Autor Wątek: Wędka i kołowrotek do wagglera  (Przeczytany 2921 razy)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Wędka i kołowrotek do wagglera
« Odpowiedź #15 dnia: 11.10.2022, 13:56 »
W Drennanie jest tyle przelotek, ile w typowych matchówkach, bo to jest typowa matchówka (kategorii lekkiej, o czym zaświadcza zalecany zakres wytrzymałości żyłki).

Jak już sygnalizowałem, nie każda wędką z "float" w katalogowej nazwie/opisie jest wędką typu float, czyli mocniejszą spławikówką o większych, ale niezbyt licznych przelotkach. Samo słowo "float" w nazwie/opisie sygnalizuje tylko, że mamy do czynienia z wędką spławikową i jest często stosowane przy okazji klasycznych matchówek - zwłaszcza z oferty firm brytyjskich (Drennan, Preston, Guru, Maver UK etc.).

Matchówki odróżniamy od wędek typu float po liczbie, rozmiarze i rodzaju przelotek, a także sugerowanym cw. lub zalecanym zakresie wytrzymałości żyłki. Matchówki występują przy tym w znacznie szerszym zakresie długości (11' - 18').

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.10.2022, 15:07 »
Film z linku da Ci niezły pogląd na to jak Red Range 13ft float pracuje
Jeżeli miałbym kupić pierwszą matchowke/float to byłby to Drennan. Moim zdaniem spełni Twoje wymagania może te oprócz łowienia brzan. Myślę że tutaj coś mocniejszego będzie wskazane.
Co do kołowrotków, nawiń raz podkład i go nie zdejmuj później tylko linkę główna wymieniasz.
Metoda jest prosta, nawijasz cała szpulę linki głównej na kołowrotek a potem dowijasz podkładem do krawędzi. Nastepnie przewijasz wszystko na zapasową szpulę kołowrotka i masz gotowe.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #17 dnia: 11.10.2022, 15:25 »
Posiadam i łowie m. in. na wędkę Drennan Red Range. Ładnie amortyzuje, jest spolegliwa w trakcie holu, ale jednocześnie szybka jak trzeba zaciąć.

W filmografii Luka Red Range występuje na każdym filmie, gdzie posługuje się technika wagglerową. Obejrzyj jak ładnie pracuje ta wedka, i jak chwali ja Luk.

Od siebie dodam że idealna pod płoć, wzdręge, leszcza, lina czy karasia. Z karpiem handlówka też sobie poradzi.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline CocoJambo87

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #18 dnia: 11.10.2022, 15:53 »
Mosteque, poszedł priv.

KamilR, widziałem już ten filmik ale przez jakość i umieszczenie kamery trudno mi się dopatrzeć pracy. Może to też być brak wprawionego oka i doświadczenia:) Z kołowrotkami daję sobie w takim razie spokój, przełożę tego Caymara i dam podkład jak sugerujesz. trochę to jednak dziwne, że nikt z producentów nie widzi niszy na tym polu. Gdzie kołowrotki typowo pod spławik na 100m żyłki ja się pytam?

Modus, Azymut, wezmę chyba tego Drennana. Wiem, że Luk bardzo go chwali ale miałem nadzieję, że uda się coś tańszego a równie dobrego wyrwać. Drennan jako marka ponoć się wyjątkowo ceni. Zobaczę jeszcze co wyjdzie z tym  Trabucco Sygnum MRX-V od Mosteque.
Czy dobrze mi się wydaje, że Red Range ma akcję progresywną tzn. przy małych rybkach pracuje szczytówka a przy większych wchodzi w parabolik? Jak się mylę to mnie proszę sprostujcie. Czy ostatnie przelotki są większe niż w typowych matchówkach i sliderem ze stoperami da się zarzucać?

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #19 dnia: 11.10.2022, 19:06 »
Na pewno będzie miała małe przelotki. Poszukaj sobie na YT jak zawiązać stoper do slidera z żyłki, np film Tomasza Horemskiego

Nie wiedziałem, że tak podrożała ta seria. Zawsze możesz poczekać na blackfriday to powinny wskoczyć rabaty po 20% może więcej.
Popatrz w 6 minucie jak pracuje szczytówka, jak pięknie amortyzuje szarpnięcia ryby w wodzie ;)
Matchówki nie są parabolikami, musi być trochę zapasu w dolniku żeby porządnie rzucić. Tak jak piszesz mają ugięcie progresywne.

Offline CocoJambo87

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #20 dnia: 11.10.2022, 20:30 »
Po cichu liczę na drapieżny tydzień z Drennanem:D Był 27 lipca i 7 września więc w ciągu 2 najbliższych tygodni powinien znowu wpaść.