Autor Wątek: Przechowywanie sprzętu  (Przeczytany 4673 razy)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
Przechowywanie sprzętu
« dnia: 01.01.2015, 17:06 »
Ciekawi mnie jak przechowujecie swój sprzęt poza sezonem?. Każdy z nas ma dużo sprzętu i trzeba w domu znaleźć trochę miejsca na magazynowanie.W styczniu niektóre kołowrotki smarujemy i pakuje do pudełek w których zostały kupione następnie do dużego kartonu.Wędki wycieram wilgotną ściereczką z odrobiną detergentu,później wkładam do pokrowców.W zimie nie przechowuje sprzętu (kołowrotki)w garażu ,nie jest ogrzewany wolę trzymać w suchym miejscu.W moim przypadku jest to duże pomieszczenie  na strychu,suche ciche i służy mi za taki warsztat wędkarski.W sezonie sprzęt częściej jest w garażu ,bliżej do auta,szybkie pakowanie.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Przechowywanie sprzętu
« Odpowiedź #1 dnia: 01.01.2015, 18:01 »
ja wędki trzymam w piwnicy w  pokrowcu na wędki, w czasie zimy przecieram je, kołowrotek jak trzeba jakis to smaruje. Reszte wędek nie używanych trzymam w piwnicy na regale :)
Krzysztof

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #2 dnia: 01.01.2015, 19:14 »
Ja mam dużą szafę i w niej w pokrowcach trzymam wędki. Kołowrotki trzymam w woreczkach i smaruję jeśli jest taka potrzeba. Część wędek trzymam u teściowej w domu część też u moich rodziców. W wawie w bloku mam tylko takie które używam często. Np sumówkę trzymam u teściowej ponieważ tylko na Bug jeżdżę na suma więc w wawie nie jest mi potrzebna. Nadmiar sprzętu staram się sprzedawać na bieżąco aby mi nie zalegał ponieważ aż tyle miejsca nie mam w bloku. Mam też uchwyt na ścianie w pokoju i tam trzymam 2 spinningi od razu już z kołowrotkami tak aby jak chce szybko na jeziorko wyskoczyć to biorę i lecę  :D
Choć na zdjęciu wygląda to inaczej :)

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #3 dnia: 01.01.2015, 19:15 »
Ja najbardziej cenne rzeczy typu tyczka,rolki,odleglosciowka,siedzisko na zime przynosze do domu z piewnicy,reszta drobnych rzeczy i akcesoriow zostaja na dole.Dwa lata temu okradli wiekszosc piwnic w moim bloku,do mojej nie dali rady sie dostac nie mogli rozwiercic wkladki poniewaz ma obrotowa oslone bebenka zamka.

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #4 dnia: 01.01.2015, 19:27 »
Szczerze to nigdy bym nie zostawił sprzętu w piwnicy raz że szybko mógłby zmienić właściciela a dwa że śmierdziałby szczurami :P

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #5 dnia: 01.01.2015, 19:31 »
Ja mam dużą szafę i w niej w pokrowcach trzymam wędki. Kołowrotki trzymam w woreczkach i smaruję jeśli jest taka potrzeba. Część wędek trzymam u teściowej w domu część też u moich rodziców. W wawie w bloku mam tylko takie które używam często. Np sumówkę trzymam u teściowej ponieważ tylko na Bug jeżdżę na suma więc w wawie nie jest mi potrzebna. Nadmiar sprzętu staram się sprzedawać na bieżąco aby mi nie zalegał ponieważ aż tyle miejsca nie mam w bloku. Mam też uchwyt na ścianie w pokoju i tam trzymam 2 spinningi od razu już z kołowrotkami tak aby jak chce szybko na jeziorko wyskoczyć to biorę i lecę  :D
Choć na zdjęciu wygląda to inaczej :)

Fajny pomysł ;D ja przerobiłem drewniany stojak na wina.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.01.2015, 19:58 »
Ja z blachy na laserze zrobiłem sobie wieszaki na wedki z logiem shimano i je pozaginalem na gietarce. Następnie proszkowe lakierowanie na czarny mat i gotowe.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #7 dnia: 03.11.2019, 17:58 »
Jak postępujecie z żyłkami/plecionkami? Zostają na kołowrotkach? Nie powoduje to że "dostaną pamięci" szpuli?
Czy z kolei mając nowe kręciołki nawijacie na nie żyłki/plecionki czy może lepiej robić to po zimie jak się zacznie sezon? Głównie chodzi mi tu o to czy nawinięcie teraz i leżenie sprzętu nie spowoduje przykrych niespodzianek za kilka miesięcy bo kołowrotkom/szpulom pewnie wsio ryba ale żyłka/plecionka?

