Autor Wątek: Wolny bieg nie odbija  (Przeczytany 1357 razy)

Online motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Wolny bieg nie odbija
« dnia: 30.07.2019, 09:59 »
Kołowrotek Okuma travertine 45 podczas włączenia wolnego biegu i późniejszego jego wyłączenia nie ma reakcji, kołowrotek nadal pozostaje na wolnym biegu.
Zazwyczaj męczę się 5 minut aż wolny bieg się wyłączy. I tutaj ciekawostka, bo wyłącza on się częściowo. Gdy ryba wybiera żyłkę to działa wtedy przedni hamulec, ale w drugą stronę już działa wolny bieg, ale to już nie sprawia większego problemu, bo przytrzymuję szpulę i odkręcam przedni bieg na luźniej.

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wolny bieg nie odbija
« Odpowiedź #1 dnia: 30.07.2019, 11:04 »
Troszkę nieskładnie to opisałeś.
W jaki sposób wyłączasz wolny bieg.
Przekręcenie korbką, czy przez wyłącznik blokady.
Tak czy inaczej, ja bym zajrzał do bebechów kołowrotka.
Mówiąc, że bym zajrzał, nie twierdze, że dał bym radę naprawić, ale to może jakaś pierdółka.
Czasem przeczyszczenie, przesmarowanie i takie tam potrafi zrobić cuda.
Choć kołowrotki z wolnym biegiem, staram się otwierać jak najrzadziej :-[
Paweł.

Online motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Wolny bieg nie odbija
« Odpowiedź #2 dnia: 30.07.2019, 16:17 »
Zamykam dźwignią, próbowałem też przekręcić rączką, pomimo, ze odskakuje wajcha to nadal jest na wolnym biegu.

Edit: Udało mi się naprawić. Usterka była banalna, bo tak jakby przekręcił się mechanizm i nie działał w pełnym obrocie, żeby zaskoczył prawidłowo. Odkręciłem tylko wajchę wolnego biegu, później kilka razy kombinerkami przekręciłem wolnym biegiem i wtedy było już słychać, że wszystko w środku zaskakuje prawidłowo. Założyłem plastikową wajchę i działa. Do zamknięcia.