Autor Wątek: Czy można dokupić okrągły klips do szpuli kołowrotka?  (Przeczytany 832 razy)

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Czy ktoś może wie czy istnieje możliwość dokupienia okrągłego klipsa do szpuli kolowrotka?  Ostatnio czyscilem kołowrotki z brudu i zauważyłem,  że w jednej ze szpul brakuje klipsa. Znam rozwiązanie jednego z forumowiczów jak zrobić klips,  jednak zależy mi na montażu okrągłego klipa.  Chodzi dokładnie o szpule do spro cresta match & feeder.  Ale może być też klip od innych szpul jakoś bym dopasowal w warsztacie. ;)

Offline Adam M

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy można dokupić okrągły klips do szpuli kołowrotka?
« Odpowiedź #1 dnia: 08.01.2020, 09:33 »
na forum jest jak dorabiał ktoś okrągłego klipsa, jak się nie mylę z klipsa do tapicerki samochodowej :P ale jak dziaał to dlaczego nie,wygląd moim zdaniem nie jest najwazniejszy, to ma spełniać swoje zadanie a nie wyglądać ;D no ale to moje zdanie
Pb: sum 205 cm, 70 kilo. Karp 94 cm, 21 kilo. Lin 54 cm, 3,5 kilo. Leszcz 70 cm, 5,5 kilo. Amur 8 kilo.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 08.01.2020, 13:47 »
Można kupić klipy :

https://www.custom-reels.de/produkt/line-clips/

Oferta jest jednak ograniczona, no ale coś da się dopasować.

Bardziej chałupnicze metody, to klipy z małych nitów stosowanych do łączenia metali, nitów używanych w odzieży materiałowej, skórzanej... No chyba, że ktoś ma dawcę w postaci szpuli z innego młynka. Można próbować.

Miałem wielkie plany swojego czasu, żeby opanować ten temat, ale po kilku problemach z klipowaniem na rybach i stratą ładnych okazów straciłem motywację i przerzuciłem się na gumki.
Metodą prób i błędów można dobrać takie, które przy rzutach nie pękają (za to ładnie amortyzują), a podczas mocnych szarpnięć czy odjazdu zrywają się, często bez pomocy. 
Czesiek

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.01.2020, 14:30 »
Tak jak po cichu liczyłem że specjalista od kolowrotkow będzie coś więcej wiedział ;) dziękuję za link i poradę. :thumbup: :beer: