Autor Wątek: Które świetliki najlepsze? Sposób na zawody nocą.  (Przeczytany 2818 razy)

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Które świetliki najlepsze? Sposób na zawody nocą.
« Odpowiedź #15 dnia: 12.08.2021, 14:40 »
Ja polecam obojętnie jaki świetlik spławikowy i dwie malutkie gumki jakich używamy do zakładania przynęt na włos. Montując zestaw przekładam 2 gumeczki przez ostatnią przelotkę, dopiero potem przekładam przez przelotki żyłkę i w ten sposób obie gumki są zablokowane między 1 i 2 przelotką. W trakcie dnia w niczym nie przeszkadzają, a gdy przychodzi noc wystarczy włożyć w nie świetlik. Im mniejszych gumek użyjemy tym pewniej zamocowany jest świetlik. Nic się nie plącze, w niczym nie przeszkadza i gdy mamy już tak zamocowane gumki to montaż samego świetlika jest błyskawiczny. A no i ten...  tanio 8)
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #16 dnia: 12.08.2021, 14:47 »
Też tak robiłem. Ale gumki parcieją. Za każdym razem nowych nie chce się zakładać, a jak już coś się stanie, trzeba obcinać zestaw, by zdjąć żyłkę z pierwszej przelotki, założyć gumkę... i od nowa wszystko montować.
Ponadto żyłka jak się owinie wokół szczytówki to często wcina się pod taki świetlik i już można sobie kręcić wędką do usranej śmierci i się nie odkręci.

Przerabiałem, polecam rozwiązanie z Koruma lub latarkę (której akurat jeszcze nie przerabiałem, ale wydaje się to sposobem optymalnym).
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #17 dnia: 12.08.2021, 14:50 »
Twoje argumenty są słuszne, natomiast dla mnie łowiącego nocą z 2-3 razy w roku patent sprawdza się spoko :) Demontaż i ponowny montaż zestawu na metodę to w razie co minuta?
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #18 dnia: 12.08.2021, 14:55 »
Mnie wtedy szlag jasny trafia, więc wiąże się to z dodatkowymi kosztami poza straconą minutą ;)  To wcinanie się żyłki pod świetlik też jest istotnym argumentem. Ale jeśli Tobie pasuje, to jest to spoko sposób. Kilka miesięcy tak łowiłem i jakoś bardzo źle nie było poza tymi drobnymi mankamentami. Mocowanie z Koruma jednak je eliminuje całkowicie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 12.08.2021, 15:44 »
Jak jeździłem na nocki to zawsze miałem kawałek kleju w laskach do pistoletu . Podgrzewałem lekko zapalniczką  i posmarowałem już przełamany świetlik po czym przykładałem na szczytówkę. Świetlik nigdy nie spadł możesz go montować w dowolnym miejscu na szczytówce a rano paznokciem go zrywałem.