Autor Wątek: Daiwa Ninja X Feeder  (Przeczytany 14151 razy)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Daiwa Ninja X Feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 04.11.2020, 18:55 »
Przyjrzałem się rękojeści i mój egzemplarz ma szpachlowany korek w przedniej części uchwytu, i nie wygląda to za fajnie ale, tragedii nie ma.
Paweł

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #16 dnia: 04.11.2020, 21:41 »
Łuk co miałeś na myśli że nie jest to kij do zadań specjalnych? Może nie wytrzymać holu dużej ryby, powiedzmy 10 kg na twardym hamulcu?
Paweł

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 04.11.2020, 21:45 »
Przyjrzałem się rękojeści i mój egzemplarz ma szpachlowany korek w przedniej części uchwytu, i nie wygląda to za fajnie ale, tragedii nie ma.

W tej cenie moze byc to okleina korkowa :).  Kto odwazny do sprawdzenia ?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #18 dnia: 05.11.2020, 08:53 »
Łuk co miałeś na myśli że nie jest to kij do zadań specjalnych? Może nie wytrzymać holu dużej ryby, powiedzmy 10 kg na twardym hamulcu?

Nie jest to kij do dalekich dystansów, ma zwykłe szczytówki ( a nie bardzo czułe), nie jest jakoś super miękki. Wpisuje się więc wg mnie w rolę wędki której należy stawiać ogólne zadania, wypełni je znakomicie.

Co do samego kija, to wielu wędkarzy obawia się, że nie wytrzyma on większej ryby. Ale karp 10 kilo dla każdego pickera, feedera czy matchówki to bułka z masłem. Takie pytania nie powinny padać, bo oczywiście, ze kij da sobie radę. Da i z rybą 20 kilogramów, a jak pęknie, to żyłka :) Walcząc z zaczepem, robimy wędce crash test na maksa już...
Lucjan

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 05.11.2020, 10:12 »
Zaczep to ciągnę w linii prostej, szarpanie i urywanie zestawu wędką  to prosta droga do złamania. Jak nie idzie urwać  to żyłkę na rękaw nawijam. Jak się kiedyś tak zaparłem na zaczepie to wędkę wyciągnąłem. A pytam się bo Lucjan straszysz ze nie do zadań specjalnych. Zdarza się czasem że na żyłce 0.28 siłowo rybę przed zaczepem zatrzymać trzeba i bałem się że to już jest to zadanie specjalne. Zobaczymy w praniu jak to będzie 😁
Paweł

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 05.11.2020, 10:23 »
Zaczep to ciągnę w linii prostej, szarpanie i urywanie zestawu wędką  to prosta droga do złamania.

Łowię na rzekach i wiele zaczepów 'ratuję' maksymalną pracą wędki. Ta nie ma prawa się złamać :) Jeżeli nie przekroczy się pewnego progu wytrzymałości więc, można holować bardzo duże ryby. Zresztą nie raz na lekkie kije do spina ludzie ciągnęli spore sumy, kije nie pękały :) Dlatego nie obawiałbym się o coś takiego ani trochę. Do tego wielu się obawia,ze ich kij będzie zbyt słaby przy holu większych ryb i chcą coś solidniejszego. Niepotrzebnie. Amortyzacja kija plus praca żyłki i kołowrotka nie dopuszczają do przekroczenia wytrzymałości maksymalnej kija po prostu. A jeżeli juz się holuje rybę siłowo, puścić powinien przypon lub żyłka prędzej.

Dlatego uważam, że każdy picker czy feeder lub matchówka da bez problemu radę rybom do 10 kilogramów, na pewno do 20 kilo również :)
Lucjan

Offline Skorektoja

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #21 dnia: 05.11.2020, 10:59 »
Mam pytanie czy łowiąc takim kijem na lżejszy koszyczek powiedzmy 20g na jeziorze coś "stracę"? Czegoś nie da się "uzyskać"? W rodzaju ciężko zaobserwować branie mniejszych ryb?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 05.11.2020, 11:31 »
Pytanie co ci daje lżejszy koszyczek?

Wielu wędkarzy kojarzy lżejsze koszyki z delikatnym łowieniem, czyli w porze gdy jest zimno, jednak nie zawsze ma to sens. O ile przy łowieniu spławikiem mamy żyłkę pionowo praktycznie umiejscowiona w wodzie, ktra ryba zazwyczaj widzi, to przy feederze tak nie jest. Dlatego cięższy koszyk powinien wręcz łowić lepiej, gdyz łatwiej nim zarzucić, lepiej też trzyma się dna. Odchudzanie zestawu ma często sens gdy szukamy ryby i nie chcemy robić dużego plusku. O ile sprawdza się to przy lokalizowaniu karpi na zimnej wodzie, to inaczej będzie z płocią, leszczem i okoniem.

Dlatego wcale nie zrezygnowałbym z koszyczka 30 gramów na rzecz lżejszego, bo wcale nie musi oznaczać to większej ilości łowionych ryb, często raczej mniejszą :) Co innego mniejszy rozmiar koszyka no i oczywiście odpowiedni zestaw i taktyka :)

Tu jednak nadmienię, że mowa była wpierw o kiju X feeder, który jest wzmocniony. Ja wypowiadałem się o typowym feederze Ninja 3.60 metra. Więc jeżeli chodzi o zadania specjalne, to wersja X jak najbardziej się w to wpisac może, choć to moje gdybanie. Jest to w sumie dość rzadka opcja, bo można mieć wędkę o podobnych parametrach co SLR, a takich używa głównie Przemek Solski. Tutaj mamy kij, który po obniżkach kosztować może i 50 funtów, a więc 1/7 tego, co SLR. Kije X i Extra Heavy mają większe przelotki i wzmocniony blank ay dalej zarzucać.

Ogólnie kije w wersji X powinny się też dobrze sprawdzać na mniejszych i średnich rzekach, trudno dowiedzieć się jednak czegoś więcej, bo Daiwa nie opisuje w ogóle prawie swych wędek (po co, przecież można telepatycznie uzyskać te informacje :facepalm: ), a feederów z serii X w katalogu nie stwierdziłem, może więc już są wycofane? :)

Lucjan

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 19.12.2020, 05:53 »
Po kilku wypadach na ryby chciałem dopisać że daiwa ninja x feeder 330 ma jedną szklaną szczytówkę, która to po założeniu trochę psuje akcje wędki.

Jest delikatna i pokazuje słabe brania i obcierki, ale wygina się nieproporcjonalnie w stosunku do całego blanku, tragedii nie ma ale szczytówki węglowe o wiele lepiej współgrają z całym blankiem.
Nie ma się co przejmować o złamanie zielonej szczytówki w ostatnią niedzielę holowałem dość siłowo jesiotra sporo ponad metr i nic się że szczytówką nie stało. Węglowe szczytowi są znacznie lepsze i dobrze dopasowane do całego blanku
Paweł