Autor Wątek: Oznaczenie i spodowanie łowiska  (Przeczytany 6970 razy)

Offline mongo2001

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Oznaczenie i spodowanie łowiska
« dnia: 11.05.2015, 18:07 »
Mam zamiar zrobic zasiadkę na klubowym łowisku i chciałem podnęcic miejscówkę grubym towarem (ziarna,pellet, kulki) i nie wiem jak się do tego zabrac...
Normalnie(moim zdaniem) powinno to wyglądac tak:
umieszczenie markera w wodzie=>spodowanie w tym miejscu spombem/rakieta (zaznaczam na klipsie)=>wurzucam federowe podajniki na marker(klips)=>zwijam marker
Jesli w dzien łowie metoda a na noc chciałbym wyrzucic dwie karpiówki w to miejsce to tez chyba bym musiał wczesniej wyrzucic i odznaczyc odległosc  na klipsie zanim zwinę marker.
Wychodzi 6 wedek :) ew. marker moge rzucic karpiówką wiec wystarczy ze zabiore tylko 5.
Czy cos przegapiłem? Jak u Was wygląda necenie miejscówki przed zasiadką? I jak duż obszar necic?
pozdR

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Oznaczenie i spodowanie łowiska
« Odpowiedź #1 dnia: 30.05.2015, 00:08 »
Kolejny post z 11 maja bez odpowiedzi, który dziś znalazłem :)

Jak najbardziej można wszystko zorganizować tak, jak napisałeś. Sprawę z pewnością komplikuje fakt, że chcesz łowić dwoma wędkami na metodę, a później w tym samym miejscu założyć zestawy karpiowe.
Stąd tyle kijów.
Możesz też pozostawić marker na całą sesję i jeśli nie ma problemów z celnymi rzutami, umieszczać zestawy bez użycia klipu. Szczególnie jeśli spodziewasz się dużych ryb. Problemem może być jednak zarzucanie w nocy.

Pozostawiony na stałe kij z markerem to jednak żyłka biegnąca w łowisku. Nawet dobrze zatopiona może okazać się źródłem problemu podczas holu ryby.
Po dokładnym wygruntowaniu miejscówki, można też zarzucić marker połączony z żyłką główną nicią PVA i po jej rozpuszczeniu mamy gotowy stacjonarny marker na łowisku. Tu jednak pojawi się problem z jego ściągnięciem po zakończonej sesji.

Co do obszaru nęcenia, to obawiam się, że tutaj nie ma jednej najskuteczniejszej zasady. Zbyt wiele jest czynników, od których zależy to, w jaki sposób będziemy nęcić. Wszystko więc zależy od konkretnego łowiska. Są akweny, gdzie karpiarze obsypują wielkimi ilościami zanęty obszary do 100 metrów kwadratowych, robiąc tzw. duży dywan. Są wody, w których sprawdzi się tzw. mały dywan (1 do 5 metrów kwadratowych dna). Są też takie wody, że najlepiej sprawdza się punktowe podanie samych kulek lub pelletu.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 30.05.2015, 07:30 »
Po dokładnym wygruntowaniu miejscówki, można też zarzucić marker połączony z żyłką główną nicią PVA i po jej rozpuszczeniu mamy gotowy stacjonarny marker na łowisku. Tu jednak pojawi się problem z jego ściągnięciem po zakończonej sesji.

I to jest to miejsce gdzie pojawia się kolejna wędka: spining z ciężką wąską wachadłówką :P.
Paweł.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
« Odpowiedź #3 dnia: 30.05.2015, 07:39 »
Bierzesz dwa kije. Wbijasz je w ziemię w odległości powiedzmy dwóch metrów od siebie. Rzucasz markerem, klipujesz żyłkę. Robisz, co ci tam potrzeba lub od razu ściągasz i pomiędzy tymi dwoma kijami rozciągasz żyłkę (raz w jedną, raz w drugą stronę), aż dojdziesz do klipa. Wychodzi np. 10,5 odległości między kijami. Potem możesz na każdej wędce te 10,5 odległości odmierzyć i zaklipować żyłkę. Tak masz odległość. A kierunek wyznaczasz po prostu obierając sobie jakiś charakterystyczny punkt na drugim brzegu, ale to chyba oczywiste. I tak bym to widział ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #4 dnia: 30.05.2015, 07:51 »
tu masz zaprezentowaną tę technikę (od 8 minuty)  ;)
Znów jestem

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #5 dnia: 30.05.2015, 08:59 »
Jakie to banalnie proste i jakie pomocne . :bravo:
Paweł.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 30.05.2015, 18:33 »
Tutaj też przez chwilę dyskutowaliśmy o tym sposobie -> http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=14.msg10934#msg10934
Pozdrawiam
Mateusz