo jest Okuma Carbonite - łowiło mi się nią lepiej niż Spro Passion i Spro Veneto, a jest sporo tańsza. Dorzucasz do tego żyłkę Trabucco XPS match 0,148 mm lub Rive Match 0,148 i masz pełną szpule bez podkładów. Nie plączą żyłki, spławiki latają daleko, hamulec jest mocny i precyzyjny, a wszystko za ok 110 zł.
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Krystofix

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24.07.2018, 12:09 »
Bardzo dziękuje wszystkim za swoje opinie i podpowiedzi, wydaje mi się że kołowrotek Okuma Carbonite 2m 35 jest fajną propozycją pod względem jakościowym i cenowym. Na szczęście mam jeszcze czasu na przeglądanie ofert i zobaczymy jak to się skończy, przynajmniej już wiem, że nie ma co brać Drennana. No właśnie przypadkiem trafiłem na inny kołowrotek też firmy Okuma tj Ceymar XT CXTR-30M Match

https://www.isklepwedkarski.pl/pl/p/Okuma-Kolowrotek-Ceymar-XT-CXTR-30M-Match/10025

powiem, że cenowo był by w moim zasięgu lecz czy według was warto tyle dopłacić czy lepiej zacząć przygodę z łowieniem od tańszego ale sprawdzonego sprzętu jak Okuma Carbonite czy Robi Virtus.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 25.07.2018, 18:53 »
Ja dodam, że mój film o kręciole Drennan Red Range ma już ładnych parę lat i pojawiło się kilka fajnych kręciołów do tego czasu, wtedy oferta nie była tak bogata :) Ja poleciłbym Daiwa Ninja 3000. Jest to bardzo dobry kręcioł, powinien wytrzymać lata i nada się nie tylko do matcha. Daiwa wypuściła go aby wbić się mocniej w rynek i walnąć mocniej w tańszą konkurencję typu Okuma. Dopłacisz może, ale pomóc to może uzyskać lepszy rabat u Drapieżców, ewentualnie poszukaj sobie innego sprzedawcy:
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/hit-cenowy/28456-daiwa-ninja-match-feeder-3012a.html?search_query=ninja+match&results=8

Co do zapasu - możesz rozpatrzyć albo kupno żyłki 300 metrów i nawinąć na szpulę, np. kupić Hypersensora z Daiwy i miec zapas na lata, lub też zrobić stały podkład na przyszłość  :) Ta Ninja ma szpulę w zapasie, co też jest dobre, bo możesz nawinąć sobie inną żyłkę - albo do feedera lub cieńszą do wagglera.

Ogólnie zakup żyłki Hypersensor to wielka oszczędność. Trzymając ją w pudełku, w zamknięciu i stałej temperaturze może ona leżeć nawet kilka lat. Ja mam takie szpule i stale z nich korzystam. Możesz też kupić z kimś je na spółę, to też dobra opcja.
Lucjan

Offline Krystofix

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26.07.2018, 13:02 »
Witam teraz odnośnie Daiwa Ninja 3012 A Feeder Match, orientuje się może ktoś ile żyłki 0.20 trzeba będzie nawinąć na szpulę match aby było ok. Pytam bo nie do końca rozumiem czy na szpulę typu match wchodzi tyle samo co na drugą szpulę. Ja rozumiałem to w ten sposób, że na szpulę match nawija się mniej żyłki a ta wartość podana w ofercie kołowrotka dotyczy szpuli głównej.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 26.07.2018, 13:04 »
Skorzystaj z programu autorstwa Mateo, wszystko Ci policzy :)

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=6897.msg213966#msg213966
Lucjan