Autor Wątek: Dobór przyponu  (Przeczytany 2172 razy)

Offline Sn0rlax

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Dobór przyponu
« dnia: 01.03.2022, 20:18 »
Witajcie potrzebuję porady. Dostałem od sąsiada wędkę, którą chce używać do klasycznego feedera cw do 120g. Na kołowrotek ma nawiniętą plecionkę nie wiem jaka średnica i wytrzymałość, ale porównując do mojej pletki 0.12 na spinningu to ta jest sporo grubsza. Sąsiad wychodził z założenia, że jak ma siedzieć cały dzień i mieć jedno branie to żeby nic tam nie chciało przypadkiem puścić. I teraz mój dylemat. Chciałbym dobrać do tego jakiś przypon i mam 2 opcje.
1. Na drugi kołowrotek zamówiłem żyłkę Shimano technium 0.255mm i parę metrów zostanie. Tylko czy to nie będzie za grube na przypon?
2. Z myślą o spinningu zamówiłem fluorocarbon 0.20mm, niby 5kg wytrzymałości, więc z tego też mógłbym wykonywać przypony, tylko teraz pytanie czy znowu nie będzie to za słaby materiał?
Proszę o poradę co będzie lepszym wyborem.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Dobór przyponu
« Odpowiedź #1 dnia: 01.03.2022, 20:33 »
Na przypon strzałowy 0,25 jak najbardziej ok.

Offline Sn0rlax

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01.03.2022, 21:49 »
Będę łowił na koszyczki 30g + zaneta do 40-50m max. Czy strzałówka jest potrzebna?

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 01.03.2022, 21:52 »
Na przypon do metody 0,255 ujdzie z trudem ale do klasyka za mocny/gruby. FC 0,20 też dość gruby do klasyka ale z tych dwóch to ten. Realna wytrzymałość to 2,6 kg. Nie wierz w nalepki na szpulach. Do klasyka stosuje się zacznie cieńsze i słabsze żyłki.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #4 dnia: 01.03.2022, 22:04 »
Będę łowił na koszyczki 30g + zaneta do 40-50m max. Czy strzałówka jest potrzebna?
Przy plecionce i możliwe że w miarę sztywnym kiju będziesz gubił małe ryby. Strzalowka z żyłki może się przydać.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #5 dnia: 01.03.2022, 22:07 »
Odżałuj parę zł i kup że 3 grubości żyłek na przypony. Często są sprzedawane w mniejszych szpulach.

Offline Rafallub900

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 01.03.2022, 22:23 »
Przy plecionce i mocnej wędce konieczna jest strzałówka lub feeder guma (przy plecionce nie zacinamy w tradycyjny sposób tylko unosimy kij i zaczynamy hol).
Na przypony żyłke dobieramy do ryb i pory roku z wiosny cieniej w lecie możemy sobie pozwolić grubiej. Na jezioro pod leszcza, karasia od 0,10 do 0,18 używam.
Przy takich koszykach i odległościach to kij 11 do 12ft do okolo 60 gr będzie dużo przyjemniejszym w holu i obsłudze wyborem.
Nie wiem czy przy tym kiju nie będziesz przesuwał koszyka przy napinaniu szczytówki.
Jeżeli się dopiero uczysz to polecił bym nawinąć żyłke zamiast plecionki.

Offline Sn0rlax

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01.03.2022, 22:31 »
Przy plecionce i mocnej wędce konieczna jest strzałówka lub feeder guma (przy plecionce nie zacinamy w tradycyjny sposób tylko unosimy kij i zaczynamy hol).
Na przypony żyłke dobieramy do ryb i pory roku z wiosny cieniej w lecie możemy sobie pozwolić grubiej. Na jezioro pod leszcza, karasia od 0,10 do 0,18 używam.
Przy takich koszykach i odległościach to kij 11 do 12ft do okolo 60 gr będzie dużo przyjemniejszym w holu i obsłudze wyborem.
Nie wiem czy przy tym kiju nie będziesz przesuwał koszyka przy napinaniu szczytówki.
Jeżeli się dopiero uczysz to polecił bym nawinąć żyłke zamiast plecionki.
Ok, doszkolę się w temacie strzałówki i feeder gumy, co do przyponów to myślałem,  że już FC 0.2 będzie za delikatny. A wędkę taką dostalem, więc tu wyboru nie mam.

Offline Rafallub900

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 02.03.2022, 00:02 »
To na jakie ty potwory się nastawiasz przy klasyku? Że 0,2 przypon 5kg słaby. :o

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 02.03.2022, 18:42 »
Napisz, jaką masz wędkę (marka, długość) i jaki kołowrotek (marka i rozmiar) a doradzimy jak najlepiej skonstruować zestaw.
Sąsiad, widzę, że do sprawy podchodzi konkretnie. Jak już coś się uwiesi, to nie ma prawa się zerwać. Tylko, że przy tym podejściu, to przez tydzień może nic się nie uwiesić. Hak też pewnie Ci doradził rozmiar 6 albo większy. Trzeba by zestaw odchudzić, żeby mieć więcej brań i to niekoniecznie tylko mniejszych ryb.
Na początek, jeśli nie chcesz za wiele zmieniać to dowiąż do tej grubej plecionki ze 2-3 długości wędki tej żyłki 0,255 i na przypony możesz dać ten FC 0,20. Haczyk max 12 - 10, w zależności od przynęty. To i tak przegrubiony zestaw, jak do klasyka.
Pozdrawiam,
Tomek