Autor Wątek: Feeder do rzecznej orki i wstępnego nęcenia jednocześnie.  (Przeczytany 934 razy)

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
Proszę o radę, wędka na rzekę i do wstępnego nęcenia dużą szklanką i mini i średnim spombem. Podstawowy parametr istotny dla  mnie to sztywność. Rozważam Cast mastera 3,90 do 150 gr oraz Legenda 3,90 do 150 gr. Posiadam Inspirationa 3,90 do 130 gr i trochę mi go szkoda do rzecznej orki. Chętnie posłucham opinii użytkowników Legenda i Cast mastera 3,90 do 150 gr. Koszyki max. 120 gram.

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Feeder do rzecznej orki i wstępnego nęcenia jednocześnie.
« Odpowiedź #1 dnia: 22.01.2023, 10:59 »
Zapewne wielu forumowiczów łowi Cast Masterem 3,9m/150g lub Legendem 3,9m/150g i może zechce się tu wypowiedzieć.

Cast masterem łowię na Odrze, w dolnym jej odcinku. Zarówno w słabych jak i silnych nurtach. To bardzo mocna wędka, ale nie za sztywna. Spokojnie obsługuje koszyk 100g nabity ciężką, rzeczną zanętą. Najlepiej rzuca mi się przy całkowitym ciężarze około 90g (rzuty siłowe). Ma w komplecie szczytówkę 1,5 oz., której Legend nie ma, a która pokazuje (z plecionką) brania 15-centymetrowych płoci z odległości około 80-90 m.
Muszę przyznać, że trudno mi osiągać duże dystanse koszykami 100g + rzeczna zanęta. Szczególnie z pozycji siedzącej (to porażka) i przy częstym nęceniu, jednak czuć że wędka ma jeszcze trochę zapasu.
Na pewno jest do fajny kij do - jak piszesz - rzecznej orki.

PS. Tydzień temu dokupiłem do kompletu bardzo budżetowy FL Force Activ 3,9m/180g. Jakość przelotek, mocowania kołowrotka i dolnika bardzo adekwatna do ceny - "aż" 126 zł. Jednak skusiła mnie waga: niecałe 250g. Wygląd wędki nie łowi ryb, więc zaryzykowałem dla sprawdzenia, czy waga wędki robi różnicę w komforcie zarzucania i łowienia w rzece. Patyk jeszcze nierozdziewiczony, ale jak pogoda zrobi się bardziej przyjazna to go przetestuję i... może napiszę co nieco.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 22.01.2023, 11:03 »
(...)odległości około 80-90 m.
Muszę przyznać, że trudno mi osiągać duże dystanse koszykami 100g + rzeczna zanęta.(...)
Przyznaję, że imponujące odległości jak na klasyka. Chyba z racji tego, że moja technika rzutu dość mocno kuleje, klasykiem jestem w stanie osiągnąć wynik w granicach 70 metrów. Moje gratulacje :)
Co do wędki to mam tylko z serii Mantaray, i to właśnie takimi (3,90m c.w. 130gr) osiągam takie odległości. Aczkolwiek wstępne nęcenie to koszyk z zanętą i karpiowy SPOMB :(
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 22.01.2023, 11:59 »
Muszę przyznać, że trudno mi osiągać duże dystanse koszykami 100g + rzeczna zanęta.(...)
Przyznaję, że imponujące odległości jak na klasyka. Chyba z racji tego, że moja technika rzutu dość mocno kuleje, klasykiem jestem w stanie osiągnąć wynik w granicach 70 metrów. Moje gratulacje :)
Co do wędki to mam tylko z serii Mantaray, i to właśnie takimi (3,90m c.w. 130gr) osiągam takie odległości. Aczkolwiek wstępne nęcenie to koszyk z zanętą i karpiowy SPOMB :(

Przemilczałem, że to było łowienie samym ciężarkiem, a nie klasycznym feederem. Taki zestaw leci jak pocisk. :)
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2245
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 22.01.2023, 12:02 »

Przemilczałem, że to było łowienie samym ciężarkiem, a nie klasycznym feederem. Taki zestaw leci jak pocisk. :)

Teraz zrobiło się to trochę bardziej realne ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 22.01.2023, 12:04 »
Odnośnie łowienia na rzece Wisła Flagmanem Legend 150g, tyle że o długości 4,2 może coś napisze szanowny Drapichrust. Legend 4,2m a 3,9m różnią się tylko długością (nie ma różnic w akcji czy ugięciu).
Marcin

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 22.01.2023, 12:10 »
Jako,że posiadałem zarówno Legenda jak i Cast mastera ,napiszę po krótce ,zgadzam się z kolegą Tadkiem :beer: cast master jest bardziej miękkim kijem w porównaniu do Legenda i jezeli chodzi o rzekę myslę ,że będzie lepszym rozwiązaniem,co do długości czy 13ft czy 14ft to już kwestia indywidualnych preferencji :beer:

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 22.01.2023, 12:15 »
Nie łowię na rzece, ale zadam pytanie: jak z powtarzalnością (celnością) podczas rzutu kijem o miękkiej akcji? Pytam jako "rzeczny laik", gdyż nie wiem czy celność na rzece (rzucanie w punkt), ma aż tak istotny wpływ, jak w przypadku wód stojących.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 22.01.2023, 12:22 »
Lepiej rzucało mi się  Legendem na większe dystanse i ten patyk sam bym wybrał pod siebie na rzekę z tych dwóch Flagmanów :beer: