Autor Wątek: Kołowrotek do rakiety - tzw. SPOD - czym się różni od zwykłego?  (Przeczytany 3080 razy)

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
Cześć, jestem na etapie zakupu zestawu do nęcenia rakietą/spombem. Mam pytanie dotyczące kołowrotków SPOD dedykowanych do nęcenia. jeden gość w sklepie tłumaczył, że np. ten sam model ale przeznaczony do SPODa ma zawsze mocniejszą przekładnię np. Ultegra 14000 ponoć ma przekładnię ze stopu aluminium a ten sam kołowrotek w wersji SPOD ma przekładnię z mosiądzu. Czy to faktycznie tak jest, że do nęcenia warto kupić dedykowany kołowrotek SPOD? A może jednak warto wybrać normalną wersję, która będzie "zapasem" na wypadek awarii kołowrotka przy karpiówce? Co myślicie?
Pozdrawiam
Tomek

Offline barjab

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: method feeder
Mocniejszą? To chyba chwyt marketingowy bo niby z jakiej okazji? Jedyne obciążenie dla przekładni to pusty plastikowy spomb czyli tyle co nic (porządna plastikowa pewnie by wytrzymała). Powinien mieć odpowiednie przełożenie aby "powrót" trwał jak najkrócej i to cała filozofia wg. mnie.

Pozdrawiam

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Różnic może być kilka, ale wzmocnionej przekładni to jeszcze w spodzie nie widziałem. Generalnie nie ma ona nawet uzasadnienia, bo obciążenie przy zwijaniu zestawu jest znikome- pusta rakieta.

Żeby się nie rozpisywać, kołowrotki SPOD mają z reguły:
- wyższe przełożenie, a co za tym idzie ilość zwijanej linki wyrażona w cm z reguły jest spora,
- 2 lub 3 klipy (rzekomo bywają nawet i 4) by można zaznaczyć kilka punktów nęcenia i szybko do nich wrócić,
- szczątkowy hamulec, lub sporadycznie brak hamulca w ogóle,
- czasami spłycone szpule.
Czesiek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Czyli mógłby być jakiś tani z Aliexpress? Wyższe przełożeniem żeby szybciej zwinąć a hamulec nie jest do niczego potrzebny i to tylko wydłuża listę potencjalnych kandydatów.

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
No widzicie a pan właściciel iCarpia twierdził, że do SPOda musi być dedykowany młynek ze specjalnie wzmocnioną przekładnią. Tez mi się to kupy nie trzymało... dzięki za rozwianie wątpliwości!

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Tylko spomb a rakieta to dwie sprawy. Spomb po opróżnieniu waży tyle co nic w dodatku idzie po powierzchni. Z rakietą zanętową Tak łatwo nie pójdzie.