Autor Wątek: Instalacja starej drukarki - prośba o pomoc  (Przeczytany 1869 razy)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Instalacja starej drukarki - prośba o pomoc
« dnia: 03.10.2019, 13:25 »
Mam nie lada problem (a myślałem, że to banał). Otóż chciałbym zainstalować starą drukarkę Lexmark Z615 do laptopa Toshiby (Windows 7), też nie pierwszej młodości. Instalator sterowników nie wykrywa w ogóle tej drukarki (nie podłączono drukarki). System też wywala mi komunikat: nie znaleziono sterownika (czy to na  kompie czy online). Mimo, iż nie jestem informatykiem, to jednak coś tam potrafię, ale w tym przypadku chyba się poddam. Zamówiłem nowy tusz, a nawet nie mam jak go użyć. Wiem, że można (trzeba) kupić laserówkę, ale skoro mam jeszcze sprawną atramentówkę, a będzie używana sporadycznie, więc chciałbym uniknąć niepotrzebnych wydatków (wiecie na co są potrzebne :) :narybki:). Pomocy!
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Instalacja starej drukarki - prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 03.10.2019, 13:28 »
Ściągnij stery i zainstaluj bez podpinania drukarki.
Jak się zainstalują to dopiero podłącz ja kablem.

Link pierwszy z brzegu i nie sprawdzany https://download.komputerswiat.pl/sterowniki-i-poprawki/drukarki/lexmark/seria-z/lexmark-z615-sterownik

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #2 dnia: 03.10.2019, 14:26 »
Niestety instalacja powyższych i innych sterowników nie dała rezultatów. Znalazłem oryginalną płytę instalacyjną, tyle, że na XP. Niby drukarka jest już zainstalowana, ale gdy chcę wydrukować stronę, to na dolnym pasku widnieje komunikat, że dokument oczekuje. Włączam rozwiązywanie problemów i wyskakuje, że drukarka jest wyłączona, co jest kompletną bzdurą :facepalm:. Echh ze starociami...
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 03.10.2019, 14:32 »
Podłącz drukarkę i wejdź menadżer urządzeń.
Tam prawdopodobnie będzie pokazany brak sterownika usb.
Nie szukaj sterów do drukarki, tylko własnie do usb na laptoku.
Paweł.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #4 dnia: 03.10.2019, 15:18 »
Jeszcze jedna opcja.
 Odinstalować sterowniki.
Zainstalować na nowo, klikając na .exe prawym myszy. Wybrać właściwości, zakładka zgodność, zainstaluj w trybie zgodności z systemem XP SP3.
 O ile jest ikonka zainstalowanego programu na pulpicie to możesz zrobić to samo, klikając w nią jak ww.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 03.10.2019, 15:40 »
Dobrze pisze Łuki - musisz ustawić tryb zgodności na win xp. Ja tak miałem że starym skanerem i działa pod win 7
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline fkuzi555

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 45
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 03.10.2019, 22:18 »
menedżer urządzeń -> prawym klawiszem na konkretne urządzenie -> właściwości -> szczegóły -> wybrac identyfikatory sprzętu. Pojawią się numery DEV_xxxx VEN_xxxx. Wchodzisz na https://devicehunt.com/ i je tam wpisujesz. Do większości urządzeń będziesz miał linki do sterów ;) Ewentualnie możesz spróbować przez zakładkę drukarki i faxy (tak chyba jest w win7) i tam próbować ją dodać. Po za tym jak nie na sygnału, że ją podłączasz, to sprawdziłbym kabel ;)

poldek3254

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11.10.2019, 23:47 »
Witam.
Sprubój zainstalować sterowniki pod Viste ,pod Win 7 nie ma. Sprawdź ile bitowy jest system 32 czy 64 i takie sterowniki trzeba zainstalować ,później ustawić zgodność.
Stare odinstalować,wyczyść foldery.