Autor Wątek: Kołowrotek Daiwa Legalis Match & Feeder 3012A - modyfikacja hamulca  (Przeczytany 5120 razy)

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Drodzy Koledzy,
kręciołek dostałem w prezencie i szczerze bardzo mi się spodobał. Piękna aksamitna praca, super spasowanie i ładny dizajn. Jedyny minus dla mnie to betonowy hamulec ::).
I tu prośba do Was o od-betonowanie  tego hamulca. Dokładnie wygląda to tak - pyknę 3 razy kręciołkiem od hamulca i beton. Chcę zrobić obrót kręciołkiem i hamulec dodany odrobinę.
Podejrzewam że skok na gwincie jest duży i stąd to betonowanie. Hamulec posiada 3 tarcze węglowe i tyle samo metalowych. Zmniejszenie ilości tarcz węglowych nie daje żadnego rozwiązania.
Myślałem o zamianie tarcz węglowych na teflonowe(nie wszystkie) lub zredukowanie wielkości tych tarcz ale do końca nie jestem pewien tego zabiegu. Proszę Was o jakieś sugestie co zrobić aby poprawić ten hamulec?
Piotr

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Tam zdaje się jest pokrętło QDA na standardzie, więc tak to powinno być ;)

Jak tak się zastanowię, to chyba można nieco obniżyć siłę wymieniając sprężynę w pokrętle na słabszą, ale nie jestem tego na 100% pewien. W "tę stronę" nie przerabiałem pokręteł :P
Czesiek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
To nie jest klasyczny hamulec, lecz QD (Quick Drag), który całkiem bezpotrzebnie przeniesiono z kręciołków karpiowych do matchowych.

Offline zgrozik

• Ekspert
    • Galeria
    • Debeściaki
Dokładnie to QD :(
Piotr

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
A spróbuj z innego kołowrotka podmienić na podkładki filcowe i wtedy zobacz czy jest różnica. ;)

Offline zgrozik

• Ekspert
    • Galeria
    • Debeściaki
Koledzy wyszło super. Nie spodziewałem się że aż tak dobrze będzie :D. Podmieniłem dwie tarcze węglowe na teflon i jest cacy :). Betoniara zmieniła się w super hamulec :bravo:
Piotr

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
Koledzy wyszło super. Nie spodziewałem się że aż tak dobrze będzie :D. Podmieniłem dwie tarcze węglowe na teflon i jest cacy :). Betoniara zmieniła się w super hamulec :bravo:

Sorry za odgrzebanie umarlaka, ale możesz coś napisać o tym młynku?

Zdecydowanie wygląda na o wiele droższy niż jest, a akurat coś takiego by mi się przydało.
Nie za duży nie za mały, waga bardzo ok.
Tylko jak z trwałością?

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
Też się przymierzałem do tego kołowrotka i skusilem się na legalis tylko nowa wersja lt cxh 3000 siła hamulca 10 kg i waga 210 gr na sucho super zobaczymy po sezonie

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
Z tego co patrze to nowa wersja jest tańsza od starszej hmm niczego dobrego to nie wróży ;)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Z tego co patrze to nowa wersja jest tańsza od starszej

Legalis LT nie ma szpuli zapasowej (warto przy okazji odnotować, że szpule 3000 LT są mniejsze w porównaniu z dotychczasowym rozmiarem 3000/3012 Daiwy).

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
Szpula tylko trochę mniejsza a cena ja kupiłem za 270 zł po rabacie starsza wersja koło 400 do lekkiego feedera lub pickera wydaje mi się że posłuży trochę i o jakość bardzo bym się nie martwił
A jak ktoś potrzebuje drugiej szpula to koszt 80 zł
Kalkulujac nowa wersja i stara jest w tej samej cenie

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Od wiosny nie używałem mojego Legalisa, ale tak jak wcześniej ostrzegał mnie Zgrozik, hamulec QD w tym młynku to przegięcie. Kilka kliknięć podczas obrotu hamulca i od betonu mamy totalny luz. Do matchówki i cienkiej żyłki to nie jest dobra opcja. Nie mogłem niestety nigdzie znaleźć firmowych podkładek. Wczoraj spróbowałem własnej inwencji twórczej, no i udało mi się "wydłużyć" hamulec QD. Kupiłem arkusz filcu o grubości ok. 1,5-2mm (2zł ;)), następnie zdemontowałem pierwsze dwie podkładki ze szpuli. Po przyłożeniu węglowej podkładki do filcu, wyciąłem w nim okrąg o tej samej średnicy (26mm) oraz wykonałem otwór za pomocą wykrojnika i nożyczek. Umieściłem nową podkładkę na miejscu, zmontowałem całość i założyłem szpulę. Hamulec znacząco się wydłużył, do akceptowalnego zakresu, choć to nadal QD. W zapasowej szpuli dokonałem identycznego tuningu. Dopiero teraz ta Daiwa jest idealna pod matchówkę 8).

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline zgrozik

• Ekspert
    • Galeria
    • Debeściaki
Piotr

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983