Autor Wątek: Kołowrotek Mivardi Panther LX, czy może SHX  (Przeczytany 2404 razy)

Offline Krist

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kołowrotek Mivardi Panther LX, czy może SHX
« dnia: 01.11.2018, 12:58 »
Witam, miał ktoś do czynienia z tym kręciołem? Bądź z wersją SHX? Chodzi mi oto czy te kołowrotki są faktycznie tak solidnie zbudowane jak opisują. Jak się zachowują nad wodą, pod obciążeniem, przy rzucie itp. Jeśli ktoś użytkuje to prosiłbym o wypowiedź.

Szukam sprzętu solidnego, łowie głównie z rzutu. Te kołowrotki wpadły mi w oko. Mivardi jeszcze nic nie mam, ale spotkałem się z dobrymi opiniami. Ciekawi mnie jak jest w przypadku tych dwóch konkretnych modeli.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotek Mivardi Panther LX, czy może SHX
« Odpowiedź #1 dnia: 01.11.2018, 17:28 »
Cześć Krist powiem krótko, mało kto u nas użytkuje maszynki Mivardi, ze względu na cenę - 500 zł to spory wydatek :(  Daiwe i Shimano już porządne kupisz ;) Ale ogólnie marka Mivardi na plus, wiele pochlebnych opinii. Kołowrotki Panther SHX to maszyny typowo rzutowe, o ładnej kulturze pracy i super nawoju :) Reszta okaże się w praniu, pytanie czy warto ryzykować :P

Osobiście posiadam FOX FX 11, i ten młynek karpiowy polecam z czystym sumieniem, a cena podobna ;)

Z tego co kojarzę wersja lx to następca shx :) tyle mogę pomóc.

Edycja moderatora:
Prosimy o używanie opcji "modyfikuj", w miejsce pisania kilku postów bezpośrednio pod sobą.

Offline Krist

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01.11.2018, 18:46 »
O Foxie właśnie różne opinie słyszałem i sobie trochę odpuściłem. Mam Daiwę Emcast 4500 BR 4500 A, i jakoś nie jestem zadowolony. Shimano to oczywiście klasa, ale tez i kasa lepsza ;) Myślałem też o DAM-Quick SLS 570 FD, ale jak popatrzyłem na Mivardi, to uwaga poszła na Czecha ;) A kręcioły można dostać sporo niżej, na różnego rodzaju promocjach ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 01.11.2018, 20:43 »
Krist mam Foxa i jest to maszyna mega dobra. Według mnie nie ustępuje droższym konstrukcjom Shimano czy Daiwa. Według mnie Mivardi to na pewno nie tak dobra konstrukcja jak Fox :) I ja nigdzie nie słyszałem o negatywnej opinii na temat FX 11, a zanim kupiłem ten model długo szukałem i brałem pod uwagę wiele marek ;)

Mivardi jak dla mnie za bardzo naszpikowany łożyskami i jakiś taki lekki. Nie czuć tu mocy, ale to moja opinia - decyzja należy do Ciebie ;) A jak chcesz maszynę dobrą, to Daiwa Windcast czy Shimano Aerlex, czy nowy Beastmaster też są godne polecenia i cenowo zbliżone ;)

A co do DAM SLS 570FD to już klasyk jest, i sprawdzony. Wziąłbym go bardziej pod uwagę niż tego Mivardi ;)

Nie patrz na estetykę Krist, kołowrotek karpiowy ma być mocny i znosić ciężkie orani. a nie ładnie na podpórkach wyglądać O:)

Edycja moderatora:
Prosimy o używanie opcji "modyfikuj", w miejsce pisania kilku postów bezpośrednio pod sobą.

Offline Krist

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01.11.2018, 21:25 »
Stąd moje zainteresowanie na Mivardi i jego "nierdzewność", a czy on tak super wygląda? tego już nie wiem. Gdyby o wygląd na podpórce chodziło to brałbym Ultegre. Heh. Tańsze shimano trochę chyba przereklamowane, bo jak się posłucha YT to połowa z plastiku jeśli nie kupisz kręcioła od tysiąca w górę.

Pozdrawiam.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 01.11.2018, 21:34 »
Nie ufam chwytom marketingowym Krist za bardzo, Mivardi za dużo łożysk jak dla mnie. A przy tej cenie to ich jakość będzie średnia, w cuda nie wierzę ;) Lepsze młynki z 3 porządnymi, niż 11 a'la plastik. A druga strona medalu jest taka, że nawet Czesi wolą kupować młynki marki TICA niż swoje Mivardi.

Offline Krist

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01.11.2018, 22:19 »
Ja też nie bardzo, stąd moje pytanie u innych o opinie. Tak patrząc to można by powiedzieć, że Audi do dupy bo nawet Niemcy kupują francuzy i japońce :)

Jeśli ktoś mówi o krytej nierdzewce to chyba nie wrzuca plastiku? Za duża konkurencja chyba na te czasy.

Czekam na opinię kogoś kto miał styczność z tym wynalazkiem ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 02.11.2018, 15:49 »
Hej Krist, jeżeli kupisz ten młynek napisz coś o nim - prywatnie z góry dziękuje :beer: