Autor Wątek: Żyłka do karpiowki  (Przeczytany 5808 razy)

Offline Alzak

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
Odp: Żyłka do karpiowki
« Odpowiedź #15 dnia: 05.08.2016, 22:42 »
Problem z podanymi zylkami powyżej jest ich średnica... Max jaki mogę założyć to 0.20 przy większych średnicach mam problem z dorzucaniem na odległości na których zazwyczaj łowię na metodę, a jako że często łowię bonusowe ryby ok 8-12kg wytrzymałość też się liczy.

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 05.08.2016, 23:07 »
Witam :)
Poszukuje dobrej i w miarę cenowo do 100 zł żyłki za  1000m o średnicy 0.30-0.35  do dwóch wędek karpiowych. Mógłby mi ktoś pomóc co wybrać , ostanio miałem żyłkę Mistralla 0.30 i po roku użytkowania stała się mocno szorstka w dotyku, rozwarstwia się i ma dużą pamięć.
W moim zamiarem było pod powiedzenie twórcy postu :)
Ale skoro tak to :
Zacznę może podobnie bo nie łapie na dalekich dystansach (long range) ale już się do tego przymierzam (DutchMaster itp) i skoro zależy ci na mocy jak i odległości z jaką będziesz się musiał zmagać czemu nie pójdziesz po plecionke ...   ta z Guru to niby najwyższa półka.  Dostępna w trzech opcjach a dla Ciebie grubość 0.12 by starczyła na bonusowe ryby i rzuty by były bardziej finezyjne ;)
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Alzak

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #17 dnia: 06.08.2016, 05:58 »
Poszukuje dobrej i w miarę cenowo do 100 zł żyłki za  1000m o średnicy 0.30-0.35  do dwóch wędek karpiowych. Mógłby mi ktoś pomóc co wybrać , ostanio miałem żyłkę Mistralla 0.30 i po roku użytkowania stała się mocno szorstka w dotyku, rozwarstwia się i ma dużą pamięć.
Ale skoro tak to :
Zacznę może podobnie bo nie łapie na dalekich dystansach (long range) ale już się do tego przymierzam (DutchMaster itp) i skoro zależy ci na mocy jak i odległości z jaką będziesz się musiał zmagać czemu nie pójdziesz po plecionke ...   ta z Guru to niby najwyższa półka.  Dostępna w trzech opcjach a dla Ciebie grubość 0.12 by starczyła na bonusowe ryby i rzuty by były bardziej finezyjne ;)
Pozdrawiam

Mam posiadam ta plecionke na jednej szpuli ale większość właścicieli łowisk na jakich łowię zabrania używania pletki że względu na jej brak elastyczności przy holu ryby...

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #18 dnia: 06.08.2016, 11:46 »
Jet Fish Senzor line.
Gardner Sure Cast .
JK

Offline pawel79ozo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 07.08.2016, 19:47 »
Prologic xlnt
Gardner sure cast
Dobre i tanie .

Offline zelek620

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #20 dnia: 09.08.2016, 12:30 »
Sezon na jednej żyłce, jeśli nie było zaczepów z urwaniem kilkudziesięciu metrów. Tylko obcinam co jakiś czas kilka pierwszych metrów. Nie rozumiem częstszego zmieniania. Chyba że żyłka jest do dupy, ale wtedy po kiego wała ją kupować po raz drugi?

na jednej wędce odwinełem i chciałem to zrobic nawet na 200m metrze zyłka wygląda gorzej niż te bliżej nawinięte, szorstka i sie rozwarstwia

Offline zelek620

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #21 dnia: 09.08.2016, 12:32 »
Ale skoro tak to :
Pozdrawiam

na większości zbiorników karpiowych nie można używać plecionki jako żyłki głównej

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #22 dnia: 09.08.2016, 13:15 »
Ja polecam esp syncore xt w wersji normalnej jak i loaded.

Offline sfra

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #23 dnia: 01.10.2018, 13:59 »
Drodzy,

Właśnie jestem po zakupie i pierwszym teście żyłki Gardner Sure Pro Purple 0.28 10 lbs. Ogólnie żyłka fajna, brak pamięci, miękka i ładnie tonie.

To co mnie zaniepokoiło jednak, to fakt, że przy dwóch mocniejszych (tak na 70-80m) rzutach podajnikiem 60g, żyłka zerwała się (potem dowiązałem strzałówkę i było już ok).

No i teraz zonk, bo moja stara żyłka do method feeder  Dragon camo (0.26 lub 0.28, nie pamiętam) bez problemu radziła sobie z esp 75g, nawet w pva bagu z dodatkowym ładunkiem. Ani razu mi sie nie zerwała przy podobnych rzutach, a nie używałem strzałówki.

Pytanie, czy ten Gardner może być po prostu słabym produktem czy może trafiłem na jakąś felerną szpule...?

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #24 dnia: 01.10.2018, 14:07 »
Dragon przegrubiony, Gardner nie.

Offline sfra

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #25 dnia: 01.10.2018, 14:13 »
Fakt, tu może być pies pogrzebany...

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #26 dnia: 01.10.2018, 14:17 »
Tu: splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=12903 możesz znaleźć prawdopodobną odpowiedź na ten problem.