Autor Wątek: Kołowrotek Okuma Custom Black Feeder  (Przeczytany 7150 razy)

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek Okuma Custom Black Feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 11.01.2020, 21:19 »
Mam Okume Custom Black 55 podpodpiętą pod Flagmana Tregarona 3,6 m. Ta wędka waży ok. 180 g i powiem Ci, że dużo wygodniej się łowi niż kiedy używałem do niej Spro Custom 4000. Zestaw niby teraz waży więcej, ale stał się jakby lżejszy i poręczniejszy. Dalej też jestem w stanie zarzucić, szybciej zwija się zestaw z dużej odległości i na pewno mocy nie zabraknie 8)
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotek Okuma Custom Black Feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.01.2020, 21:26 »
Panowie, może ja nieco zasugeruję ;)
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że karpie 5-10kg, to nie jest jakiś straszny hardcore i na większości komercji można takie ryby spotkać, całkiem często. Jeśli nie jest to zbiornik zdziczały typu zaczepy i bujna roślinność, gdzie trzeba rybę wydrzeć siłą, to spokojnie wystarczy kołowrotek typu 2500/3000, co przy dzisiejszych technologiach może odpowiadać wadze niewiele ponad 200g. Walka odbywa się i tak wędziskiem, w kołowrotku liczy się tylko ogarnięty hamulec w takim wypadku.
Używając samego kołowrotka do holu takich ryb można zarżnąć wszystko i dojdziemy do poziomu Makairy albo Stelli SW 20000.

Im sztywniejsza obudowa i twardsza przekładnia, tym młynek będzie trwalszy, zwłaszcza przy rzecznych połowach. Ściąganie cięższych zestawów na rzece, to praca która bardzo obciąża przekładnię, i tylko o to tutaj chodzi. Skoro zaawansowane technologie i materiały są stosunkowo drogie, to dysponując mniejszym budżetem można nieco powiększyć rozmiar wymaganego młynka, bo w parze z rozmiarami idzie też wielkość i siła elementów napędowych.

Myślę, że koledzy już dobrze podpowiedzieli, i ja też pod taką wędkę celowałbym w wielkości 5000-6000.

Jakieś konkrety...
"Tytułowa" Okuma Custom Black 55 (00)
Daiwa BG 3500 lub 4000.
Exceler LT, Fuego LT, Freams LT (itd) wielkości 6000.
Ryobi Arctica 5000.

Do wyboru, do koloru ;)
Czesiek