Autor Wątek: Mikado Noctis X CARP vs. Prologic C-series (10' - 3lbs)  (Przeczytany 3348 razy)

Offline Grzesiek POZNAŃ

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Mikado Noctis X CARP vs. Prologic C-series (10' - 3lbs)
« Odpowiedź #15 dnia: 18.09.2023, 20:42 »
Mam Soniki xtractory 10ft 3,25lbs (...)

Dzięki, ten Twój się "x-traktoruje", to ja podziękuję :P
ale przyjrzę się tej zupełnie egzotycznej dla mnie marce. :beer:

* EDIT: a te Mivardi to takie "jakby luksusowe", na SIC-ach, na Fuji, fiu fiu... ;)
Popatrzę - ciekawe rzeczy człowiek znajdzie, jak się czymś nowym zainteresuje.
Nie mam siatki na ryby.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16 dnia: 18.09.2023, 21:19 »
(...)Jakiej wielkości rybki trafiały się na te Noctisy i w jakim łowisku (czy są tam zaczepy, zielsko, trudności brzegowe)? Myślę o wytrzymałości Twojego zestawu - żyłka 0,31 mm - i o tym, do jakiej wielkości ryb, umownie oczywiście, taki zestaw daje poczucie spokoju i kontroli nad sytuacją w przeciętnych, nieekstremalnych komercyjnych warunkach.(...)

Ostatnio przeszły lekki sprawdzian na łowisku komercyjnym "Ustroń" (popularne "Mokate"). Wpadły, z takich bardziej godnych uwagi, dwa karpie. Jeden pierwszej nocy 11kg, drugi, pełnołuski około 8kg. Była również trzecia ryba na zestawie, którą holował Patryk (Shreku82), ale niestety, okoliczności zewnętrzne sprawiły, że hol był nieskuteczny. Oczywiście, zdaję sobie sprawę z tego, że "ósemka" i "jedenastka" nie robią wrażenia, aczkolwiek owa ósemka dała mi nieźle do wiwatu, bo zaliczyłem cztery, albo pięć odjazdów "spod nóg", nim w końcu udało się ją podebrać Patrykowi. Wśród osób, które często jeżdżą na "Mokate" i znają zwyczaje oraz siłę tamtejszych ryb, krąży opinia, że są to ryby nad wyraz silne, co za tym idzie - sprzęt niejednokrotnie jest testowany lepiej, aniżeli przez Mateusza podczas zlotów SiG na Śląsku 8)
Co do warunków na Mokate powinni wypowiedzieć się Koledzy, którzy znają to łowisko jak własną kieszeń.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Grzesiek POZNAŃ

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 18.09.2023, 21:57 »
(...) Myślę o wytrzymałości Twojego zestawu - żyłka 0,31 mm - i o tym, do jakiej wielkości ryb, umownie oczywiście, taki zestaw daje poczucie spokoju i kontroli nad sytuacją w przeciętnych, nieekstremalnych komercyjnych warunkach.(...)
Jeden pierwszej nocy 11kg, drugi, pełnołuski około 8kg. (...) Oczywiście, zdaję sobie sprawę z tego, że "ósemka" i "jedenastka" nie robią wrażenia (...)
Na mnie robią wrażanie, bo karpie znam tylko w rozmiarze wigilijnym i ryb 8-11 kg się tam spodziewam, z możliwymi bonusami. Pytając o warunki na łowisku chodziło mi konkretnie w tym miejscu, gdzie te rybki wyjechały, czy ogólnie było "czysto" i czy pod takie rybki/warunki Noctis 10' 3 lbs + żyłka 0,31 mm to jest właściwy kaliber i spokój ducha, czy raczej drżenie kolan, żeby nie wjechał jakiś większy, bo będzie nas woził. Pytam jako karpiowy noob. 8)
Nie mam siatki na ryby.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #18 dnia: 18.09.2023, 22:42 »
Miejscówki, w których łowiłem (pierwsza noc na około 65 metrze, 20 metrów na prawo od tego punktu, 15 metrów "w górę") - zaczep i to dość konkretny. Stamtąd wyjechała "jedenastka". Ósemka "wyjechała" z czystego miejsca, ale pod brzegiem dała mi szkołę. Zarówno sam kij, jak i hamulec na kołowrotku się trochę napracowały. No i Patryk też ćwiczył swoją cierpliwość, a raczej ja testowałem Jego możliwości ;)

Generalnie klucz do sukcesu to właściwe operowanie hamulcem, pewność zmontowania zestawu (poprawność węzłów oraz jakość materiałów użytych do budowania zestawu). No i pokora oraz cierpliwość.

[EDIT]
Dla jasności - nie korzystam z "topowych" materiałów do budowania zestawu. Są to częściej półki "średnie". Jednakże dużą uwagę przykładam do wykonania zestawu, ze szczególnym naciskiem na poprawność węzłów. Mam "sprawdzony zestaw węzłów" których używam już jakiś czas i muszę przyznać, że tylko raz, podczas ubiegłorocznych zawodów niestety zawiódł mnie węzeł. Zgubił mnie pośpiech podczas wiązania i to właśnie to było najsłabszym ogniwem w całym łańcuszku.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Grzesiek POZNAŃ

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 18.09.2023, 23:24 »
Dziękuję za info. Jednym okiem już patrzę na wątki o kołowrotkach. "Jakoś to będzie". ;D
Nie mam siatki na ryby.