Autor Wątek: Jaka plecionka do wiązania włosa (bagnetu)  (Przeczytany 2056 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jaka plecionka do wiązania włosa (bagnetu)
« Odpowiedź #15 dnia: 04.01.2024, 10:49 »
Na włos z plecionki warto zakładać mały pozycjoner. Chyba że oploty dochodzą do miejsca, w którym pozycjoner i tak byśmy ustawiali. W trakcie łowienia nic się nie plącze, jak wspomniał Ledi.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Apacz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jaka plecionka do wiązania włosa (bagnetu)
« Odpowiedź #16 dnia: 29.01.2024, 18:45 »

Co do mikado octa braid to stosują ją na przypony, z moich testów przypon wytrzymuje 4-5 kg na hakach mf13 (piszę o gotowcach). Niektóre pękały przy 1,5-2 kg.
.

Karygodne aby stosować  cienka 8 splotowa na przypony do metody.  Współczuje tym karpiom po holu i ich pocietych pyskow. Na przypon do metody to 4 spolotwa miekka plecionka 12 lub 15 LB od np Drennana która nie szatkuje karpiom pyskow.

Co do wlosa z plecionki to zgadzam sie z Grzegorzem88 ze włos z plecionki ma tendencje do  zawijania się na luku kolankowym haczyka  w przeciwieństwie do zylki.

Pozdrawiam                                                                                     
Żadnemu karpiowi jeszcze pyska nie przeciołem, jeśli by tak się działo szukałbym alternatywy. Ale wezmę sobie to do serca i zmienię na 4 splotowe. Gotowce od Mikado chyba mają właśnie czterosplotową nihono. Wielu znajomych używa gotowców od Mikado ze względu na placionke właśnie i też nie zauważyli pociętych pysków. Może jak ktoś stosuje długie przypony z plecionki to wtedy pojawia się taki problem. Właśnie szukałem typowo karpiowych przyponów i nie mogłem znaleźć czegoś cienszego. Dzięki za info o 12lb Drennana.