Autor Wątek: Zestaw na głębokie jezioro  (Przeczytany 8014 razy)

Offline psemo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
Zestaw na głębokie jezioro
« dnia: 22.03.2016, 01:33 »
Jezioro, na którym od ubiegłego roku stawiam swoje pierwsze kroki w wędkarstwie, jest dosyć głębokie. W odległości 10 metrów od brzegu głębokość wynosi ok. 8 metrów, dalej coraz głębiej. Pierwsze moje wyjście nad wodę ze spławikami 1,5 i 3 g - totalna porażka. Spławiki krążyły podobnie jak rowery wodne z urlopowiczami :D
Troszkę poczytałem w czeluściach internetu i zakupiłem długi spławik o gramaturze 8 g. Duża poprawa, ale gdy tylko pojawiał się delikatny wiaterek i fala na jeziorze, znowu ciężko było utrzymać zestaw w łowisku.

Będę wdzięczny za pomoc w zmontowaniu zestawu, który zapewni mi w miarę komfortowe łowienie.
Czy slider z obciążeniem wstępnym się sprawdzi? Czy może przestawić się na metodę gruntową?
Przemo

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zestaw na głębokie jezioro
« Odpowiedź #1 dnia: 22.03.2016, 02:02 »
Użyj slidera, np. 10 + 3 gr. Co oznacza, że 3 gr masz w spławiku i 10 gr idzie na żyłkę. Takie rozwiązanie powinno pomóc na dryfujący spławik. Zawsze możesz też zakotwiczyć zestaw, dając jakąś śrucinę, albo dłuższy kawałek przyponu na dno.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Sailor

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #2 dnia: 22.03.2016, 07:42 »
Zerknij na ten filmik, myślę, że sporo rozjaśni, jeśli chodzi  o budowę zestawu na głębokie łowisko

Offline STEV40

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Łowię bo lubię
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 22.03.2016, 08:29 »
Witam, proponuję Ci obejrzeć filmik
i www.bogdanbarton.pl

Tam dowiesz się bardzo szczegółowo o takich zestawach :thumbup:

Steven
Pozdrawiam Steven

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #4 dnia: 22.03.2016, 09:09 »
Tak, powinieneś mieć slider ze wstępnym obciążeniem.
Spławik musi stać pewnie w miejscu, więc obciążenie wstępne wskazane. Ewentualnie, jak już masz ten 8 gramów, to daj ze 3 gramy pod sam spławik, a resztę rozłóż na żyłce. Nie wiem, czy w jeziorze nie ma jakiś prądów, bo jak tak Ci jeździ na boki, to może być różnie.
Może też być, ze wiatr znosi i 3 gramy przy spławiku będzie za mało, to wtedy odwrotnie... z 5, 6 gram daj pod spławik, a resztę rozłóż po żyłce.

Do głębokich jezior robiłem spławiki 55 cm , taki powinien już stanąć w miejscu.

Offline psemo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #5 dnia: 22.03.2016, 17:08 »
Czyli będę musiał zainwestować w slidera... Nie ma tego za wiele w sklepach wędkarskich.
Slidery nie należą do najtańszych i pozostaje pytanie - jaką gramaturę wybrać - 3 + 10, 3 + 12 wystarczy?
Jakiej firmy produkty brać pod uwagę?
Przemo

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 22.03.2016, 17:40 »
Czyli będę musiał zainwestować w slidera... Nie ma tego za wiele w sklepach wędkarskich.
Slidery nie należą do najtańszych i pozostaje pytanie - jaką gramaturę wybrać - 3+10, 3+12 wystarczy?
Jakiej firmy produkty brać pod uwagę?
Kup u Jakuba i na pewno będziesz zadowolony!
Pozdrawiam - Gienek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #7 dnia: 22.03.2016, 19:22 »
Tak, u Jakuba z pewnością kupisz spławiki najwyższej klasy. A jeśli chciałbyś na początku trochę oszczędzić, to polecam tanie i świetnie wykonane slidery firmy Dino. Polecam model Dino Champion Bream. Gramatura np. 2 + 10 czy 2 + 12, nawet 4 + 14 nie będzie przesadą, jeśli wędka podoła takim ciężarom :)
Pozdrawiam
Marcin

Offline baloo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #8 dnia: 29.03.2016, 07:02 »
Ja tez jestem za tymi własnoręcznymi. Kupiłem jakiś cięższy spławik E.... 4 +8 g i w przy drugiej wyprawie goniłem spławik lodka po jeziorze, bo pręt został na żyłce a reszta poleciałaaaaa :(. Splawik Pana L. po kilkukrotnym klejeniu sezon wytrzymal. Ale kolega widząc jak sie męczę dal mi swoj ręcznie przez niego robiony 2 + 9 g - nie ukrywał ze zainspirował go kolega Jakub. I dopiero zaczęło łapanie sie na głębokiej wodzie. Wiem że w tym roku juz kończy produkcję i z dwie szt. będą moje.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Piotr