Autor Wątek: Który match wybrać - płocie, leszcze, spławiki przelotowe 2-10 g, do 210 zł  (Przeczytany 1271 razy)

Offline MrSqL

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Czołem,
który match powinienem wybrać ?
Szukam wędki na spławik, która da sporo frajdy z mniejszymi rybami płocie/leszcze. Spławiki przelotowe od 2g do 10g.
Poświęciłem sporo czasu na szukanie i nie wiem, którą z nich wybrać
Robinson VDE-R Team Match 390 10-25g
Mikado apsara 390 5-25g
Mistrall Thunderstrike 390 5-25g
Nie chce delikatniejszej wędki, chcę zachować odrobinę rezerwy.
Czy któraś z nich ma większe przelotki pod stopery gumowe, po zdjęciach nie mogę tego stwierdzić ?
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Musisz się określić - rezerwa albo frajda z małymi rybami.
Ciężko będzie dopasować i jeszcze duże przelotki.
   Klasyczne wędki match raczej nie uświadczysz z większymi przelotkami.
Ja bym celował w Daiwę Aqualite Sensor Float.
Piotr

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
 Ja w przedziale 200-300 zł mogę Ci spokojnie polecić matchówkę następce Xenii, czyli Tubertini Geodys medium. Ma wystarczająco mocy na komercyjne karpiki, a i przy drobnej rybie jest frajda z wędkowania. Ogólnie bardzo przyjemny kij.  Jednak duże przelotki to kije float, a nie match, więc jak chcesz kij pod gumowe stopery to celuj w float'y ;)

Offline MrSqL

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Rzadko mam do czynienia z rybami powyżej 2kg, więc myślę że te wędki spokojnie sobie poradzą. Na priorytet stawiam, żeby to była delikatna wędka a większe przelotki to nie koniecznie choć był by to plus, który pomógłby w wyborze.

Obiecałem sobie, że tym razem 210zł to będzie górna granica, dlatego obie propozycje muszę odrzucić.

Za dwa tygodnie jadę do Chorwacji, mam nadzieję że taki match do 25g da radę w ciągu dnia z mniejszymi rybami. Na większe będę polował w nocy z feederem.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 141
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Ja się przyłączę do Selektora, sam mam Tubertini Xenie z tym, że light, to na prawdę świetny kij. Czuć na niej i malutkie płotki, dała też radę amurowi 7,6kg. Jeśli jej nastepca Geodys to ten sam kij, tylko z inną nazwą, to nie masz się co zastanawiać.
Mam też Tubertini T-match 3 I też złego słowa nie powiem, ale to już inna polka cenowa.
Kamil
Z pozdrowieniami,
Kamil