Autor Wątek: Forcemaster Commercial, Katsudo Slim, Avocet Coarse - co wybrać do metody?  (Przeczytany 3645 razy)

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
My tu się produkujemy na założyciel wątku milczy hehe
Paweł

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Tak często bywa,ale coś zawsze pomożemy :beer:

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
Mikado Katsudo Slim method używam 3,50 do 90g dla mnie rewelacja, pomimo tego że większość feederów które posiadam to najwyższe modele z kilku firm które kosztowały kilka razy tyle co ten patyk Mikado, to i tak najczęściej lowie nim methodą. Kij jest bardzo lekki i bardzo dobrze współpracuje z Daiwą LT 4000 która waży 250g. Zalety:  paraboliczne ugięcie już pod ryba około 600g , szybko gaśnie po wymachu i potworna moc tego kija który wydaje się delikatny. Spokojnie dokręcałem hamulec np: kiedy 7-8kg amur chciał odjechac z pod nóg w zielsko o ile żyłka nie peknie to kij to spokojnie wytrzyma. Mam tez taką wodę na której jak wejdzie stado karasi 600-800g to biorą jak wsciekłe chwile po opadnięciu podajnika na dno i wynik 30-40kg karasi nie jest żadnym wyczynem . Łowie tam z pomostu gdzie jest około metr do lustra wody. Katsudo slim method to jedyna wędka którą nie boje się podnosić takich karasi prosto do ręki z tego pomostu bo szkoda czasu na ciągłe manewrowanie podbierakiem. Tez często przeciążam kij nęcąc  dużym koszem który z towarem waży ze 150g. Dla mnie super wędka mocno niedoceniana na rynku.

Offline tomasz 38

• Ekspert
Doceniona przyjacielu :beer:,kto ten patyk weźmie w rączki zdanie szybko zmieni ,to nie UV ,tak jak pisałem kijki kosa :thumbup:

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
A rybki to leszcze tak do 40 cm ,karasie 30 cm , bonusy czyli karpie do ok 3 kg.
Na takie rybki do 40 m najlepiej używa mi się pickera 3 m o c.w. ok 40 g i podajnikiem 20 g. Ale bonusy 4 - 5 kg to już hol się trochę przedłuża. Myślę, że wędka o c.w. 60 g byłaby lepsza. Mam Opiuma, fajna wędka, cienki dolnik, jak w Mikado Katsudo Slim Method Feeder ale sprawia pewne problemy - trzeba wymieniać tylną podpórkę przy zmianie wędki, żeby dobrze trzymała. Szczytówki stosuję Jaxona. Fabrycznych nie miałem odwagi ;)
Co do wyważenia wędki do kołowrotka do feedera, jest to moim zdaniem nieistotne. Nie trzymamy wędki w ręku oczekując na branie a po braniu i tak nie ma to znaczenia.
Na ryby 5-15 kg to już raczej inne kije, chociaż sporadyczny przyłów da się wyciągnąć również lżejszym kijem. Pytanie ile takich się trafia na jednej sesji?
Nie mam żadnej z wymienionych przez Ciebie wędek ale myślę, że na Twoje potrzeby wędka 3 - do 3,30 max o c.w. 60 g będzie ok. Przejrzałbym też ofertę Robinsona, wędki dobrze oceniane w budżetowych cenach.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
Jeszcze żeby nie było tak kolorowo wadą tego Katsudo jest dla mnie uchwyt kołowrotka, taki lichy cienki plastikowy gdyby zmienili go na taki jak np: w Mikado Noctis slim feeder to byłaby pełnia szczęścia.

Offline tomasz 38

• Ekspert
,tu jest fajnie pokazany ten Shimano forcemaster comercial :beer:

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
A rybki to leszcze tak do 40 cm ,karasie 30 cm , bonusy czyli karpie do ok 3 kg.
Na takie rybki do 40 m najlepiej używa mi się pickera 3 m o c.w. ok 40 g i podajnikiem 20 g. Ale bonusy 4 - 5 kg to już hol się trochę przedłuża.

Ja do większych nawet ryb używałem Supery która ma CW do 30 i dawała radę bez problemu, ale w sumie to nie picker tylko wędka na komercję, sporo jest takich na rynku nawet w niższych cenach.
Żona Browningiem CK Bomb ciągnęła rybę za rybą i najmniejszy miał 3kg a miejscówka wcale łatwa nie była.
CW bym się nie sugerował a raczej akcja wędki.

