Autor Wątek: Poszukuję informacji o tych kijach: Flagman, Martix, DAM  (Przeczytany 1787 razy)

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 35
Witam

Potrzebuję lekkiego feedera 3,6m który celnie poda koszyk 30g z zanętą na odległość 50m.
Wytypowałem sobie kilkanaście kijków i większość wyeliminowałem po obejrzeniu w sklepach lub recenzji na necie.

Pozostały trzy opcje.

1) Flagman legend feeder 3,6m/60g
 2) Martix Aquos Ultra-x 3,6m/70g
 3) DAM Sensomax II Light feeder 3,6m/75g

Tych wędek w moim rejonie nie znalazłem a i na necie ciężko coś znaleźć.

Kij nie może być paraboliczny musi mieć szczytówkę 1,5 OZ (Najlepiej mi się taką łowi na podobnej wędce 3 metrowej).

Będę go używał do łowienia na żwirowni na dłuższej linii koszykami 20 - 35g, oraz na niewielkiej nizinnej rzece do połowu leszczy i jazi. 
I o te leszcze i jazie głównie się rozchodzi, bo rzeka ma zarośnięte brzegi, co wymaga użycia dłuższej wędki i  mocniejszej, aby zatrzymać rybę zanim ucieknie w zarośla.

Jeżeli natknęliście się gdzieś na jakieś materiały o tych wędkach proszę o linki, albo informacje, jeżeli waszym zdaniem któryś będzie za delikatny albo "flukowaty".

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Poszukuję informacji o tych kijach: Flagman, Martix, DAM
« Odpowiedź #1 dnia: 02.03.2021, 16:55 »
Cześć zerknij sonoe  na Matrixa Aquos ultra D 3,6m 90gr ;),Flagman jak coś, to 3,6m 100gr, ale nie ma szczytówek 1,5 oz tylko 1oz i 2oz :beer:

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 02.03.2021, 17:02 »
Co do szczytówek to 1.5oz każdej innej firmy będzie albo twardsza albo miększa.
- Arek -

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 02.03.2021, 17:51 »
Cześć zerknij sonoe  na Matrixa Aquos ultra D 3,6m 90gr ;),Flagman jak coś, to 3,6m 100gr, ale nie ma szczytówek 1,5 oz tylko 1oz i 2oz :beer:

Czyli z tego co mówisz flagman i matrix są za miękkie w tej wersji jakie sobie wybrałem. 

Dziwny ten flagman - Kij 100g ze szczytówką 1oz? To może świadczyć o tym że faktycznie jest  miękki

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 02.03.2021, 17:59 »
Flagman legend nie jest miękki ,to kij o akcji progress ale sztywniejszy ,według mnie będzie dobrym wyborem ,mam tą wersję tylko 13ft 100gr ,Matrix Aquos ultra D do 90gr  to też progress ,obydwa patyki się sprawdzą do twoich potrzeb ;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 02.03.2021, 18:04 »
Dziwny temat.

Po pierwsze,co ma oznaczenie oz do pracy kija ? Mam kije bardzo mocne,sztywne ,któych szczytówki zaczynają się od 1oz i mam wędkę,która jest mięciutka,a najtwardszą szczytówkę ma około 2.5oz.

50m celnie ,rzucisz każdym wędziskiem feederowym o długości 3.6m.

Mam Flagmana legend 3.9 100g. W żadnym wypadku nie jest to miękki kij,a dobrze się zgrywa ze szczytówką 1oz.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 02.03.2021, 18:08 »
Chcesz operować koszykami 30gr plus zanęta ,czyli waga będzie większa,do tego łowienie na rzece i dystans 50m   według mnie kij powinien być troszkę mocniejszy dlatego wspomniałem o Legend do 100gr czy Matrix ultra D do 90gr ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 02.03.2021, 18:10 »
Michał wydaje mi się,że kolega nie chcę zakupić parabolika ,o to chyba tu rozchodzi się najbardziej :beer:

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 02.03.2021, 18:15 »
Kupić w pełni paraboliczny feeder,to nie tani biznes.

Sam czekam na legenda 3.6 60g ,pod leszcza na metodę i myślę,że tego typu wędka będzie optymalna i pod dystans 50m (z dużym zapasem) i pod leszcza.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 02.03.2021, 18:18 »
Zgadzam się Michał ,na jezioro wersja 60gr owszem :beer:,ale kolega pisze o mocno zarośniętej rzece i siłowym holu,więc sam bym wziął mocniejszy kijek troszkę ;)

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 02.03.2021, 18:30 »
Michał wydaje mi się,że kolega nie chcę zakupić parabolika ,o to chyba tu rozchodzi się najbardziej :beer:
:thumbup: :bravo:

Po prostu kij paraboliczny mi się nie sprawdzi.

Wyobraźcie sobie że między mną a wodą jest 1,5 pas tataraków a ja łowię 15m poniżej miejsca w którym siedzę.
Muszę wystawić kij podczas holu poza tataraki i jakby to był miękki kij, który się zegnie w 3/4 długości to ja już nie mam wędki 3,6m tylko 2m. Ryba od razu wbija się w zarośla. Na dodatek rzeka jest trochę przymulona i używanie koszyków większych jak 25g nie ma sensu bo grzęzną.  Natomiast napiąć szczyt 2oz Na koszu 25g to nie takie proste, zwłaszcza po zmroku przy latarce.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 02.03.2021, 18:38 »
Jeżeli rzeka,to kij min.3.9m

Ale,jeżeli mała rzeka,to 3.6m będzie ok,sam czasem na rzece (Biebrza),takim kijem łowie.

Weź Legenda 3.6 60g,lub poczekaj na moją recenzję,bo taki model do mnie jedzie.

Swoją drogą,rzeka i gramatura 25g,to mało strasznie. U mnie ,na małym nurcie,45g to czasem mało.

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 02.03.2021, 18:46 »
Jeżeli rzeka,to kij min.3.9m

Ale,jeżeli mała rzeka,to 3.6m będzie ok,sam czasem na rzece (Biebrza),takim kijem łowie.

Weź Legenda 3.6 60g,lub poczekaj na moją recenzję,bo taki model do mnie jedzie.

Swoją drogą,rzeka i gramatura 25g,to mało strasznie. U mnie ,na małym nurcie,45g to czasem mało.

Ja na swojej 30g koszem stoję na sztywno na środku rzeki rzucając 20m poniżej. Rzeka ma szerokość 15m.
Mam niewielki uciąg i głębokość ok 2m za to jest trochę mułu, przybrzeżnych krzaków i szuwarów.

Z kijem mi się nie śpieszy, szukam od połowy lutego to poczekam jeszcze na twoją recenzję.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 02.03.2021, 19:08 »
U siebie na rzece łowię koszykami max 50gr plus zanęta ,mam dwa kije w dł.3,3m i 3,6m ,oba do 90gr progressy i  jak dla mnie to optymalne rozwiązanie ,jest zapas mocy i możliwość użycia cięższego koszyka w razie potrzeby ,poza tym nie ograniczam się z zakupem kija tylko  do jednej wody ,oba śmigają także na zaporówce pod metodą i klasykiem ;)