Offline Stary Baca

• Ekspert
  • Reputacja: 223
« Odpowiedź #8 dnia: 03.11.2019, 18:10 »
Jak postępujecie z żyłkami/plecionkami? Zostają na kołowrotkach? Nie powoduje to że "dostaną pamięci" szpuli?
Czy z kolei mając nowe kręciołki nawijacie na nie żyłki/plecionki czy może lepiej robić to po zimie jak się zacznie sezon? Głównie chodzi mi tu o to czy nawinięcie teraz i leżenie sprzętu nie spowoduje przykrych niespodzianek za kilka miesięcy bo kołowrotkom/szpulom pewnie wsio ryba ale żyłka/plecionka?
Jak są nawinięte to zostają, tylko warto nawinąć używany odcinek luźniej by nie był naprężony przez zimę. Szpule szczelnie w folię i do ciemnej, zimnej szuflady.
Jak masz nie nawinięte to szpulki w folie i jak wyżej. Używam też pakowania próżniowego.
Stary Baca,
Otrzymałeś ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści. Proszę, zaniechaj tego i podporządkuj się regułom panującym na forum. W przeciwnym wypadku poczynimy dalsze kroki.
Pozdrawiamy. Załoga portalu Spławik i Grunt

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #9 dnia: 10.07.2020, 14:16 »
Jedna kwestia która jest na czasie.
Czy są jakieś przeciwwskazania by sprzęt (wędka,kręcioł itd.) trzymać w samochodzie?
Chodzi mi głównie o temperatury do jakich nagrzewa się wnętrze w słoneczne dni, czy ma jakieś negatywne działanie na sprzęt.
Przyznam, że z wygody zostawiam sprzęt w bagażniku lub w pokrowcu w kabinie, ale ostatnio mnie zastanowiło, czy nie robię sobie (sprzętowi) w ten sposób kuku?

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 10.07.2020, 14:24 »
Sprzęt nie, ale żyłka przypony, jakieś gumowe elementy na pewno dostają w kość w wysokich temperaturach.

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #11 dnia: 10.07.2020, 15:50 »
Sprzęt też dostaje w kość przy wysokich temperaturach. W tańszych kijkach potrafi np. zejść lakier. Żyłek też szkoda.
Kuba

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #12 dnia: 10.07.2020, 15:58 »
Tutaj zimą mieści mi się cały sprzęt wędkarski.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline frank_lucas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #13 dnia: 10.07.2020, 16:09 »
Jedna kwestia która jest na czasie.
Czy są jakieś przeciwwskazania by sprzęt (wędka,kręcioł itd.) trzymać w samochodzie?
Chodzi mi głównie o temperatury do jakich nagrzewa się wnętrze w słoneczne dni, czy ma jakieś negatywne działanie na sprzęt.
Przyznam, że z wygody zostawiam sprzęt w bagażniku lub w pokrowcu w kabinie, ale ostatnio mnie zastanowiło, czy nie robię sobie (sprzętowi) w ten sposób kuku?
Jeżeli nie leży na słońcu, a jest przechowywany w pokrowcu itp. to nie powinno nic z nim się dziać.

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #14 dnia: 10.07.2020, 20:24 »
Ja właśnie robię szafę na sprzęt. Mam pomieszczenie warsztatowe w którym stoi nieczynna lodówka. Na półkach mam zamęty, przynęty. W zamrażarce wyłączonej, cztery szuflady mam pellety. W szafie będą stojaki jak w sklepach wędkarskich na wędki. Obok mam wąską szafkę w niej kołowrotki, materiały do zestawów itp.