Autor Wątek: Różnica w podawaniu ciężaru wyrzutowego. O co chodzi?  (Przeczytany 4263 razy)

Offline Krzychu

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
Witam!

Od pewnego czasu zastanawiam się czym różni się podawanie CW w wędkach.
Czasem CW jest określony w ten sposób "≤" ,a czasem ciężar X - ciężar Y.
Przykłady:
Wędka X 360/≤120g
Wędka Y 360/40-120g

O co tu chodzi? Teoretycznie jedna i druga wędka ma CW 120g to dlaczego jedna jest opisana inaczej od drugiej?
Odrzański wędkarz weekendowy.

Offline MoniaK

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
Odp: Różnica w podawaniu ciężaru wyrzutowego. O co chodzi?
« Odpowiedź #1 dnia: 21.03.2019, 15:03 »
Taki kaprys producenta.
W tej drugiej opisany masz jeszcze dolny zakres wyrzutu ale i tak wiadomo, że dla kijów o c.w.120g. uśredniona wartość poprawnego ładowana blanku to 60g.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 21.03.2019, 15:10 »
W przypadku pierwszego wędziska podano tylko maksymalny ciężar wyrzutowy. Drugie wędzisko jest opisane bardziej szczegółowo, ponieważ uwzględniono minimalny ciężar wyrzutowy - w ten sposób określono przedział opisany gramami. Czym jest ten przedział? Mniejsza wartość określa minimalny ciężar, który w miarę poprawnie ładuje wędzisko, a druga wartość to ciężar, którego nie powinno się przekraczać.

Warto rozsądnie podchodzić do tych opisów, ponieważ często są one błędne. Trzeba też wiedzieć, że powyższe dotyczy systemu europejskiego. Jest jeszcze system amerykański, który charakteryzuje się tym, że podany przedział opisany gramami określa masę przynęt, przy stosowaniu których kij najlepiej funkcjonuje - takie kije można delikatnie przeciążać, bo górna wartość nie oznacza maksymalnej, tylko zalecaną. Robią tak uznane firmy, takie jak St. Croix czy G. Loomis.

Powtarzam: do tego wszystkiego trzeba podchodzić z głową, bo firmy często opisują wędziska wedle tylko sobie znanych zasad. Aha, oczywiście "ciężar wyrzutowy" uwzględnia łączną masę wszystkiego, co wisi na końcu zestawu (koszyk, zanęta, przynęta itp.).
Jacek

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Odp: Różnica w podawaniu ciężaru wyrzutowego. O co chodzi ?
« Odpowiedź #3 dnia: 21.03.2019, 15:15 »
Wg mnie oznaczenie  wędki Y jest bardziej precyzyjne bo mówi że dedykowany ciężar koszyk+zanęta to min 40g -max 120g czyli jak założysz np koszyk np 15g to lądzie za lekki zestaw do tego kija i będzie sie źle rzucało.
Wędka X ma tylko oznaczenie max 120g.

Ale za bardzo nie sugeruj się opisem gdyż niektórzy  "producenci" zawyżają cw to znaczy podają np 110 g a wędka najlepiej pracuje z ciężarem 70g.

Żeby ci jeszcze namieszać to niektórzy producenci nie podają cw a tylko moc wędki w lbs  a ściślej moc linki np 6-8 lbs.

Offline Krzychu

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21.03.2019, 16:09 »
Dzięki panowie za odpowiedź.
Tak podejrzewałem ,że chodzi tu o ładowanie kija.

Zastanawiało mnie to ponieważ mam Daiwę Black Widow 3,30 ,która opisana jest właśnie ≤100g a czaję się na Daiwę Ninja X-Fedder tej samej długości która opisana 40-120g i zastanawiało mnie czy będzie ona dużo mocniejsza od wspomnianej Black Widow.   

