Autor Wątek: Suszenie kiełbasek PVA po kąpieli w Liquid Method mania Robin Red  (Przeczytany 3133 razy)

Offline krynio

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Ja stosuję od paru sezonów system Foxa - Rapide Load PVA Bag System Kit w dwóch rozmiarach. Są do niego dedykowane woreczki PVA szybko i wolno rozpuszczalne. Te Foxa są jakby to powiedzieć "powtarzalne" - zawsze tak samo ładnie się kleją i paskudnie smakują ale w tym samym tempie rozpuszczają jak sprawdzałem w wiadrze. Zdarzyło mi się kilka razy kupić woreczki Tandem Baitsa czy chyba X2. Potrafiły się nie rozpuścić do końca w tym miejscu gdzie jest zakręcony węzeł, tworzył się taki glut. Dlatego teraz uzupełniam woreczki Foxa na zapas, bez żadnych kombinacji z innymi firmami. I te woreczki wraz z systemem polecam. Używam na żwirowni głębokości 6-8 metrów i jestem pewien że rozpuszczają się po opadnięciu zestawu.

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
Dziękuję Seba. To jest myśl. Te kiełbaski pva które polałem Liquidem obtoczyć w Methodmixie , posuszę je tydzień lub dwa tygodnie i zapakuję szczelnie w torebki strunowe. Wytrzyma to do wiosny waszym zdaniem?
Ja bym nic nie suszył i przede wszystkim nie robiłbym ich już teraz. Pisząc wcześniej miałem na uwadze, że kiełbasy robisz na bieżąco w trakcie sezonu. Wg mnie o tej porze roku to raczej mija się z celem. No ale to Twój wybór.
Pozdrawiam Seba

Offline Marcin 1983

• Użytkownik
  • **
  • Ulubione metody: method feeder
Przecież w sklepach wędkarskich można kupić już zrobione kiełbaski pva i na pewno mają one długi termin ważności a także są dostępne kulki i Pellet w różnych zalewach. Myślę że mój sposób jest dobry a okaże się to w czerwcu.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
To po co zadajesz pytanie jeśli sam lepiej wiesz?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Spokojnie możesz robić kiełbaski teraz. Plus jest taki, że pellety wchłoną liquida, robiąc dobrą chmurę. Same też powinny się wolniej rozpuszczać.

Jednak jeżeli sama siatka PVA szybko się rozpuszcza, to musisz pokombinować. Jeden sposób, to ładować siatkę w siatkę, tak aby mieć podwójnego 'flaka' w kiełbasce. Inny to maczać pojedynczą siatkę tuż przed zarzutem w jakimś dobrym aromacie, może to być tonący olej z Sonubaitsa na przykład. Wtedy PVA ma przedłużony czas rozpuszczania się.

Jedno jest ważne. Łów na dwa zestawy i na jednym próbuj pakunku z liquidem, na drugim bez. Będziesz wiedział, czy takie kombinowanie się opłaca. Łowisz na 10 metrach głębokości, to sporo. Kolor tutaj znaczenia nie ma już raczej, tylko aromat. Być może nie trzeba się wysilać? Ogólnie takie podrasowane torebki PVA lepiej się sprawdzają na płytszej wodzie, gdzie powstaje chmura z wchłoniętego liquidu. Na głębszej może to już nie dawać takich efektów.
Lucjan

Offline Marcin 1983

• Użytkownik
  • **
Dziękuję Luk. Jestem Twoim fanem. Wszystkiego nauczyłem się  na temat Method Feeder z Twoich filmów. Masz ogromną wiedzę którą bardzo szanuję.

Offline Marcin 1983

• Użytkownik
  • **
Mam ten olej krylowy z Sonubaits i tak zrobię przed łowieniem nawilżę jeszcze kiełbaski pva tym olejem krylowym. A teraz posuszę je z tydzień i włożę do pojemnika próżniowego, to powinno je zakonserwować.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Dzięki za miłe słowa :)

Ogólnie suchy pellet nie powinien się psuć, zalewajki Methodmanii są dość gęste, więc jak się wchłoną i pellet wyschnie, to nie powinno być problemu. Ważne aby nie pojawiła się pleśń. Suszenie więc tu jest podstawą, jak również przetrzymywanie wszystkiego w suchym miejscu.
Lucjan

Offline Sebula

• Ekspert
Mam ten olej krylowy z Sonubaits i tak zrobię przed łowieniem nawilżę jeszcze kiełbaski pva tym olejem krylowym. A teraz posuszę je z tydzień i włożę do pojemnika próżniowego, to powinno je zakonserwować.

Przede wszystkim to nie musisz niczego suszyć. Pellety, kruszone kulki, czy sucha zanęta wszystko ładnie wpije. Poza tym w boosterach, glugach itp. jest na tyle dużo konserwantów, że nic się nie popsuje. Podobnie, jak w poprzednim sezonie, tak i po tym, zostało mi kilkanaście zrobionych kiełbasek i nic się z nimi  do wiosny nie stanie. Muszą być tylko szczelnie zamknięte w pojemniku lub we worku strunowym, aby dostawały jak najmniej powietrza. Ponadto, jak już przestaną chłonąc, możesz je zasypać suchą zanętą i gitara.
Pozdrawiam Seba

Offline Marcin 1983

• Użytkownik
  • **
Mam jeszcze jedno pytanie. Może nie w temacie kiełbasek pva. Chciałem zapytać czy CSL w płynie bait tech tuna & krill które niedawno kupiłem, wysłali mi przeterminowane jeden rok czasu a drugi pół roku. Czy te Liquidy nadają się jeszcze do czegoś? Tym bardziej że jeden przesłali mi otwarty.

Offline Sebula

• Ekspert
Mam jeszcze jedno pytanie. Może nie w temacie kiełbasek pva. Chciałem zapytać czy CSL w płynie bait tech tuna & krill które niedawno kupiłem, wysłali mi przeterminowane jeden rok czasu a drugi pół roku. Czy te Liquidy nadają się jeszcze do czegoś? Tym bardziej że jeden przesłali mi otwarty.
Myślę, że tak, ale musisz się upewnić i sprawdzić ... No ale po pierwsze: za taki towar już dawno atakowalbym sklep i zadał zwrotu kasy. A to odesłałbym im na ich koszt.
Pozdrawiam Seba