Autor Wątek: Sposób ułożenia wędziska podczas holu  (Przeczytany 9604 razy)

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Sposób ułożenia wędziska podczas holu
« dnia: 21.08.2015, 10:29 »
Pytanie do Was, jak trzymacie wędzisko podczas holu ryb, czy zauważycie więcej spadów w którejś z pozycji? Ja np łowiąc na methode nie holuje ryby na wędzisko uniesionym do góry tylko ułożonym równolegle do brzegu. Mając wędzisko uniesione go góry miałem więcej spadów ryb. Jak myślicie to przypadek czy u Was tez tak jest?
Michał

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Sposób ułożenia wędziska podczas holu
« Odpowiedź #1 dnia: 21.08.2015, 10:32 »
Ja holuje wędziskiem do góry i nie mam spadów
wędziskiem równolegle holuje tylko jak mam rybe w którąś stronę przeciągnąc
~Dominik

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 21.08.2015, 10:39 »
Ja takich luksusowych dylematów nie mam. Na ogół jest tak, że macham wędą tam, gdzie nie ma krzaczorów lub drzew :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #3 dnia: 21.08.2015, 12:45 »
Jeśli łowimy amatorsko, z reguły drobne ryby - tutaj w zasadzie jak kto lubi. Każdy ma już w "genach" zakodowaną swoją, indywidualną technikę holu, zarzucania etc. Jeśli zaś chodzi o łowienie profesjonalne - czytaj zawody wędkarskie, gdzie każda ryba jest nierzadko na wagę złota, lub łowimy po prostu większe sztuki - wtedy warto przemyśleć technikę holu. Wielokrotnie nad wodą widzę jak ludzie nieprofesjonalnie prowadzą ryby do brzegu. Pompowanie dla wielu wędkarzy, których spotykam nad wodą to temat tabu i coś, o czym chyba nigdy nie słyszeli. Tutaj myślę, że tego problemu nie ma. Wracając już więc do prawidłowego holu z pompowaniem i skupiając się na holu na uniesionej wędce lub opuszczonej odpowiadam: Powinno się holować z wędką opuszczoną równolegle do brzegu (mowa tutaj o dużych rybach). Wędziska odległościowe są z reguły 3,90-4,20 a nawet dłuższe, feedery różnie, jednak też oscylują w granicach tych 3 metrów. Uniesienie wędki w górę powoduje u ryby wymuszone podniesienie z dna. Zauważmy, jak prowadzona jest linka. Jest w górze i z reguły w takim przypadku opada pod pewnym kątem do wody. Takie holowanie powoduje automatycznie u ryby nerwowe zachowanie, ponieważ ma wrażenie, że wędkarz już chce ją do góry poderwać, wyciągnąć z wody. Przez to hol jest bardziej agresywny, ryba zachowuje się nerwowo. Przy holu z wędką opuszczoną i ułożoną równolegle do brzegu takie zachowanie nie występuje. Podciągamy w ten sposób poprzez pompowanie rybę jak najbliżej siebie i dopiero, kiedy znajduje się w zasięgu podbieraka unosimy wędkę i naprowadzamy ją płynnym ruchem do czaszy podbieraka. Jeśli chodzi o mnie, to ten styl holu nie wynika z wiadomości wyczytanych w książce, nie podglądałem tego u nikogo. Po prostu z czasem, kiedy zacząłem łowić coraz więcej dużych ryb taka forma holu wydała mi się najbardziej bezpieczna ale również spokojna. Wielokrotnie nawet, wkładam szczytówkę w wodę.

Myślę, że taki hol ma zastosowanie w szczególności przy łowieniu na wędziska w miarę miękkie, delikatne. Odległościówki, feedery, pickery. Jeśli chodzi o typowe karpiowanie i łowienie okazów 15-20 kg to trudno mi to sobie wyobrazić. Tam wędzisko ma zupełnie inną akcję oraz ryby są nieco innego kalibru.
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2231
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 21.08.2015, 17:20 »
Jeżeli łowimy na metodę, ryba zapina się za dolną wargę. Gdy będziemy trzymać wędzisko pionowo, ciągniemy haczyk do góry i jeśli on tej dolnej wargi nie przebił na wylot tylko się w nią wbił, to jest bardzo duża szansa, że przerwie ten kawałek skóry, w którym tkwi. Zauważyłem, że jeżeli ryba nie zepnie mi się w pierwszej fazie holu, to potem mogę się z nią bawić bardzo długo, ale newralgiczny jest sam moment podebrania, gdy unoszę wędzisko do góry (bo wcześniej cały czas pompuję z wędką równolegle do ziemi). Wtedy często mam spinkę. Natomiast jeśli haczyk przebił wargę na wylot, nie ma już tego ryzyka, ale jest tak, jak pisał Matchless - ryba znacznie agresywniej walczy, jeśli ciągniemy ją do powierzchni.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 21.08.2015, 17:32 »

Myślę, że taki hol ma zastosowanie w szczególności przy łowieniu na wędziska w miarę miękkie, delikatne. Odległościówki, feedery, pickery. Jeśli chodzi o typowe karpiowanie i łowienie okazów 15-20 kg to trudno mi to sobie wyobrazić. Tam wędzisko ma zupełnie inną akcję oraz ryby są nieco innego kalibru.

A jednak karpiarze tutaj uczą się od wyczynowców :D Też zaczęli tak holować ryby, zwłaszcza te większe karpie. Widziałem  na filmie Kordy jak Ali Hamidi o tym wspominał, komentując nietypowy (wtedy jeszcze)  jak na karpiarzy sposób holu. Ryba, która nie jest wyciągana' do góry', ma o wiele mniejsze tendencje do odbijania na boki, i wielu zaczęło z tego korzystać.
Lucjan