Autor Wątek: BeastMaster - złamany  (Przeczytany 2410 razy)

Offline Pszemko7

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
BeastMaster - złamany
« dnia: 13.12.2020, 22:21 »
Witam . Złamałem feedera  BeastMastera DL 3.95 cw.120g . Moja wina . Moja wina że zapodziałem paragon . Zwróciłem się do  sklepu w którym dokonałem zakupu o możliwość dokupienia złamanej sekcji . Sklep miał moją prośbę w głębokim  poważaniu  . Choć jestem jego stałym klientem . Mam pytanie . Jak mogę inną drogą pozyskać  złamany element .

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: BeastMaster - złamany
« Odpowiedź #1 dnia: 13.12.2020, 22:25 »
Tak zapytam kupowałeś w sklepie stacjonarnym ?
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #2 dnia: 13.12.2020, 22:27 »
Napisz maila do Shimano, albo spróbuj się skontaktować z nimi telefonicznie.

Offline deST

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #3 dnia: 13.12.2020, 23:38 »
W serwisie Ci tej częsci nie sprzedadzą . Napisz do "Drpaieżnika" lub innego sklepu posiadającego wędki Shimano , to Ci sprowadzą.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #4 dnia: 14.12.2020, 16:54 »
Jeśli płaciłeś kartą, przelewem, masz potwierdzenie zamówienia na mailu to nie potrzebujesz paragonu.
W normalnych sklepach wystarczy podać date zakupu, a sklep odnajduje paragon w systemie.
Co to za sklep??

Bombay

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14.12.2020, 17:08 »

W normalnych sklepach wystarczy podać date zakupu, a sklep odnajduje paragon w systemie.
Co to za sklep??
Niestety ale nie jest to do końca prawda. To od sklepu zależy czy taka reklamacje uzna na podstawie wyciągu z płatności kartą.

Miałem kiedyś  uż przyjemność reklamować kołowrotek marki Shimano i to była droga przez mękę trwająca ponad pół roku i raczej w tej kwestii nic się nie zmieniło do tej pory.

Wymiana takich części zawsze jest dużo prostsza w wypadku zamawiania towaru u rodzimych producentów/importerów.

Jedynie kontakt bezpośredni coś pomoże :/

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 14.12.2020, 17:16 »

Co to za sklep??

Niestety ale nie jest to do końca prawda. To od sklepu zależy czy taka reklamacje uzna na podstawie wyciągu z płatności kartą.

No chyba nie do końca jest tak jak piszesz, jeżeli chodzi zarówno o Polskę, jak i nawet obszar Unii Europejskiej ;)  Paragonu nigdzie w Unii nie musisz już mieć od wielu lat.

A odnośnie Twojej sprawy, to trzeba było zgłosić sprzedawcę do rzecznika praw konsumentów. https://www.uokik.gov.pl/sprawy_indywidualne.php

Użeranie się samemu ze sklepem może być drogą przez mękę. Jednak obecnie możesz liczyć na bezpłatną pomoc urzędników

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 14.12.2020, 17:18 »
Kolego nie wprowadzaj w błąd, ma być dowód zakupu a to że sklep sobie chce paragon  to może sobie chcieć :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 14.12.2020, 17:22 »
Nie ma ustawowego wymogu okazania paragonu, wystarczy dowód zakupu no skan przelewu.
Jak sklep ma opory to rzecznik praw konsumenta Ci pomoże
Paweł

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 14.12.2020, 17:25 »
Chodzi o to, że w przepisach zarówno polskich (transponowanych z prawa unijnego), jak i tych unijnych jest mowa o dowodzie zakupu, a nie o paragonie. Jednak wiele sklepów łamie prawo i wpisuje do swoich regulaminów obowiązek jego posiadania.

https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/zwrot-towaru-mozliwy-bez-paragonu-wyrok-sokik,67899.html

Offline Matthis

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 14.12.2020, 19:20 »
Myślę że najpierw próbowałbym w sklepie w którym  kij zakupiłeś. Jak coś to później spróbować u drapieżników czy nie ogarnęli by części. W kwestii paragonu mi udało się tak uzyskać uznanie gwarancji bez paragonu ale z potwierdzeniem płatności przelewem.

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 14.12.2020, 21:32 »
Witam . Złamałem feedera  BeastMastera DL 3.95 cw.120g . Moja wina . Moja wina że zapodziałem paragon . Zwróciłem się do  sklepu w którym dokonałem zakupu o możliwość dokupienia złamanej sekcji . Sklep miał moją prośbę w głębokim  poważaniu  . Choć jestem jego stałym klientem . Mam pytanie . Jak mogę inną drogą pozyskać  złamany element .

Ja kiedyś chciałem zamówić 2 szczytówki do Albiona które ów też połamałem i próbowałem bezpośrednio kupić od serwisu ale nie chcieli mi sprzedać jako osobie prywatnej tylko i wyłącznie sklep mógł zamówić a ja od sklepu kupić. Temat wałkowałem z serwisem pół roku, tzn trzymałem ręką na pulsie dzwoniąc i dopytując się o szczytówki bo nawet nie mieli na stanie . Tyle czasu czekałem aż zawinie kontener z Chin do nich , a jak zawiną i szczytówki były dostępne poprosiłem Drapieżników o zamówienie dla mnie i nie było problemu a co najważniejsze dużo taniej niż u forumowych "kolegów" sprzedawców sklepowych.

Tak więc jak polecam sklep Drapieżnik.
Z poważaniem Marcin