Autor Wątek: Tyczka na Odrę  (Przeczytany 1286 razy)

Offline Henodus

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Tyczka na Odrę
« dnia: 14.04.2021, 22:52 »
Witajcie,

Czytając posty na forum, przeglądając strony i filmy na YT, zaczynam dojrzewać do decyzji o zakupie tyczki (aktualnie bolonka oraz feeder).
Luk pisał w jednym z postów, cytuję: "tyczka daje spore możliwości, uczy dokładności i odpowiedniego nęcenia" i to jest właśnie to, nad czym chciałbym popracować w nadchodzącym sezonie :)
Niestety, jestem kompletnym laikiem w tej metodzie i nie mam pojęcia od czego zacząć, żeby dobrze wybrać i nie zniechęcić się już na starcie przez źle dobrany sprzęt.
Łowisko to Odra na odcinku od Wrocławia do Głogowa. Ryby, od drobnicy po bonusy w postaci leszczy i brzan 50cm+.
Najlepiej gdyby była to tyczka w packu, może być używana, idealnie gdyby była już uzbrojona w gumy.
Długość 11 m czy 13 m?
Budżet 2000 zł - 3000 zł.

Jaką tyczkę i rolki polecacie (kosz już mam)?

Gdyby, któryś z Kolegów tyczkarzy, mieszkających na Dolnym Śląsku był otwarty na spotkanie na łowisku i chęć podzielenia się wiedzą, sowicie wynagrodzę :beer: :beer: :beer: :)

Dziękuję.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Tyczka na Odrę
« Odpowiedź #1 dnia: 15.04.2021, 23:43 »
Nie znam tego odcinka na, którym łowisz. Jaki tam jest prąd czy to bardziej kanał, czy spory uciąg. Bo jak to pierwsze to lepiej kupić kanałówke + ewentualnie topy power. Jak drugie to najtaniej wyjdzie tyczka karpiowa.

Rolki to też wydatek.rzędu 400 zł sztuka za dobre v i u, do tego doliczyć musisz balkon tu najlepiej dwustronny płaski do przepływanki i żłobiony na stopa + tulipan do odkładania tyczki.

Z nowych zobacz Mavery, w tej cenie już ciekawe na rzekę znajdziesz.
Fajna i stosunkowo tania tyczka rzeczna jest tubertini concept xtream, tu tyczkę bez pakietu dostaniesz w swojej kwocie. Pak uzywkę.

Z używek to sensas 404/444 crazy power. Fajne rzeczne tyczki sporo topów.

Jak chcesz oczywiście tyczki typowo rzeczne.

Offline fkuzi555

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 45
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 16.04.2021, 08:39 »
Moim zdaniem z tyczką na początek, to lepiej poszukać czegoś uniwersalnego, co dałoby radę do 30-40g. Takimi kijami są np Mivardi 5000, 7000, niektóre Trapery GST... przy początkach od kanałówki trzymałbym się z daleka - cienkie i delikatne ścianki, mega sztywne przez co też jazda kubkiem jest trudniejsza moim zdaniem. Sam 8 sezonów przełowiłem Maverem 271+ i za 3500 miałbym dwa packi (za tyle sprzedałem 2 body + 8 topów do łowienia + kubek) i szczerze mówiąc - będę szukał czegoś ponownie i pójdę taką klasę cenową :) a części zamiennych na rynku jest jeszcze masa. Jednak ciągnie do tyczki po 4 latach bez łowienia takim kijem... ;)

Offline Henodus

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #3 dnia: 17.04.2021, 21:03 »
N3su, fkuzi555,
dziękuję za wskazówki.

W miejscach, w których wędkuję, uciągi oscylują w granicach 150 m3/s do 280 m3/s, więc pewnie muszę myśleć o tyczce rzecznej/karpiowej.

Przeglądając OLX, z tyczek wskazany przez Was znalazłem tylko tego Mavera 7000 w packu:
https://www.olx.pl/d/oferta/tyczka-pack-mivardi-7000-13m-stan-bdb-CID767-IDIdL3P.html#52e1802b0f
Czy ten pakiet warty jest tej kwoty, czy lepiej poszukać, czegoś nowego?

Czym sugerować się w nazwie/opisie tyczki, żeby nie wybrać kanałówki?

Im więcej czytam, tym widzę, że nie jest to łatwy temat :)

Dziękuję.