Już nie jestem młody więc problemy z wklejanie cytatów, dlatego skopiowałem. Już się nie obrażam. 
Wszystko OK, chociaż znak " chyba znasz

Najważniejsze, że klips marka118 działa. Ja go zakładam, gdzie się da, nawet w kołowrotkach z dwoma, metalowymi, amortyzowanymi klipsami. Łowię prawie zawsze na dwie wędki i lubię ustawić hamulec dość lekko, tak na karpia 2 kg. Sporo jest brań dubletowych, czasem, jak są brania to na wszystkie wędki dookoła naraz. I wtedy spokojnie kończę hol pierwszej ryby, nie martwiąc się o drugą wędkę, na której bardzo często żyłka uwalnia się z klipa. Również podczas holu walecznej ryby często żyłka wypina się z klipa. Też zaznaczam markerem miejsce zaklipowania, żeby łatwo do niego powrócić.
Wszelkiego rodzaju gumki recepturki itp. zrywające się przy energicznym braniu ryby traktuję, bez urazy osób, które to stosują, jak metody babuni.
Niestety do Browninga Black Viper MK FD 850 klips Marka się nie nadaje. A ja już bez bezpiecznego klipsa nie chcę łowić. Dlatego zdecydowałem się na zakup tego kołowrotka razem z gumowym klipsem z Flagmana.