Autor Wątek: Kołowrotek VDE-Robinson Feeder Fan FD 406 vs Haldorado by Dome Team Feeder Mastr  (Przeczytany 2458 razy)

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
Jak w tytule, zastanawiam się nad którymś z tych fajnych młynków, głównie zależy mi na mocnym, precyzyjnym hamulcu oraz płynnej pracy.
Hamulec na wędkę pod metodę na komercje i grubsze ryby 5-10kg.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
Do jakiego kija chcesz założyć te kołowrotki ?

Pozdrawiam Łukasz

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
Do nevisa 330/90

Offline Lukas 78

• Ekspert
Nie jest to jakiś filigranowy kij, 235g co byś nie uczepił będzie dobrze. Nie wiem czy ten Robinson ma łożyskowana rolkę , jeśli nie to skreśliłbym go z listy.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
Zależy mi głównie na szybkim hamulcu, oba mają QD

Offline Lukas 78

• Ekspert
No to błąd , hamulec to nie wszystko. Mam jakiegoś Robinsona bez łożyska w rolce ,opisanego jako metod i wk...wia mnie w nim hałasująca ,niełożyskowana rolka.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
Wiem że nie wszystko, patrzę na inne aspekty, być może nie ma łożyskowanej rolki, to tani kołowrotek

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
Panowie taki troszkę off topic ale po rozkręceniu rolki i wzięciu wymiarów tulejki suwmiarką może się okazać że wejdzie tam typowe łożysko zamiast tulejki. Dobre łożysko eizo japońskie do rolki kosztuje 18 zł, tanie kosztuje 5 zł.
Paweł

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
ok ale że zaraz tuningować nowy młynek :P?Ten by dome prezentuje się zacnie, chciałbym aby ktoś kto ma lub miał styczność z tym kołowrotkiem napisał czy warto go spróbować do walki z mocniejszą rybą?

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Nie mam Robinsona, więc trudno mi porównać. Ale mam dwa masterki 5000 i 6000 i spisują się przednie. Hamulec działa płynnie, QD mi też pasuje, służą głównie do połowu karpi i amurów. To subiektywna ocena ale łowi mi się na nie lepiej niż na Daiwa Fluego LT. Nie wiem jak z trwałością po latach, po roku użytkowania trudno coś powiedzieć.
Ale Uwaga! TEAM FEEDER Fine Carp 5000 ma większą pojemność szpuli (0,25 mm / 210m), niż TEAM FEEDER Fine Carp 6000 (0,25 mm / 160m), wbrew temu, co podaje producent.
Pozdrawiam,
Tomek