Autor Wątek: Jak używać markera karpiowego?  (Przeczytany 1158 razy)

Offline Oskar1900

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
Jak używać markera karpiowego?
« dnia: 14.08.2020, 21:48 »
Witam, mam pytanie czy jest możliwość używania markera karpiowego z brzegu czy tylko można wywieźć go w miejsce docelowe? Nie posiadam żadnego środku pływającego i zastanawia mnie czy mogę taki marker wyrzucić z wędki i czy jest jakiś sposób aby nie przeszkadzał innym zestawom.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 410
Odp: Jak używać markera karpiowego?
« Odpowiedź #1 dnia: 14.08.2020, 22:01 »
Są markery które zarzucasz wędka i są też takie które wywozisz... Pytanie w jakim celu potrzebny ci marker? Ten rzucany wędka zawsze będzie w jakimś stopniu utrudniał np hol ryb.

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #2 dnia: 14.08.2020, 22:02 »
Możesz zawsze założyć ciężarek przelotowo, a na koniec przywiązać marker, (lub duży spławik żywcowy) i nim zarzucić w miejsce które Cie interesuje. Później zanęcać na ten marker, lub rzucać zestawami, a jak nie jest Ci już potrzeby w danej chwili, powolutku ściągnąć go do dna ale ostrożnie, żeby nie przesunąć ciężarka, który go kotwiczy.

Ale przy kontroli, mogą się uprzeć że łowisz na 3 wędki, dlatego zawsze warto zaklipować tą odległość.

Kolejnym rozwiązaniem, jest po prostu zaklipowanie zestawów i spomba, na tej samej odległości i już marker Ci nie potrzebny.

Offline Oskar1900

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 14.08.2020, 22:06 »
Oczywiście klipsuje spomba zarówno jak i zestawy po prostu dzisiaj spotkała mnie nie miła sytuacja nad wodą że wędkarz wywiózł swój zestaw i zanęcił za moim, dlatego chciałbym następnym razem mieć marker aby inni widzieli że są tam rzucone wędki.