Autor Wątek: Mocny feeder karpiowy na komercje do 600 zł  (Przeczytany 1195 razy)

Offline Tasiorsky

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Mocny feeder karpiowy na komercje do 600 zł
« dnia: 12.04.2025, 19:59 »
Cześć, planuje zakup nowego wędziska i nie mam się kogo poradzić... może ktoś z was coś mi podpowie coś dopomoże, wszystkie sugestie są bardzo mile widziane. Zacząłem w ostatnich latach jeździć dużo na komercje i mój kijek Jaxon Genesis PRO FEEDER 3.6/30-90 G który nigdy mnie nie zawiódł miał lekki problem już z karpiem 13 kg to samo jesiotr 7 kg ostro go że tak powiem, przeciorał. Nie chce aby się złamał, więc planuje zakup nowego wędziska które wytrzyma jesiotry do 15 kg czy karpie/amury do 20 kg. Na oku miałem firmę Nevis i kij Nevis Vanity carp feeder, czy ktoś ma któryś z tych federów ? i coś może o nich powiedzieć? Celowałem w 50-180 gram tylko ta długość 4,20m mnie przeraża. Co myślicie ? jakieś inne propozycje ? czy może lepszym wyborem będzie 390cm 45-130g? tak posiadam Kołowrotek, jest to Okuma Custom Black Feeder CLXF 55.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Mocny feeder karpiowy na komercje do 600 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 12.04.2025, 20:23 »
Cześć, planuje zakup nowego wędziska i nie mam się kogo poradzić... może ktoś z was coś mi podpowie coś dopomoże, wszystkie sugestie są bardzo mile widziane. Zacząłem w ostatnich latach jeździć dużo na komercje i mój kijek Jaxon Genesis PRO FEEDER 3.6/30-90 G który nigdy mnie nie zawiódł miał lekki problem już z karpiem 13 kg to samo jesiotr 7 kg ostro go że tak powiem, przeciorał. Nie chce aby się złamał, więc planuje zakup nowego wędziska które wytrzyma jesiotry do 15 kg czy karpie/amury do 20 kg. Na oku miałem firmę Nevis i kij Nevis Vanity carp feeder, czy ktoś ma któryś z tych federów ? i coś może o nich powiedzieć? Celowałem w 50-180 gram tylko ta długość 4,20m mnie przeraża. Co myślicie ? jakieś inne propozycje ? czy może lepszym wyborem będzie 390cm 45-130g? tak posiadam Kołowrotek, jest to Okuma Custom Black Feeder CLXF 55.

myślę ze daiwa super slim carp feeder by tu jedynie wchodziła w grę, bo to kij dedykowany pod łowienie dużych karpi.

https://sklepdrapieznik.pl/88978-wedka-daiwa-n-zon-super-slim-carp-feeder-12ft-366m-180g.html
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 12.04.2025, 22:17 »
Podaj budżet, będzie trochę łatwiej i jaką długością wędki najlepiej Ci się operuje ?

Wysłane z mojego RMX3311 przy użyciu Tapatalka

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #3 dnia: 13.04.2025, 08:48 »
Powyżej 3,6 m na komercję to tylko jak musisz daleko machać za rybą .

Offline Tasiorsky

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13.04.2025, 10:45 »
Podaj budżet, będzie trochę łatwiej i jaką długością wędki najlepiej Ci się operuje ?

Wysłane z mojego RMX3311 przy użyciu Tapatalka

Taki jak w temacie, do 600 zł najlepiej. Wiesz miałem do czynienia tylko z 3,60 więc nie mam porównania z innymi ale dobrze mi się takimi łowi.
Czekam jeszcze na jakieś propozycje, ta daiwa z wyżej bardzo fajny sprzęt ale ma inna akcje a łowiłem tylko na paraboliczna więc nie wiem.

@edit
I zapomniałem dodać najlepiej w 3 składzie

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 13.04.2025, 10:49 »
chyba ze weźmiesz jakiś rzeczny feeder koruma, to też jest jakieś wyjście
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 13.04.2025, 20:00 »
Długimi i sztywnymi wędkami ciężko się holuje duże ryby. Ręka omdlewa. Na komercję to najlepiej wędki 3,3 - 3,6.
Ta Daiwa podlinkowana przez Oposa wygląda konkretnie. Mam wersję 11 FT ≤100g, na razie machałem tylko na sucho ale zapowiada się obiecująco.
Mocne wędki są też z Haldorado np. https://angryfish.pl/pl/p/Wedka-TEAM-FEEDER-byDome-Master-365LC/29187. Nie wyobrażam sobie złamać jej na rybie.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Tasiorsky

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15.04.2025, 10:12 »
Chyba nikt więcej nic nie podpowie. Dzięki Wam za pomoc, dzięki Opos za podsuniecie tego kijaszka i chyba właśnie to jego zakupie.