Autor Wątek: Kolor dna a kolor zanęty  (Przeczytany 2570 razy)

Offline Bugi

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Kolor dna a kolor zanęty
« dnia: 16.06.2020, 20:40 »
Witam. Jak w temacie. Jakie są Wasze doświadczenia? Zwracacie uwagę na kolor dna dobierając kolor zanęty?

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kolor dna a kolor zanęty
« Odpowiedź #1 dnia: 16.06.2020, 21:13 »
Kiedyś łowiłem na popularna zanętę jasna Stila i na wszystkich łowiskach dawała rade. Po pewnym czasie zacząłem się lubować w ciemnych zanętach i też nie odstają. Jak jeszcze woziłem nierozrobione zanęty ze sobą nad wodę to jedna wędka leciała z jasna słodką a druga z ciemna rybna i ciężko mi powiedzieć co miało większe znaczenie przy braniach :P
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Bombay

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16.06.2020, 22:23 »
Nie ma żadnej zasady. Od lat na wiosnę uzywam jasnych zamęt i mam wyniki a wedlug teori tak nie powinno być

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #3 dnia: 16.06.2020, 22:27 »
Prawda jest taka, że każdego dnia będzie co innego skuteczne.
Jak masz dobry towar to ryba będzie szaleć. Ja kiedyś miałem kulki proteinowe, gdzie zaraz po wrzuceniu zestawu miałem zawsze branie, a obecnie te kulki dały mi 0 brań.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 17.06.2020, 08:18 »
Ogólnie wiele zależy od ryb na jakie się nastawiasz. Jeśli na płoć i mniejszego leszcza, to wtedy lepiej bazować na zanętach o podobnym do dna kolorze, zwłaszcza jak jest zimniej. Przy większych to zależy od wielu czynników, jednak zazwyczaj też kombinować z kolorami jak jest ciepło, nie zaś jak jak woda jest zimna. Jak jest wiosna-lato, można kombinować z czerwonym kolorem, jednak nie warto się męczyć przy większych głębokościach (bo powyżej 4-5 metrów głębokości czerwona barwa 'nie działa'). Leszcz, który jest wzrokowcem, może dobrze reagować na żółte lub jasne zanęty pozwalające mu dostrzec coś ciekawego, zwłaszcza gdy stado jest zawieszone na sporej wysokości nad dnem.

Najlepiej jest jednak kombinować, aby nie wpadać w sidła reguł czy porad, samemu się dopasowując do warunków i specyfiki łowiska. Bo to co na jednej wodzie może być 'killerem', na innej może się całkowicie nie sprawdzać.
Lucjan