Autor Wątek: Jakie polecacie wędzisko na łódź - 4,5-5,0 m? Cena do 200 zł  (Przeczytany 2689 razy)

Offline Simpson

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 34
Witam.

Zjawiam się z zapytaniem o Wasze doświadczenia jeśli chodzi o łowienie w z łodzi na wodach, gdzie głębokość dochodzi do ponad 30 metrów.
Otóż poszukuję kolejnego wędziska do połowów z łodzi. Do tej pory używam jakiejś dość budżetowej wędki Konger- naprawdę źle nie jest, a wędka kosztowała lekko ponad 100 zł.

Kolejną wędką (a raczej wędkami), które używam to JAXON FLOAT ACADEMY TELE BREAM 4.00 5-35G. Wędka tak mi przypasowała, że mam tego modelu 3 sztuki ;) Płaciłem jakieś 120 zł za sztukę i naprawdę jest rewelacyjna.

Ale może do sedna. Pytanie brzmi tak: Czy iść w sprawdzoną wędkę Jaxnon, ale kupić na próbę 5 metrów, czy może spróbować czegoś innego, w cenie do 200 zł (jak cena podskoczy do 250 zł tragedii nie będzie) ???

Uwagę moją zwróciły jeszcze takie modele:
 JAXON INTENSA GTX TELE MATCH TX 4,50m 5-25g    - około 150 zł
Mikado PRINCESS 500                                              - cena do 200 zł
KONGER ENDURA BOLOGNESE 500CM 25G                - około 190 zł

PS. Wiele osób sądzi, że bolonki nie nadają się do łodzi. Uważam osobiście, że nadają się bardzo dobrze. Poza tym cenię sobie ilość miejsca po złożeniu (a to dla mnie ważna cecha także).

Proszę o jakieś podpowiedzi.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Zajrzyj na kanał Bartona na YT. Możesz też mu zadać pytanie. On właśnie łowi bolonkami z łodzi i ma kilka ciekawych propozycji. Na starszych filmach budżetowe, na nowszych jakieś mutanty podchodzące pod 2k za sztukę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Zerknij sobie na bolonki z Robinsona VDE team nano core MX2 5 m :beer:

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
Poszukaj bolonki 5m lub 6 m.
Maciek

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
To czy bolonki nadają się na łódź zależy od paru czynników.
Wydaje mi się, że przede wszystkim wszystko zależy od wielkości łodzi, ilości miejsca i ewentualnie ilości wędkarzy na łodzi oraz samego łowiska. Kiedyś sporo łowiłem z łodzi, ale było nas trzy a czasami i cztery osoby i preferowaliśmy metody gruntowe. Ciężko by było gdyby ktoś z nas wyciągnął bolonkę.
No i do rzeczy. Mam jakąś tanią 6 metrową bolonkę i nie polecam. Wydaje mi się, że modele budżetowe nie mogą mieć 6 metrów i być dobre. Może pięciometrowe tak, metr to ogromna różnica. Przede wszystkim kij nie może być kluchowaty bo przyjemność z łowienia żadna.

Offline FanFeeder

• Zaawansowany użytkownik
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Mam znajomych, którzy na Mazurach łowią bolonkami, z tego co pamiętam chyba szóstkami. Ma to sens, bo pływają na głęboką wodę po osiem metrów, czasem więcej. Taką długą wędką łatwiej zaciąć z takiej głębokości, jak ja byłem na sześciu metrach z wędką 390 cm to udręka, ciężko wciąć branie. Więc jak najbardziej bolonka na łodzi ma sens. Ja mam teraz od niedawna bat 7 m i spróbuję go wykorzystać na 5,5-6 metrach.
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
Z tego co pamiętam Barton łowil bolonkami mistralami aqua.
Na otwartej wodzie sam łowilem z łodzi takimi kijami .
Maciek

Online Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
Do takiego łowienia bolonka 5-6 będzie ok. W budżecie do 250 zł w grę wchodzi tylko 5 metrowa. Przy tej długości nawet budżetowymi wędkami da się łowić i to dosyć przyjemnie.

Offline Simpson

• Aktywny użytkownik
Dziękuję Panowie za sowity odzew.
Mosteque-
Kanał Bartona znam jak własną kieszeń, faktycznie ostatnio widziałem, że łowi na wędziskach Milo za kwoty w granicy 1500 zł, ale w jednym z filmów, gdzie mówił o tej drożyźnie wspomniał też o Jaxon o którym pisałem w pierwszym wątku. Stąd też pomysł, aby ją kupić (a kupiłem ich kilka).

Poniżej film (minuta 3:50 - mówi o Milo, minuta 5:50- tani Jaxon na łódkę).  Polecam tego Jaxon z minuty 5:50, bo jest bardzo wygodna.

...i właśnie. Coraz bardziej zastanawiam się nad tym Jaxon, lecz o długości może 4,5 m (mam kilka sztuk 4 metrowych). Z jednej strony skoro wędzisko udane, leży świetnie w dłoni, więc może co tu kombinować ? Z drugiej strony nie mam dużego doświadczenia i może w podobnej cenie można nabyć coś ? Lepszego ?

Ktoś może zapyta po co tyle bolonek (do tego identycznych). Jednakże  na wodzie szkoda czasu na zmiany gramatur itp ;) Wygodnie jest mieć np 4 wędki uzbrojone od lekka po ciężko i tylko zmieniać kije w razie potrzeb.

Co do wędkowania z łodzi. Wędkarzy przeważnie dwóch, łódź 3,6m, także pełna swoboda, długie kije nie przeszkadzają w ogóle.

Nawiasem mówiąc zawsze zastanawiałem się jak skutecznie łowić z łodzi na grunt (feederem). Na małej spokojnej wodzie może i wyjdzie, ale na wodzie 500 ha (gdzie zawsze trochę kołysze) to wydaje się być mega ciężkie. Masz dobrą receptę Daavid ?

FanFeeder - też uważam, że to ma sens (długie wędziska), tym bardziej, że wodę mam głęboką (do 35 metrów).
Stan-nie chcę dłuższej niż 5m. Sądzę, że 4,5 będzie naprawdę ok (choć 4 metrową także łowi się przyjemnie).

Na razie na allegro w obserwowane wrzuciłem dwie JAXON FLOAT ACADEMY TELE BREAM 4.00, a także jedną 4,5 m . 

mjmaciek - jutro poczytam o wędzisku przytoczonym przez Ciebie.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Z tego co pamiętam Barton łowil bolonkami mistralami aqua.
Na otwartej wodzie sam łowilem z łodzi takimi kijami .

Mam ten kij w wersji 5m. Pierwsza bolonka więc nie mam porównania ale skusiło mnie to że bolonki i baty są robione na tych samych blankach. Jest dobrze wykonana i nie ma do czego się przyczepić.