Autor Wątek: Feeder Nevis Vanity Carp 3,6 m 100 g i do tego Shimano Ultegra 5500 XTC Ci4+  (Przeczytany 1786 razy)

Offline Dawid21

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Co myślicie o takim połączeniu? Ktoś miał styczność z takim zestawem? Zależy mi o jak najlepszych możliwościach rzutowych i myślę o takim kołowrotku do tego feedera tylko czy nie będzie za duży? Jest sens czy może jakiś inny godny polecenia kręciołek do tego kija? Proszę o opinię.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
Używam dokładnie tego zestawu od początku roku.
Ta wielkość kołowrotka jest dobra do rzutów tą wędką do 80 m.
Trzeba nauczyć się nią rzucać ponieważ nie jest to sztywny patyk.
Na  ultegrze mam plecionkę 0,10 i strzałówkę 0,26.
Dziś podpiąłem do niej okumę 6K z żyłką 0,26 i tu zaskoczenie... bo też super lata. Cięższa o 10 dag ale specjalnie nie jest to dolegliwe przy kilku rzutach na godzinę.
Zaskakujące jest w niej jest to że ten system wolnej oscylacji jest ok i dobrze nawija żyłkę.
 Mniejszy kołowrotek nie wykorzystałby stosunkowo dużej przelotki startowej.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Nevis to kij o akcji parabolicznej jak dobrze pamiętam ,a takimi patykami nie osiągniesz sporych odległości ,młynek Ultegra jak najbardziej pasuje pod dystans ,polecali go tu nasi experci dalekich połowów wielokrotnie :beer:

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
Z mojego doświadczenia mogę dodać tylko tyle, że do uzyskania precyzji przy rzutach dystansowych potrzebowałem kijów w przedziale 3,9-4,5 m ale nie mam nienagannej techniki rzutu.

Offline garowy

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Zależy co kto rozumie pod pojęciem dystans. Tym kijem z Okumą Custom Feeder CLX55F machałem na 70-80m maksymalnie. Biorąc pod uwagę średnicę szpuli szimaniaka vs przelotka startowa Nevisa, to nie ma to najmniejszego sensu - za szeroka szpula, za mała przelotka startowa.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
Rozumiem ,że 80 m tym kijem mówimy o faktycznych rzutach do klipa odmierzonych na kijkach w których mamy przynajmniej kilka metrów zapasu umożliwiające napięcie zestawu w locie. Jeśli tak to muszę spróbować porzucać jakimś krótkim kijem z wysokim cw bo do tej pory u mnie długość kija przekładała się na odległość. Jeśli do kijka 360 założyć podajnik  i rzucać z całej siły i raz poleci 70 raz 75 a raz 80 to żadna sztuka. Dla mnie łowienie na 80 metrze to klip i rzuty minimum +- 85 m przez cały okres łowienia.

Offline garowy

Dokładnie tak , jak napisałem w poprzednim poście; 70-80m to jest maksymalna , uzyskana i odmierzona odległość niemająca nic wspólnego z komfortowym łowieniem. Do komfortowego łowienia na takim dystansie, i tu mówię o wszystkich aspektach z Twojego posta, służą mi dwa inne zestawy; by Dome Master 390LC i 420LC w połączeniu z Ticami GLAT i GBAT.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
Podajnik zhibo 50 gr z lotką mosiężną.

Odmierzone na kijkach 80 m.
Dolatywało do klipa w warunkach bezwietrznych :) 4 na 5 prób średnio.
Ale wiadomo że wybranie luzu to około 5-10 m.
Tak więc realnie około 70 m było.

Dla mnie to łowienie odległościowe na tą chwilę.
Dalej i przy wietrze  to nierealne.

Offline garowy

Pomagają zarówno w celności jak i odległości, wspominane gdzieś na forum lotki. Do takich dystansów "popełniłem" kilka takich cudaków. Działają całkiem pozytywnie(te po lewo oryginały Haldorado) :)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
Nie wiem w czy problem uzyskać 80m , dla mnie spoko rzuty w polu 2m kwadratowe - celność z tych kiji jest super .
Mam te kije jak nimi łowiłem dystans 80m robiły spokojnie - bez żadnych młynków log żyła 0,26 , koszyk  prestona  ( średni stary czerwony large 45gr plus towar.)

Moim zdaniem - kwestia odległości to również kwestia techniki rzutu.
Maciek

Offline garowy

Słusznie Maćku prawisz, dlatego taki adept jak ja, musi się wspomagać sprzętowo, aby nadrobić brak doświadczenia rzutowego :)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
Garowy fajne masz te Tici :beer:,Glat sporo lżejszy od Gbat i jak możesz skrobnąć jakie mają przełożenia te młynki będę wdzięczny ;)

Offline garowy

Gbat 630g ,ratio 5,2:1, nawój 114cm. Glat 395g ratio 5,2:1 , nawój 96cm. Subiektywnie - mocno polecam, zwłaszcza z płytkimi szpulkami i po upgradzie klipa :thumbup: