Autor Wątek: Wybór Wędki karpiowej  (Przeczytany 3672 razy)

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wybór Wędki karpiowej
« dnia: 21.04.2022, 22:26 »
Witam, chcę kupić wędkę karpiową głównie do pva i ciężkiej metody. Mam zamiar oddawać niezbyt dalekie rzuty (70-100m). Zależy mi na akcji pół-parabolicznej lub parabolicznej. Mam do wyboru:
- prologic c1 classic 360cm 3lbs i 50mm przelotka
- daiwa black widow 360cm 3lbs i 50mm przelotka
Z góry dziękuję 😊

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wybór Wędki karpiowej
« Odpowiedź #1 dnia: 22.04.2022, 06:04 »
Zaproponuje Tobie wędki Carp Spirit Blax... W porównaniu kluchowatej Daiwy masz bardzo fajne progresywne wędki do rzutu.
https://www.carpmix.pl/wedki-karpiowe-3-sklady/3248-carp-spirit-blax-390-cm3-lbs-3-sklady.html
Marcin

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #2 dnia: 22.04.2022, 06:07 »
Z tymi rzutami pva na 90-100m to bym uważał 🙂 może nie być tak łatwo.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #3 dnia: 22.04.2022, 07:07 »
Ja bym nawet powiedział,że i 70m kiełbasą, to już jest wyzwanie.

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22.04.2022, 07:20 »
Ja bym nawet powiedział,że i 70m kiełbasą, to już jest wyzwanie.
Wiecie ja dopiero zaczynam przygodę z karpiami nigdy nie rzucałem pva i ogólnie wędką karpiową. Chyba wybiorę ciężką metodę na dalekie rzuty a pva n mniejsze stwy.

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22.04.2022, 07:24 »
Zaproponuje Tobie wędki Carp Spirit Blax... W porównaniu kluchowatej Daiwy masz bardzo fajne progresywne wędki do rzutu.
https://www.carpmix.pl/wedki-karpiowe-3-sklady/3248-carp-spirit-blax-390-cm3-lbs-3-sklady.html
Dzięki, obejrzałem i trochę poczytałem, bardzo fajne wędki zwłaszcza 360 3lb w 3 składzie mnie interesuje. Mam okazję kupić ją za 225zl. Jak oceniacie tą wędkę i czy ktoś jeszcze posiada tą wędkę i mógłby coś napisać o niej?

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 22.04.2022, 09:32 »
Zerknij jeszcze na kije Delphina - np. Etna E3  Shrink 360 cm/3 lbs/3 składy. Bardzo porządnie wykonany i sprawujący się w boju kij w budżecie do 300 zł - posiadam i polecam.   

Offline ZonQ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 22.04.2022, 11:36 »
Witam, chcę kupić wędkę karpiową głównie do pva i ciężkiej metody. Mam zamiar oddawać niezbyt dalekie rzuty (70-100m). Zależy mi na akcji pół-parabolicznej lub parabolicznej. Mam do wyboru:
- prologic c1 classic 360cm 3lbs i 50mm przelotka
- daiwa black widow 360cm 3lbs i 50mm przelotka
Z góry dziękuję 😊

Długo łowiłem na dokładnie taką Daiwę (2skł) i do dziś czasem biorę jako dodatkowy kij. Śmiało mogę polecić. Dużą metodą przy dobrej technice rzutu, odległości o jakich piszesz są do zrobienia. Z PVA już gorzej ;)
Dawid

Offline golad

• Reputacja: 14
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 22.04.2022, 12:32 »
Kup sobie od razu 3,90.napewno bd Ci sie lepiej rzucać.Noi dobrze byłoby kij dwu składowy jest bez porównania lepszy od 3 skł.pod wzgledem rzutowym i pracy(ugiecia)Tylko pamietaj,że jeśli zdecydujesz sie na kij 3,90 dwu sklad to dł.transp. jest powyżej 2 mm.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 22.04.2022, 12:54 »
Z tym 390 bym nie szalał ot tak.
Żeby wykorzystać odpowiednio karpiowy kij 390 trzeba mieć troszkę warunków fizycznych, techniki i ogarnięcia.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
« Odpowiedź #10 dnia: 22.04.2022, 13:08 »
3lb do pva i cięzarka to tak na granicy, jak jest 3,25lb to lepszy wybór, znowu do metody 3lb to idealnie. ja do metody 50g xl mikado używam kiji 2.5lb

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 22.04.2022, 13:13 »
Żeby wykorzystać odpowiednio karpiowy kij 390 trzeba mieć troszkę warunków fizycznych, techniki i ogarnięcia.
Spoko też bardziej myślałem o 360, nigdy nie miałem 390 wędki nawet na spławik. Bardziej mi chodzi o to żeby wędka była półparaboliczna. Lubię czuć rybę na wędce nawet takie mniejsze (5kg). Nie zależy mi aż tak bardzo na dalekich rzutach. Rzedko łowię na większych łowiskach. Zastanawiam się nad daiwa lub prologic z tematu wyżej. 🤔

Offline demios

• Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 22.04.2022, 13:36 »
Spoko też bardziej myślałem o 360, nigdy nie miałem 390 wędki nawet na spławik. Bardziej mi chodzi o to żeby wędka była półparaboliczna. Lubię czuć rybę na wędce nawet takie mniejsze (5kg). Nie zależy mi aż tak bardzo na dalekich rzutach. Rzedko łowię na większych łowiskach. Zastanawiam się nad daiwa lub prologic z tematu wyżej. 🤔
Ach te magiczne 100 metrów :) Odpuść sobie na początku takie dystanse, w większości zbiorników będziesz miał możliwość złowienia sporej ilości ryb na wiele mniejszej odległości, ba czasem nawet "pod samymi nogami". Naucz się celności i powtarzalności rzutów z podpiętą pvką, co na początku wcale nie jest takie proste. Prawdziwe paraboliki to często dość drogie kije, ale polecane Daiwa i Prologic potrafią dać sporo frajdy z holu. Reasumując - na Twoim miejscu skupiłbym się na kiju o długości 3,60, 3lb, jeśli masz ograniczenia transportowe to nie bałbym się 3 składu, wg. mnie różnica nie jest aż tak duża.           

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 22.04.2022, 15:47 »
Ach te magiczne 100 metrów :) Odpuść sobie na początku takie dystanse, w większości zbiorników będziesz miał możliwość złowienia sporej ilości ryb na wiele mniejszej odległości, ba czasem nawet "pod samymi nogami". Naucz się celności i powtarzalności rzutów z podpiętą pvką, co na początku wcale nie jest takie proste. Prawdziwe paraboliki to często dość drogie kije, ale polecane Daiwa i Prologic potrafią dać sporo frajdy z holu. Reasumując - na Twoim miejscu skupiłbym się na kiju o długości 3,60, 3lb, jeśli masz ograniczenia transportowe to nie bałbym się 3 składu, wg. mnie różnica nie jest aż tak duża.           
Dzięki za pomoc kupuje prologic classic carp 3,60m 3lb Myślę że się sprawdzi 😊

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #14 dnia: 23.04.2022, 19:29 »
Jak chcesz poczekać i trochę dołożyć około 140zł do kwoty 300zł to mogę zdać relacje jak sprawują się sportexy advencer. Bo właśnie do mnie jada
Konrad