Autor Wątek: Wędka typu feeder 3,3 m na wody PZW i nie tylko, do 500 zł  (Przeczytany 3089 razy)

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
Odp: Wędka typu feeder 3,3 m na wody PZW i nie tylko, do 500 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 11.07.2019, 14:34 »
Nie rozumiem... chcesz wędkę do methody czy  do klasyka na PZW?
Łukasz Białas, Wałcz

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.07.2019, 15:50 »
pr00 no to już zostały ci tylko quivery :P

Kolejny cel zakupowy :P

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 11.07.2019, 16:44 »

Tez mnie dziwi że ktoś się doszukuje jakich różnic funkcjonalnych ale poniższy komentarz dobitnie świadczy o tym że różnica powinna być:

Używałeś Flagman Mantaray Elite Feeder 3,30 do metody? Nie miałeś spięć w końcowej fazie holu? Słyszałem opinię, że to raczej do klasycznego feedera.

Łowiłem feederami, methodami, pickerami, winklepickerami, bombami i commercialami i zasadniczej różnicy nie widziałem ale może słabo się znam.
Różnica klasyka od typowej metody jest w akcji wędki. Klasyk feeder ma akcję bardziej szczytową, wędka do metody bardziej paraboliczną. Metoda tym się różni od klasycznego feedera, że mamy krótki przypon z dowieszonym na sztywno (najczęściej) dość ciężkim podajnikiem. Taka konstrukcja wymaga dość grubego przyponu, bywa, że szamocąca pyskiem ryba potrafi zerwać przypon grubszy od żyłki głównej lub wyrwać sobie delikatny na ogół haczyk z pyska. Dlatego tak ważna jest dobra amortyzacja w końcowej fazie holu, przy już dość mocno wygiętej wędce. Podajniki z amortyzatorem bardzo pomagają i wówczas akcja wędki nie ma większego znaczenia.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 11.07.2019, 16:55 »
Zobacz sobie Browning Jens Koschnick World Champion Feeder jak bardziej PZW. Jak chcesz coś mocniejszego to godny uwagi jest Hyper Carp method. Oba kije sprawdzą się w klasyku, jak i w metodzie.