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #5 dnia: 21.03.2019, 17:09 »
Mam od 3 dni tego feedera Dajwa x 3,3m , wczoraj na niego łowiłem z najdelikatniejszą szczytówką a więc 40 g i powiem tak mój picker Mikado Essential 3m do 40 g przy feederze jest jak kij od szczotki :facepalm: wydaje mi się że feeder jest delikatniejszy , ale przyjemnie nim się rzuca/łowi  :bravo: , no ale po jednym dniu za wiele nie mogę powiedzieć .
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline DIrek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22.03.2019, 12:57 »
Traktuj oznaczenie CW kija jedynie jako wskazówkę a ostateczną decyzję podejmuj po "pomachaniu" kijaszkiem w sklepie czy u kolegi. Nie kupuj z katalogu, bo srogo się nie raz zawiedziesz. Każdy kij to inny blank, z innego materiału, o różnej konstrukcji, różnej zbieżności, grubości ścianek etc. etc. Nie zawsze opis czy nazwa oddaje rzeczywisty charakter kijaszka. To stwierdzisz tylko namacalnie.
Irek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #7 dnia: 22.03.2019, 14:55 »
Traktuj oznaczenie CW kija jedynie jako wskazówkę a ostateczną decyzję podejmuj po "pomachaniu" kijaszkiem w sklepie czy u kolegi.

Święte słowa. Kupiłem sobie kijaszka. Na blanku ma wymalowane, że cw. wynosi do 10 do 35 g. Z kolei na folii, na rękojeści była naklejka z kodem kreskowym, producenckim skrótem (zgodnym z katalogiem) i informacją, że cw. wynosi od 7 do 20 g. :facepalm:

Jutro sam sobie to określę  :)

Offline Krzychu

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22.03.2019, 15:30 »
Kurcze. A już chciałem brać tą Daiwę X z myślą, że będzie ona ciut mocniejsza od mojego Black Widow.
Teraz to już trochę zbaraniałem ;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 22.03.2019, 22:09 »
Ja to w napisy nie wierzę od czasu jak na płocie było napisane "dupa" a ja chciałem pogłaskać i mi drzazga w łapę weszła. :P

Nigdy nie wiemy, co producent miał na myśli wymalowując oznaczenia na kiju. Jak już wyżej napisano należy to traktować bardzo orientacyjnie.
Chciałbym, jak pewnie większość, żeby podane były trzy wartości: Zakres c.w. od-do, przy którym wędka najlepiej pracuje i wartość maksymalna, dla której producent daje gwarancję, że kij podczas wyrzutu się nie złamie. Niestety nie spotkałem się z czymś takim.

W rzeczywistości tak, jeśli np. c.w. jest oznaczony <90 g, to znaczy, że do tego obciążenia nie powinien się złamać. Dobry kij wytrzyma znacznie więcej przy niezbyt siłowym rzucie. Jednak użycie podajnika 20 g to nieporozumienie, bo poleci bardzo blisko.
Błędem jest kupowanie wędek z parametrami "na zapas". Jeśli łowimy głównie na wodzie stojącej na 30 - 40 m, to nie kupujmy wędki o c.w. 100 g, bo może kiedyś się przyda, jak będziemy chcieli połowić na rzece albo rzucić na 90 m. Nie spełni on dobrze swojej funkcji w warunkach, w których łowimy najczęściej. Ja bym zastosował tu c.w. 40 - 80 g.
Nie ma uniwersalnych wędek!

Jako przykład podam dwa kije, które posiadam.
1. Ubiegłowieczny Magna Silver WinklePicker 3 m Balzera, bez opisanego c.w. Na moje oko to c.w. około 35 g. Idealny do łowienia podajnikami 15 g, śmiga do 40 m, 30 g + zanęta też daje radę. Rzucałem też nim, bez żadnej szkody dla niego ciężarem 60 g ale już bardzo niekomfortowo, ciężar bardziej "ciągnąłem" niż wykorzystywałem ładowanie się wędki.
2. MIKADO Light Feeder UV Range; 3.60; up to 90g. Łowienie podajnikami 15 g to porażka, 40 m nieosiągalne. Dopiero z podajnikami 40 - 60 g pracuje jak należy.
Pozdrawiam,
Tomek