Autor Wątek: Zawody na Jeziorze Przytoczno (Lubuskie) - jaka zanęta?  (Przeczytany 1414 razy)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Witam mam zakupione 2kg Sensasa Gros gardons Noire, Biscuit waniliowy oraz Gardonix. Nie wiem ile czego (w jakich proporcjach )mogę dodać do tych 2kg zanęty. Może macie jakąś propozycje co do robactwa, przygotować je oddzielnie w glinie lub ziemi, czy dodać je do zanęty ? Myślę tu o pince białych robakach. Jokersa chcę podać w ziemi ale nie wiem ile ziemi na 0.5L jokersa . Mogę prosić kogoś o pomoc?. Szykuje zanętę na płoć, bo to najpewniejsze na nieznanej wodzie. Będę łowił batem 7m.
Krzysztof

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
Odp: Zawody na Jeziorze Przytoczno (Lubuskie) - jaka zanęta?
« Odpowiedź #1 dnia: 24.09.2019, 21:22 »
Nie wiem jak u Was z donęcaniem i na jakich zasadach zawody będą się odbywać, ale...
  Oglądnij ostatni filmik Górka, i coś możesz z tego wyciągnąć. Woda nieznana, polowanie na płoć i bat.
Górek, fajnie kombinował z donęcaniem.
 Ja, osobiście dodałbym, Coco Belge Sensasa i uprażył trochę bułki tartej.
Nie wiem czemu,(takie moje przemyślenie) lecz z Gardonixa bym zrezygnował, masz już biszkopt waniliowy.

...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #2 dnia: 24.09.2019, 21:39 »
Ja na nieznanej wodzie skupionym byłbym na faktycznym kolorze ziemi. Niektóre mieszanki są sztucznie barwione i czarne są tylko w wiadrze. W wodzie szybko płowieją i nie dają efektu dna. Zrezygnowałbym całkowicie z kukurydzy. Ewentualnie strzelałbym nią z procy w miejsce poza strefą nęcenia podstawowego z myślą o jakimś bonusie. Źle dobrana kolorystyka ziemi może odstraszyć ryby mimo podania najlepszych jakościowo robaków.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 24.09.2019, 23:02 »
Woda już coraz chłodniejsza, rybki potrzebują raczej więcej mięska niz zanęty. Moim zdaniem minimalna  proporcja na teraz to 1:4,1:6 lub nawet 1:8 ( zaneta, ziemia ) Twoja zaneta jest grubsza od zwykłego gardonsa, więc jeśli będzie tylko drobna płoć to uważaj żeby nie przekarmić rybek. Zawsze do wody możesz wrzucić zanętę ale wyciagnąć nie da rady. Woda jest coraz bardziej przejrzysta, wiec cienkie przypony i małe haczyki - mile widziane :). Oczywiście topiona pinka i biały też powinny się pojawic jak i jokers i ochotka. Nie zapomnij przy płotce o prażonej mielonej konopii - dodatek obowiązkowy.
To tak na szybko .
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #4 dnia: 27.09.2019, 16:31 »
Pierwsze co to jaki tam rybostan jest? Czy drobna rybka , srednia itp. Uniwersalnie to na plotke sie ustawic. Zaneta zdecydowanie drobna, mozesz ja zmielic  tak aby nie sycic ryb za szybko. Mozesz wymieszac ja z glina lub ziemia. Ja bym sie nie bawil w jakies osobne podawanie joka w glinie itd.Zrobic mieszanke razem na poczatek podac z robactwem na wstepne necenie a pozniej dozowac juz czysta mieszanke robakiem w zaleznosci czy beda ryby
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #5 dnia: 27.09.2019, 16:51 »
A ja po raz kolejny napiszę - na odległość się nie da. Nie da i już! To wróżenie z fusów i zasada trafi - nie trafi. Brak info o rybostanie, średniej głębokości jeziora w strefie połowu, jakie jest dno - twarde czy miękkie, czy są spady, półki, czy miejsca są mocno uczęszczane, i cały czas coś jest sypane do wody itd. itp.
Co innego gdy pytający pojedzie "potrenować", opisze co zrobił, i jakie były efekty, to można coś podpowiedzieć, co by tu zmienić i ulepszyć, wypróbować.
Składów mieszanek uniwersalnych, i na "wszystkie okazje" jest w sieci mnóstwo.
Kuba

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #6 dnia: 29.09.2019, 21:43 »
Dzięki za rady, plan już jakiś mam ułożony w sobote startuje . Dam znać jak wyszło ;)
Krzysztof