Autor Wątek: Rzeka Warta (okolice Poznania)  (Przeczytany 8007 razy)

Offline wiksa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Rzeka Warta (okolice Poznania)
« dnia: 21.07.2015, 22:40 »
Ktoś z kolegów łowi na Warcie w okolicach Poznania, czy wszyscy przerzucili się już na komercje? ;)
W tym roku jeszcze nie łowiłem na Warcie, ale lubię czasami wyskoczyć z feederem w okolice Wiórka albo kawałek dalej - Radzewice/Trzykolne Młyny.
Czasami szczęście dopisze i uda się wyciągnąć fajnego leszcza albo jazia. Najczęściej jednak przynętę atakują płotki i krąpie.

Macie jakies sprawdzone miejsca na Warcie?
Marcin

Offline czikago

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Rzeka Warta (okolice Poznania)
« Odpowiedź #1 dnia: 21.07.2015, 23:54 »
Wędkowalem na  Warcie w latach 1993-2005. Moje ulubione miejsce na feedera to odcinek od Starołęki (schodzilem za wytwórnia lodów u Brody) w stronę mostu na Hetmańskiej. Naprawdę szlo połowić ładnych leszczy o ile kiełbie I skalarki nie weszły w zanętę. Zestawy umieszczałem ze szczytu główki w warkoczu przynęta to kanapka: czerwony kompostowy plus biały robak(koszyki 80-120g w zależnosci jak wysoka woda)
Ulubione miejsce na jazie to cybina na wysokosci szpitala zakaznego na zawadach, ale tam tylko spławik.
Troche dalej od Poznania. Mosina jadąc od strony czapur I wiórka, za mostem nad wartą skręć przy oczyszczalni scieków I dalej wzdłuż rzeczki (nazwy nie pamietam juz)  az do Warty. Dobre miejsca na leszcza I suma. Tam zawsze uzywalem feedera.
Na Radzewicach czy Wiorku nie mialem nigdy szczescia, ale wiem,ze znajomi z ciezkiego gruntu potrafili polapac leszczy.

Jakbyś sie gdzieś tam wybral to daj znać bo ciekaw jestem jak tam rybostan na "mojej warcie" ja niestety nie sprawdzę bo od 10 lat nie mieszkam już w Poznaniu.

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 22.07.2015, 07:54 »
Pod feedera - polecam odcinek pomiędzy czerwonakiem a owińskami - ciekawe główki, niektóre klatki dość głębokie

Jadąc od Poznania - mijasz Czerwonak i skręcasz w lewo za torami kolejowymi (budka transformatorowa)

Pozdrawiam
Olo

Offline Tycjan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #3 dnia: 22.07.2015, 10:24 »
Ja łowiłem często na wysokosci Radojewa, z naramowickiej odbijam w prawo, sporo fajnych miejscówek, w tym roku pare krąpi i leszczy

Offline wiksa

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 23.07.2015, 00:08 »
W zeszłym roku łowiłem tez raz na Warcie w okolicach mostu Lecha. Szalu nie było, ale z tego co widzę, często ludzie tam łowią. Niedaleko mostu jest ujście dużego kanału doprowadzającego (odprowadzającego?) gdzieś wodę, przegrodzone kratą. W tym miejscu pływa sporo ryb, widać je w wodzie z brzegu.
Marcin

Offline wiksa

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 15.09.2015, 18:52 »
W pierwszym dniu finałów Sensasa odbywających sie w ostatni weekend w Poznaniu, jeden z zawodników wyciągnął na Warcie w okolicach mostu Krolowej Jadwigi 10 albo 11 leszczy +- 2kg każdy. W sumie miał prawie 25kg ryb. Przy ważeniu ludzie przecierali oczy ze zdziwienia :) Padaly propozycje, zeby zrobic na tym odcinku lowisko komercyjne ;D
Marcin

Offline Grzesiek POZNAŃ

• Użytkownik
  • **
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 20.04.2020, 17:21 »
Panowie, sytuacja jest poważna. ;D

Odkopałem już dwa interesujące mnie tematy:
ws. lekkiego spławika http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=10877.msg474563#msg474563
i średniej metody http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9131.msg474461#msg474461
ale potrzebuję też czegoś na Wartę w okolicach Poznania, więc jest hattrick.

Po zgłębieniu forum mój wstępny wybór padł na Korum Barbel Rod 11FT 1.75lbs, ale kluczowa kwestia
jaka mnie - nomen omen - nurtuje :P to jakiego ciężaru koszyków używacie Koledzy na poznańskiej Warcie?
Albo na podobnych wodach, jeśli takie znacie? Łowić zamierzam w ciepłych miesiącach, a więc stany średnie i niskie, na niedużych odległościach, ale za to w głównym nurcie. Wody tam będzie myślę max. 1,5 m, ale dość szybkiej.

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Grzesiek
Nie mam siatki na ryby.

Offline Grzesiek POZNAŃ

• Użytkownik
  • **
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 23.04.2020, 23:39 »
Pozwolę sobie podbić, bo trudno mi podjąć decyzję bez tego.
Jakby co, to nie pytałem o najtajniejsze patenty ;)
tylko jakiego rzędu gramatury koszyków lub ciężarków
w tzw. głównym nurcie, jest jaki jest,
używacie Koledzy na Warcie w okolicach Poznania.

Pozdrawiam
Grzesiek
Nie mam siatki na ryby.