Autor Wątek: Feeder - kompromis rzeka- duże karpie  (Przeczytany 1222 razy)

Offline Pablo73

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: bat i feeder
Feeder - kompromis rzeka- duże karpie
« dnia: 12.01.2020, 13:12 »
Witam, z uwagi na to, że moją dominującą metodą jest lekki feeder i metoda (i raczej drobna i średnia ryba), a zdarza mi się kilka razy w roku pojechać nad Wisłę albo jakieś łowisko komercyjne na dużo silniejsze okazy to potrzebuję komplet feederów i młynków na takie akurat wypady. I tu jest właśnie problem przez to, że to są rzadkie wyjazdy, chciałbym znaleźć jakiś kompromis w rozsądnych pieniądzach pomiędzy silnym rzecznym feederem, który z reguły jest bardzo sztywny o szczytowej akcji, a feederem typowo karpiowymi pod komercję, który raczej jest kijem bardziej lejącymi o akcji parabolicznej lub półparabolicznej ewentualnie progresywnej. Nie ukrywam, że poczytałem sporo w necie i na forum i mam już jakieś przemyślenia na ten temat jednak kilka rad i sugestii byłoby mile widziane. W tym przypadku nie szukam wędek drogich raczej tak w granicach 300-400 zł za sztukę. Mile widziane jakieś propozycje młynków do tych wędek i takiego rodzaju wędkowania. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam.
Dodam, że interesują mnie kije o długościach 3,90- 4,20 m i c.w. 130-180 gram.
Co do kołowrotków, wymaganie to przedni hamulec.

Offline Oskar1900

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
Odp: Feeder - kompromis rzeka- duże karpie
« Odpowiedź #1 dnia: 12.01.2020, 13:27 »
Ja ostatnio zamówiłem sensas white arrow 300 cw.120g ale jeszcze nie przyszedł... Aczkolwiek jego parametry są dosyć przystępne... kij 3.60m o wadze 224g!

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 12.01.2020, 13:37 »
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-korum-i-preston/39345-korum-barbel-rod-12ft-175lbs-wersja-2019.html

Są też wersję 2,5 LB, więc dopasujesz się idealnie pod rzekę i komercje, z tym że na komercji to raczej łapanie z sygnalizatorem... :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #3 dnia: 12.01.2020, 13:38 »
Proponuję zajrzeć do wątku Tomka i tam zadać pytanie, czy ten kij będzie takim kompromisem.
Możliwe, że to właśnie będzie ta wędka.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9240.0
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 12.01.2020, 13:42 »
Kolega Azymut polecił ci fajne kije z oferty Koruma ,myślę że to jest to czego poszukujesz ,do tego młynki np.Okumy  inceptiony i masz komplecik fajny ;)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 12.01.2020, 22:55 »
Polecam flagman cast master 4,2m/180. Ogarniesz z pewnością rzekę a z komercją może być trochę gorzej bo tam max.taki cw. nie jest potrzebne. Ja tym kijkiem ogarniam jak na razie wodę stojącą 4ha i nie narzekam. Pod wędkę tą mam podpięty peen spinfisher 4500v