Autor Wątek: Dostałem wezwanie na policję jako świadek, czy należy mi się zwrot kosztów?  (Przeczytany 4947 razy)

Offline Zssido

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: feeder
Witam, dostałem wezwanie na przesłuchanie jako świadek. Chciał bym się dowiedzieć jak to wygląda ze zwrotem kosztów dojazdu? Czy jakiś mi się należy? Na miejsce przesłuchania mam około 150 km a przy obecnych cenach paliwa to tanio nie będzie. Ktoś się orientuję czy potrzebuje jakieś dokumenty? Paragony? Jak to wygląda?

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Tak nalezy Tobie sie zwrot kosztów dojazdu
file:///C:/Users/Janusz/Downloads/Procedura_kosztow_postepowania_przygotowawczego.pdf
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Dla mnie jest to dość dziwne by przesłuchiwać osobę jako świadka oddalonego od komendy policji o 150km. Przecież to może zrobić inny policjant z komisariatu najbliższego miejsca twojego zamieszkania. Postaraj się nawiązać kontakt z osoba która sporządziła wezwania i zapytaj o to czy tak można

Offline Zssido

Dla mnie jest to dość dziwne by przesłuchiwać osobę jako świadka oddalonego od komendy policji o 150km. Przecież to może zrobić inny policjant z komisariatu najbliższego miejsca twojego zamieszkania. Postaraj sie nawiązać kontakt z osoba która sporządziła wezwania i zapytaj o to czy tak można

Kontaktowałem się w tej sprawie bo miałem być przesluchwiany na komendzie powiatowej i siebie lecz podobno prokurator podjął decyzję że wszyscy mają przyjechać  nayr komendę która prowadzi śledztwo w tej sprawie

Offline Zssido

file:///C:/Users/Janusz/Downloads/Procedura_kosztow_postepowania_przygotowawczego.pdf

Kolego ciężko mi będzie coś odczytać z tego pliku ;)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111

Pozdrawiam Łukasz

Offline Enzo

• Ekspert

Kolego ciężko mi będzie coś odczytać z tego pliku ;)
Kopiuj wklej i wyszukiwarka

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
Dla mnie jest to dość dziwne by przesłuchiwać osobę jako świadka oddalonego od komendy policji o 150km. Przecież to może zrobić inny policjant z komisariatu najbliższego miejsca twojego zamieszkania. Postaraj sie nawiązać kontakt z osoba która sporządziła wezwania i zapytaj o to czy tak można

Kontaktowałem się w tej sprawie bo miałem być przesluchwiany na komendzie powiatowej i siebie lecz podobno prokurator podjął decyzję że wszyscy mają przyjechać  nayr komendę która prowadzi śledztwo w tej sprawie

Jak będziesz na miejscu po przesłuchaniu idź do sekretariatu sądu albo prokuratury , powiedzą ci co wypełnić .

Pozdrawiam Łukasz

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
Kopiuj wklej i wyszukiwarka

Jednak nie. Nie idzie.
Tomek

Offline Enzo

• Ekspert
przepraszam to z mojego dysku :) teraz wklej
Procedura_kosztow_postepowania_przygotowawczego.pdf

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill

prokurator podjął decyzję że wszyscy mają przyjechać  nayr komendę która prowadzi śledztwo w tej sprawie

A jak śledztwo to co innego. W pierwszym poście tego nie było. W przypadku zwykłego dochodzenia chyba tak mogli by zrobić

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method

Po coś to robi ;) Nie będę pisał na forum po co, ale któryś z Was może niedługo zmienić swoją rolę w postępowaniu przygotowawczym.   

Na miejsce przesłuchania mam około 150 km a przy obecnych cenach paliwa to tanio nie będzie. Ktoś się orientuję czy potrzebuje jakieś dokumenty? Paragony? Jak to wygląda?

Najlepiej ustnie do protokołu przesłuchania powiedz, że chcesz złożyć wniosek o zwrot kosztów podróży z miejsca zamieszkania do miejsca przesłuchania. Dostaniesz tam na miejscu wniosek do wypełnienia, w którym wskażesz czym i ile km jechałeś. Jest to iloczyn przejechanych kilometrów i stawki za 1 km przebiegu, która nie może być wyższa dla samochodu osobowego o pojemności silnika do 900 cm3 niż 0,5214 zł, a o pojemności skokowej silnika powyżej 900 cm3 niż 0,8358 zł. Te stawki to ustawowe maksy, więc pewnie w prokuraturze są inne. Te Twoje koszty muszą być racjonalne i celowe, czyli nie możesz np. jechać z Krakowa do Warszawy przez Gdańsk ;)  Ostatecznie i tak ktoś tam za Ciebie oceni najkrótszą możliwą trasę za pomocą google maps. Będziesz musiał też okazać dowód rejestracyjny pojazdu. Oczywiście musisz mieć przy sobie dowód osobisty oraz musisz też podać numer rachunku bankowego w przypadku wniosku o zwrot należności na konto bankowe. Możesz też wnosić tak samo o zwrot zarobku lub dochodu utraconego z powodu stawiennictwa na wezwanie Prokuratury. Musisz wówczas zostawić zaświadczenie pracodawcy, określające wysokość utraconego wynagrodzenia za czas Twojego zwolnienia.Jak jesteś osobą prowadzącą działalność gospodarczą to musisz przedstawić dokument potwierdzający prowadzenie działalności gospodarczej. 

Offline Zssido

Po coś to robi ;) Nie będę pisał na forum po co, ale któryś z Was może niedługo zmienić swoją rolę w postępowaniu przygotowawczym.   

Raczej mało prawdopodobne ;) ogólnie mnie wzywają jako współwłaściciela pojazdu, właściciel był już na przesłuchaniu jakiś rok temu. A sprawa idzie o lewe przeglądy w Oskp w moim mieście + podobno po nocach była tam dziupla samochodowa. Teraz dupe mi zawracają bo wyszło że niby oskp miała lewe pieczątki

Offline Tomek M.

• Reputacja: 57
Należy Ci się zwrot kosztów. Tylko się sam upomnij, przygotuj numer rachunku na jaki mają być przelane pieniądze, numer rej. samochodu i markę, pojemność skokową, liczbę kilometrów w jedną i druga stronę, godzinę wyjazdu z domu i przyjazdu do komendy oraz godzinę wyjazdu z komendy i przewidywaną godzinę przyjazdu do domu. Jeśli jedziesz środkami komunikacji publicznej to weź bilet do okazania prowadzącemu czynność. Pozdrawiam.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
Należy Ci się zwrot kosztów. Tylko się sam upomnij, przygotuj numer rachunku na jaki mają być przelane pieniądze, numer rej. samochodu i markę, pojemność skokową, liczbę kilometrów w jedną i druga stronę, godzinę wyjazdu z domu i przyjazdu do komendy oraz godzinę wyjazdu z komendy i przewidywaną godzinę przyjazdu do domu. Jeśli jedziesz środkami komunikacji publicznej to weź bilet do okazania prowadzącemu czynność. Pozdrawiam.
Tylko dobrze pomyśl z tym czasem przejazdu trasy. Żeby ci mandatu za zbyt szybką jazdę nie wystawili 😀.