Cześć,
Potrzebuję małej porady co do zestawów. Chciałbym troszkę wgłębić się w sposób połowu na martwą rybkę/żywca, mam też plan w tym roku przejechać się ze 2 razy na komercję i zobaczyć jak łowi się na stawach. Właśnie w tym celu, chcę zakupić sobie wędkę DAIWA BLACK WIDOW CARP 3,60m 3,00lbs 3SKŁADY, widzę że ten model cieszy się w internecie sporą popularnością i słyszałem o niej parę dobrych słów.
Zasadniczo niewiele wiem o sposobie połowu żywcowym/martwa rybka, spinning. Dlatego nie wiem czy przy kompletacji zestawu spinningowego nie zrobiłem błędu polegającego na zakupie zbyt dużego kołowrotka.
Moje obecne zestawy:FEEDER:
- Wędka Okuma G-Force Medium Feeder 3.60m do 100g / Kołowrotek Mikado IRON REEL 4009 FD
- Wędka Robinson Stinger Feeder 3,60m 50-110g / Kołowrotek Ryobi Ecusima 4000 -> Z tego zestawu jestem tak zadowolony, że najchętniej kupiłbym sobie drugi taki. Zarówno praca wędki jak i kołowrotka jest moim zdaniem znakomita.
SPINNING:
- Wędka Dragon BLACK ROCK II spinn 2.75m 5-25g / Kolowrotek Daiwa Ninja LT5000-C
Łowisko:Łowię na rzekach, głównie na Narwii.
Pytania:1) Czy kołowrotek w zestawie spinningowym nie jest za duży? Domyślnie miałem nim polować na szczupaka, ale jeszcze się nie udało.
2) Czy dobrym rozwiązaniem była by podmiana kołowrotków - Na Daiwę Black Widow zaczepić Ninja LT5000-C lub IRON REEL 4009 FD, natomiast na spinning kupić mniejszy kręciołek.
3) Jeżeli kołowrotek na spinning miałby być mniejszy, to jaki polecacie? Załóżmy budżet ok. 300zł.
4) Jeżeli oba kołowrotki nie nadają się do Black Widow i tej metody połowy, to jaki kręcioł polecacie na ww. metody? Załóżmy budżet ok. 350zł.
Metoda spinningowa jest dla mnie po prostu pewną odskocznią, w głównej mierze łowię feederowo.
Czytałem już wcześniej parę tematów o sprzęcie, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. W wędkarskie jestem stosunkowo nowy, bo łowię od 2019 roku - z tego roku są też moje zestawy, dlatego potrzebuję porady.
Moralność metody połowu zostawmy z boku, interesuje mnie wiedza o sprzęcie.
Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc