Autor Wątek: Jesiotr na grunt i spławik - prośba o rady dotyczące wędek i kołowrotków  (Przeczytany 3892 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Jesiotr brzmi dumnie, ale nie wiadomo jak duży i jak silny. Odnośnie siły, to ten sam gatunek w różnych zbiornikach potrafi pokazać zupełnie inne oblicza.
Z reguły sztuki od 7-8kg wzwyż potrafią pokazać parę sztuczek i trzeba nieco doświadczenia.
Także nie wiadomo jak duże masz sztuki na wodzie i jak silne, to może sporo zmienić.
Generalnie wszystko sprowadza się do wytrzymałości/grubości żyłek i haków, wędka sobie jakoś poradzi. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Żyłka 0,30 na pickerze 2,4m do dłubania drobnicy to raczej nieporozumienie i nie wiem czy blank wędki to wytrzyma :-[
Chyba na każdym łowisku, które znam, i gdzie są "pinokie" śledzik działa 8)
Można też próbować wątroby, kiełbasy/kabanosów, sera żółtego, krewetek/ owoców morza.
Można jesiotry łowić z toni i często się to udaje, nawet bywa skuteczniejsze niż z dna.
Widziałem również jednego dnia jak jesiotry brały z powierzchni na pieczywo (chleb, bułka- nie wiem), żerując wraz z karpiami. Wyglądało to obłędnie, bo wywracały się do góry brzuchem by pobrać przynętę.
Czesiek

Offline Kndz112

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
Odswieżam delikarnie bo udalo mi się skompletować wszystko  na rozpoczęcie sezonu :)! już nie mogę się doczekac!
Kwestia otwarcia komercji - bo nie ukrywałem, że tego typu woda mnie interesuje. Mam 2 nowe zestawy do przetestowania grunt i splawik.
Dziękuje Wam za podpowiedzi sprzetowe jak i zatętowo/przynętowe. Sprawdze jak moje umiejętności spławikowe na Korum Glide Power Float 12-14FT.
Jakby ktoś z Was był (a na pewno są) osoby z Warszawy i okolic, a dodatkowo miał ochotę wybrać się na wodę gdzie Jesior pływa to dawajcie proszę znać, dla mnie jako nowicjusza każda wiedza jest przydatna :)
Pozdrawiam!
Konrad