Offline Yareq69

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam Panowie ) Nie nerwowo , nie zawsze mam czas hehe Ale z uwagą i wielką ciekawością przeczytałem wasze wpisy ) Myślę że pomogliście mi się jakoś ukierunkować )  Nie dodałem ze posiadam już kilka wedeczek feederowych . Mam pickery Cormorana i Browinga do 30g. Posiadam także feedery Robinsona i Trabucco. Robinson do 45g a trabucco nie mogę ustalić gramatury - stary już ci to jest kijek i nie mogę znależć zadnych informacji o nim w necie. Lubie wędeczki krótkie i lekkie oraz bardziej sztywniejsze tak jak wcześniej wspomniane Trabucco. Robinson nie jest kluskowaty ale jak dla mnie mógł by być leciutko bardziej sztywny. Nie wiem od czego to zalezy , może od długości, bo Robinson jest o dł 3m , a Trabucco 3,6m )  Ale jak za takie pieniądze to Robinson Stinger to mistrzostwo świata )  Dziekuje kolegą za podpowiedzi  :) :thumbup:

Offline Yareq69

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Mam jeszcze pytanko do Stefana-k odnośnie Mikado. Piszesz że ma ugięcie paraboliczne czyli jest miękki ? Bo u mnie picker Cormorana jest sztywniejszy od Browninga i to jest chyba ugięcie półparaboliczne i wolę łowić taką wędeczką. Da się jakoś określić jego zachowanie podczas łowienia ? pozdrawiam )

Offline tomasz 38

• Ekspert
Myślę,że powinieneś poszukać kijka o akcji progresywnej dla siebie :beer:

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
Przy bacie czy tyczce słowo miękki jakoś brzmi ale przy feederze nie bardzo, bardziej mi się kojarzy z pewnym narządem już po... A tak na serio Mikado Katsudo slim Method ma paraboliczne ugięcie po rękojeść ale szybko gaśnie po wymachu czy zacięciu. Myśle że blank bardzo przypomina angielskie kije do methody za powiedzmy 500-700zł tylko jest gorzej wykończony(rękojeść) ale kosztuje 300zł a w  promocjach można kupić ten kij sporo poniżej tych trzech stówek. Na pewno nie jest tak szybki jak Sphere czy jeszcze szybszy Tregaron których równie często uzywam w podobnej długości 3,6m, ale te wędki kosztuja sporo powyżej 1000zł więc nie ma co porównywać. Dziwię się że zadajesz tyle pytań o kij który stoi w co 2-3 sklepie wędkarskim. Podjedź i pomachaj. Ja tylko mogę Ci powiedzieć jeszcze raz jako uzytkownik to czego nie zobaczysz w sklepie czyli moc tego kija. Równie przyjemnie holuje się 500-600g leszcze co 6-10 kilowe karpie czy amury które można siłowo zatrzymywać. Od razu dodam że nie łowie na wykopanych kwadratach gdzie ryba pływa po bezzaczepowym dnie od brzegu do brzegu aż się wymeczy prawie na śmierć. Łowię zazwyczaj na "dzikich"  wodach gdzie sa zaczepy, zielsko, zatopione drzewa, itp. stram się ryby możliwie szybko w takich warunkach wyholować żeby od razu je wypuścić w dobrej kondycji i to jest dla mnie wyznacznik sprawdzenia wędki w "boju".

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
A jednak przypomniał mi się taki feeder do którego faktycznie pasuje "miękki", kupiłem go jako nowość  kilka lat temu jak pokazał się w sklepie internetowym to zaraz był u mnie i równie szybko go sprzedałem to tez była wędka Mikado Black stone method -jakoś tak. Faktycznie przypominało to bat woźnicy -strasznie miękka lejąca się wedka. Jeżeli miałbym to porównać z Katsudo method to ta druga ma 100% więcej mocy, jest 100 razy szybsza i sztywniejsza chociaż też ma paraboliczne ugięcie pod rybą.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jeśli ryba 600 gram wygina wędkę w parabole to ciężko mi sobie wyobrazić by taka wędką zatrzymać siłowo karpia 10 kg w dzikiej wodzie pełnej podwodnych zawad.

Mikado już wypuściło model Black Stone który reklamowali jako bardzo głęboko pracujący kijek... Niestety z opinii użytkowników wynikało później, że trochę przesadzili, i nie dość że kijem bardzo trudno się zarzucało to hol większych ryb był strasznie frustrujący... Na potwierdzenie słów pamiętam jak ktoś sprzedawał ten kij na giełdzie za 90 zł pisząc uczciwie, że jego przesadna parabola psuje cała radość łowienia.

Także z porównaniem blanków do modeli za 700 zł byłbym ostrożny bo różnica w cenie jednak z czegoś wynika a bądź co bądź firmy brytyjskie są dużo bardziej doświadczone i oferują dużo wyższej klasy modele wędek niż Mikado. Te "duże promocje" od ceny 300 zł też są czegoś dowodem :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.