Autor Wątek: Problem z Laptopem  (Przeczytany 741 razy)

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
Problem z Laptopem
« dnia: 21.06.2025, 15:36 »
Mam starego laptopa, z którego sporadycznie korzystam – to Dell Latitude 7490. Miał słabą baterię, a potem zaczęły się problemy: żeby go uruchomić, trzeba było długo przytrzymywać przycisk zasilania, aż w końcu się włączał, co trwało kilka minut. Myślałem, że to kwestia zasilania, a nawet zacząłem się zastanawiać, czy ktoś mi go przypadkiem nie zalał. Wymieniłem baterię, ale problem z uruchamianiem pozostał bez zmian.

Dziś jednak pojawił się niebieski ekran z komunikatem o konieczności restartu i błędem „INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE”. Mam na dysku trochę danych i nie chciałbym ich stracić.

Czy możliwe, że ten długi czas uruchamiania wcześniej był spowodowany problemami z bootowaniem? I czy teraz coś się po prostu ostatecznie posypało? Pytanie tylko – co dokładnie?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Problem z Laptopem
« Odpowiedź #1 dnia: 21.06.2025, 17:16 »
Najlepiej by było wyjąć twardy i podłączyć go do zewnętrznego portu, może być USB. Wystarczy kupić taką obudowę do dysków zewnętrznych. Wtedy sobie dane zgrasz na inny komputer.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 21.06.2025, 17:25 »
Tak, mam nadzieję, że dysk nie padł. Nie da się obecnie wejść do biosu, na logikę to chyba płyta główna poszła lub coś jeszcze gorzej. Dysk bym dokupił, po taniości, jak coś więcej to nie opłaca się w to iść.

Offline Andyman

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 21.06.2025, 17:30 »
Nie piszesz nic o szczegółach konfiguracji sprzętu.  Przyczyn może być wiele. Spróbuj skorzystać ze wskazówek zawartych w artykule:
https://learn.microsoft.com/pl-pl/troubleshoot/windows-client/performance/stop-error-7b-or-inaccessible-boot-device-troubleshooting
Jeśli uda Ci się uruchomić laptopa koniecznie zrób kopię zapasową swoich plików bo najprawdopodobniej dysk pada.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 21.06.2025, 17:38 »
W laptopach to dyski hdd padaja w pierwszej kolejnosci. Jesli nie maoze znalezc miejsca bootowania to problemem jest dysk ew padla bateria od biosu i zresetowalo jego ustawienia
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #5 dnia: 21.06.2025, 18:55 »
Jak nie możesz wejść do biosu i wisi na logo marki laptopa to jest wina dysku. Prawdopodobnie po dłuższej chwili on jednak wejdzie do biosu ale go nie zobaczy. Z drugiej strony taki bsod jak napisałeś to wina bootowania i trzeba to przestawić w biosie. Z tym że nie wiem czy po takim bsodzie będzie jeszcze możliwość wejść do systemu a konieczność wcześniej postawienia nowego OS. Wtedy tracisz na nim dane.

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #6 dnia: 21.06.2025, 19:09 »
Możesz spróbować odpalić awaryjnie z OS-a na USB.

Miałem kiedyś tak w lapku della: raz na kilkanaście dni bluescreen, potem komunikat, że nie widzi dysku. Ale pomagało na to wyłączenie i włączenie zasilania (nie "uruchom ponownie"). U Ciebie to chyba jednak coś innego.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 21.06.2025, 19:43 »
Jak nie możesz wejść do biosu i wisi na logo marki laptopa to jest wina dysku. Prawdopodobnie po dłuższej chwili on jednak wejdzie do biosu ale go nie zobaczy. Z drugiej strony taki bsod jak napisałeś to wina bootowania i trzeba to przestawić w biosie. Z tym że nie wiem czy po takim bsodzie będzie jeszcze możliwość wejść do systemu a konieczność wcześniej postawienia nowego OS. Wtedy tracisz na nim dane.
.

A nie najłatwiej kupić nowy dysk, i tak chciałem wrócić do Linuxa i wtedy wszystko zgrać?

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #8 dnia: 21.06.2025, 20:13 »
Jak wyciągniesz ten dysk z laptopa to komputer automatycznie sam powinien wejść do biosu. Można kupić nowy dysk i zainstalować wszystko od zera. Dysk ten co masz jeżeli jest uszkodzony to może być tak uszkodzony że nie będzie można z niego nic zgrać. Być może jakiejś specjalistycznej firmie to się może udać. Pewnie Twój komputer nie ma drugiego slotu na dysk ssd abyś mógł zainstalować system na innym dysku a później podpiąć ten dysk i sprawdzić czy komputer w ogóle go widzi. Jeżeli włączasz teraz laptopa trzymając cały czas wciśnięty klawisz ESC to powinno wyskoczyć okno i gdy będzie widoczny dysk przez komputer będzie tam wyświetlona jego nazwa.