Autor Wątek: Wędka Method feeder ze sprzętu który mam  (Przeczytany 2121 razy)

Offline Bambolako

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka Method feeder ze sprzętu który mam
« dnia: 19.09.2020, 20:42 »
Witam,
od jakiegoś czasu zacząłem wędkować na komercji na method feeder. Łowiłem cały czas na sprzęcie kolegi aby sprawdzić czy mi się spodoba, no i się spodobało. :P :P
Dostałem od dziadka trzy kije :gift::
 - Shimano Technium DF CX 240 MH 14-40g
 - Konger carbomaxx teletravel 360/40
 - MiracleFish 300 60-120cw
oraz dwa kołowrotki :gift::
 - SHIMANO SYMETRE 4000 RI
 - Dragon Magnum 530
Czy uda mi się z tego sprzętu złożyć coś do method feeder? :fishonhook: :fishonhook:
Łowię tylko na komercji, karpie do 5-6kg ale wiem że pływają tam max 11kg. Daleko rzucać nie muszę a głębokość to około 2-3m.
Jestem amatorem, jak narazie zbieram :money: :money: na porządną wędkę do method feeder, ale czymś chciałbym łowić już teraz i nie być uzależnionym od kumpla. Wiem że te kije są bardziej na spinning/spławik, ale czy tymczasowo mógłbym ich użyć do feedera bez uszkodzenia tego sprzętu itp.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka Method feeder ze sprzętu który mam
« Odpowiedź #1 dnia: 19.09.2020, 20:55 »
Wszystkie te wedki możesz użyć do metody ale z sygnalizatorem na zylce,do method feeder musisz miec wędkę feeder .

Offline Bambolako

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 19.09.2020, 21:01 »
Źle się wypowiedziałem, chodzi mi o method feeder. Podajnik + kulki proteinowe. Pierwszy post edytowałem.

Offline Rafallub900

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 19.09.2020, 21:06 »
Kolowrotki się nadadzą ale wedki muszą być z drgajaca szczytówką.

Offline Rafallub900

• Ekspert

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 19.09.2020, 22:25 »
Witam,
od jakiegoś czasu zacząłem wędkować na komercji na method feeder. Łowiłem cały czas na sprzęcie kolegi aby sprawdzić czy mi się spodoba, no i się spodobało. :P :P
Dostałem od dziadka trzy kije :gift::
 - Shimano Technium DF CX 240 MH 14-40g
 - Konger carbomaxx teletravel 360/40
 - MiracleFish 300 60-120cw
oraz dwa kołowrotki :gift::
 - SHIMANO SYMETRE 4000 RI
 - Dragon Magnum 530
Czy uda mi się z tego sprzętu złożyć coś do method feeder? :fishonhook: :fishonhook:
Łowię tylko na komercji, karpie do 5-6kg ale wiem że pływają tam max 11kg. Daleko rzucać nie muszę a głębokość to około 2-3m.
Jestem amatorem, jak narazie zbieram :money: :money: na porządną wędkę do method feeder, ale czymś chciałbym łowić już teraz i nie być uzależnionym od kumpla. Wiem że te kije są bardziej na spinning/spławik, ale czy tymczasowo mógłbym ich użyć do feedera bez uszkodzenia tego sprzętu itp.

Na każda z tych wędek połowisz jak ryby będą brały.

Nie napinaj tylko zbyt mocno żyłki żeby nie przesunąć podajnika, ryba i tak się zatnie.

Najwiecej frajdy będziesz miał na tym spinie.

Połamania
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
« Odpowiedź #6 dnia: 20.09.2020, 08:42 »
Wszystkie te wedki możesz użyć do metody ale z sygnalizatorem na zylce,do method feeder musisz miec wędkę feeder .

Nieprawda. To powinna być wędka typu feeder, ale nie jest to wymóg absolutnie konieczny - łowiłem już z powodzeniem na metodę feederami, karpiówkami (nawet kiedyś nimi zawody wygrałem ;D ), brzanówkami, matchem, a nawet spinem (bo akurat tylko taką wędkę miałem). Kwestia techniki, ustawienia wędki, napięcia żyłki, gramatury koszyka i sygnalizatorów.
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2234
  • MFT
« Odpowiedź #7 dnia: 20.09.2020, 09:04 »
Jeśli chcesz łowić na metodę wędką o dość sztywnych szczytówkach, musisz dać podajnik ze 45 g. Wtedy dasz radę napiąć szczytówkę, bez przesuwania go po dnie.
A z tymi sygnałkami chodzi o to, że możesz położyć też wędkę szczytówką w stronę podajnika, a żyłkę napiąć bombką/hangerem/swingerem - jak w typowym łowieniu na grunt lub w karpiarstwie. Alarmu nie musisz dawać, bo brania będzie Ci wskazywać ruch bombki/hangera/swingera.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #8 dnia: 20.09.2020, 12:19 »
Możesz połowić ale musisz pamiętać o dwóch rzeczach.
1. Nie możesz przeciążać wędki ciężarem znacznie powyżej CW wędki, bo możesz ją uszkodzić prze zarzucaniu.
2. Podajnik, jak już opadnie na dno nie powinien być przesuwany. Jak zarzucisz, poczekaj aż opadnie na dno, odczekaj jeszcze chwilę aż się dobrze "przylei" do dna i wtedy delikatnie napnij żyłkę. O sygnalizację brań nie ma się do martwić, karpie na komercjach biorą mocno.

Najbardziej mi pasuje Shimano z podajnikiem 30 g, ewentualnie Miracle Fish z ciężkim podajnikiem lub ustawiony na wprost z bombką na żyłce, jak w typowej gruntówce, tylko z podajnikiem do metody.
Pozdrawiam,
Tomek