Autor Wątek: Pytanie o kołowrotek i wyważenie Jaxon Grey Stream  (Przeczytany 3149 razy)

Offline Jaxon1992

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kupiłem sobie Jaxon Grey Streama. Kij ma długość 2,85 m a cw to 8-30. Myślę że taki będzie dla mnie ok, bo mam już jeden kij 3-15g. Teraz chciałbym skompletować do niego kołowrotek do 100 zł. Może coś polecicie? Mam jeden wolny - Mikado Purple Rain 3006 rd 5:2:1, jakoś pasuje, wydaje mi się że będzie dobry do dalekich rzutów, ale może polecicie coś innego? Czy bać się kołowrotków 2000 w perspektywie bliższych rzutów? W ogóle nie widziałem na forum wątków o wyważaniu jako takim (słyszałem tylko że kołowrotkiem nie można sprawdzać wyważania wędki, czy coś takiego), macie link do takiego tematu? CO to znaczy że kij jest dobrze wyważony? Albo kołowrotek jest wyważony w stosunku do wędki? Jak to sprawdzić?
Czy stosuje ktoś kołowrotki long casty do spinningu? Czy ma to jakiś sens?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Pytanie o kołowrotek i wyważenie Jaxon Grey Stream
« Odpowiedź #1 dnia: 10.06.2020, 15:19 »
Obawiam się, że ten konkretny kij da Ci popalić, bo przy tej długości i materiale, z którego powstał, dostaje się w pakiecie silny nadgarstek, triceps itp. Ale nic, tragedii nie ma.

Dobierz taki kołowrotek, który będzie Ci pasował, to wszystko. Jeśli będzie Ci się dobrze łowiło z zamocowanym kołowrotkiem wielkości 5000, to tak łów. Jeśli największy komfort będziesz odczuwał, łowiąc z kołowrotkiem o rozmiarze 1000, łów tak. Zadbaj tylko o to, żeby weszło na kołowrotek tyle linki, ile trzeba. No i żeby linka nie była przesadnie gruba w stosunku do średnicy, wielkości szpuli.

Kwestię wyważenia sam możesz łatwo sprawdzić. Zamontuj do kija lekki kołowrotek i pobujaj całością, pobaw się, zapamiętaj odczucia. Teraz dla odmiany przykręć do kija ciężki kołowrotek i powtórz zabawę. W tym drugim przypadku kij będzie mniej leciał na twarz? Moim zdaniem, nie. Dostaniesz do dźwigania niepotrzebną masę, zestaw straci na czułości, nic poza tym. Jeśli uznasz, że jest inaczej, to tak łów, bo ważne są Twoje odczucia.

Pojęcie "long cast" nie dotyczy wielkości kołowrotka, raczej opisuje stosunek wysokości szpuli do jej średnicy (mówiąc ogólnie: szpula jest wysoka w stosunku do średnicy). Kiedyś było sporo małych i średnich kołowrotków tego typu, dziś trendy się odwróciły (ale zapewne na niedługo, bo ruch w sprzętowym interesie musi być).

Jeśli założysz do tego kija kołowrotek o wielkości 2000-4000, będzie dobrze. Czy przy pomocy tego większego rzucisz dalej? Niekoniecznie, bo to złożona kwestia, nieoczywista (wiele zależności składa się na efekt końcowy). Idź nad wodę i rzucaj, sprawy same się rozwiążą.
Jacek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #2 dnia: 10.06.2020, 15:40 »
Obawiam się, że ten konkretny kij da Ci popalić, bo przy tej długości i materiale, z którego powstał, dostaje się w pakiecie silny nadgarstek, triceps itp. Ale nic, tragedii nie ma.
Akurat w tej kwestii to całkiem przyjemny kij. O dziwo w łapie leży super nie leci na pysk. Naprawdę przyjemnie się go trzyma, wręcz sprawia wrażenie piórka. Sam jestem pod wrażeniem i w ślepym wyborze zmiażdżyłby większość konkurencji u mnie. Gdyby nie to, że piszę tam Jaxon i wiem, ile wraca złamanych (choć tu już spora poprawa) to sam bym go łyknął, gdy szukałem kija do średniego spina. Muszę przyznać, że te Jaxony 30 i 40 pod tym względem są naprawdę dobre. Idealny jak dla mnie kołowrotek pod te wędki to 3000/ 4000 Ryobi.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #3 dnia: 10.06.2020, 16:01 »
Ostatnio za podpowiedzią chłopaków z forum, kolega z pracy wyposażył się w JAXON GREY STREAM 2,40m 8-30g do tego Ryobi ECUSIMA 2000 ( zestaw dla dzieciaka) dziś go uzbroiłem bardzo fajny zestaw, wędzisko całkiem ciekawe, jak na swoją cenę. Na parkingu rzuciłem kilka razy naprawdę ciekawie to wygląda, pytanie jak zachowa się pod rybą bo to dopiero zreflektuje wartość zestawu ,ale w tej cenie brał bym ciut większy kołowrotek mimo że ten idealnie wyważa wędzisko     
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #4 dnia: 10.06.2020, 16:03 »
Mam ten sam kij i teraz dokupiłem Robinsona Diaflex speeder pike spin 2.7m 8-35g - i powiem krótka: Jaxon to kopia tego kija 1:1.
Jaxon waży 170g, gdzie katalogowo podają 146g, wyważenie gorsze od diaflexa.
Diaflex waży około 155g, gdzie katalogowo 144g, dobre wyważenie, mega sztywny i szybki kij, tutaj Jaxon się po prostu chowa.
Ogólnie za 120 zł jest to rewelacyjny kij, przeskok na kij za 550 zł jest znikomy w użytkowaniu, tylko lepsza jakość.

Co do wyważenia, ja daje po prostu najlżejszy kołowrotek, bo wolę lżejszy zestaw niżeli lepsze wyważnie. Przykładowo u mnie na obu kijach zwiększenie masy kołowrotka o 100g powoduje skrócenie wyważenia względem stopki kołowrotka o 1 cm, więc gra nie warta zachodu.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #5 dnia: 10.06.2020, 16:09 »
Akurat w tej kwestii to całkiem przyjemny kij. O dziwo w łapie leży super nie leci na pysk. Naprawdę przyjemnie się go trzyma, wręcz sprawia wrażenie piórka. Sam jestem pod wrażeniem i w ślepym wyborze zmiażdżyłby większość konkurencji u mnie. Gdyby nie to, że piszę tam Jaxon i wiem, ile wraca złamanych (choć tu już spora poprawa) to sam bym go łyknął, gdy szukałem kija do średniego spina. Muszę przyznać, że te Jaxony 30 i 40 pod tym względem są naprawdę dobre. Idealny jak dla mnie kołowrotek pod te wędki to 3000/ 4000 Ryobi.

Być może, być może ;) Chyba jestem już zepsuty, bo gdy znajomy dał mi potrzymać swoją nową sandaczówkę (znany i lubiany World Champion Zander Kongera) o dł. 285 cm, to zbladłem, jednocześnie zastanawiając się, jak ja mogłem nim łowić... i jeszcze go wychwalać :)

Fakt, nie miałem w ręku tego konkretnego modelu, może jest jakiś wyjątkowy, ale gdy macałem te spinningi w sklepach, krótkie mi pasowały, dłuższe już raczej nie.

Jacek